Din handlekurv er nå tom!
Enkel retrokake med vaniljekrem
Egentlig hadde jeg tenkt å vente til farsdag, men denne kaka kan glede mange før den tid. Ikke bare er den enkel å lage, den kan lages med kjøpe-ingredienser også. Vet jo at mange ikke orker å lage verken sukkerbrød eller vaniljekrem. Til og med glasur kan du kjøpe ferdig. Valget er ditt, men du vet jo hva jeg pleier å si: Alle kan bake!
Det finnes mange varianter av denne, det vet jeg. Noen bruker firkløverkaka og putter vaniljekrem i midten, andre lager den med romkrem, litt syltetøy under vaniljekremen og en litt annen oppskrift på glasuren.
Vet ikke helt hvor det kom i fra, men denne kaka gir meg litt flashback til bedehus-liv på syttitallet. Den gang vi bare ventet på at den laaaange andakten skulle være over så vi kunne hive oss over kakebordet. Det verste var å falle for den falske sjokoladekaka, kalt tropisk aroma. Det nest verste var å få ei bløtkake som var så gjennomdynka med melk at den gikk i oppløsning nesten før den kom inn i munnen. Men ellers var det mye gode kaker på bedehuset, altså.
Jeg har laget et sukkerbrød som bare skal deles en gang. Av den grunn har jeg valgt en form som er litt stor, ca. 25-26 cm i diameter. Da blir ikke laget med vaniljekrem i midten så tykt. Jeg lager vaniljekremen og heller den rett på nederste delen av bunnen, som er satt tilbake i springformen. For at kremen skal stivne i kaka må den ha en ring rundt. La kremen blir helt kald før du lager glasuren. Det tar gjerne et par timer.
Glasuren er tatt fra min favoritt sjokolade-langpannekake og kan lages både tyntflytende og litt fast. Trikset for å få den fast er å ikke smelte smøret, men å la det være litt fast, sånn at du pisker opp en krem (jeg bruker bare en tresleiv). Skulle du få en litt for rennende glasur gjør det ingen ting. La den evt. stivne før du rører den opp igjen. Ikke tenk så mye på det, denne kaka skal ikke være fæncy-smænchy uansett.
Sukkerbrød 25-26 cm
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Vend inn med en slikkepott.
2. Ha sukkerbrødmassen over i en springform 25-26 cm.
4. Settes rett i en forvarmet ovn – 180 grader. Stekes 25-35 minutter. Sett på varmluft siste ti minutter.
1 porsjon vaniljekrem, du finner oppskriften HER
Glasur:
75 g smeltet smør/ margarin
300 g melis
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao
5 ss sterk kaffe
For å unngå klupmer, sikt alt det tørre sammen. Halvsmelt smøret. Alle ingredienser røres sammen til en glatt glasur. Strykes på kaka når den er avkjølt.
Karoline Johansen
Takk for superfin oppskrift:-) den ser veldig god ut. Har bakt denne idag, men kan den stå i kjøleskapet til i morgen? Må den da være pakket inn i folie eller kakeform med lokk?
Elin Krem.no
Den klarer seg uten innpakking, bare den står kjølig 🙂
Gerd Ellinor Berentsen
Den må bakes en dag ,har et spørsmål til deg, jeg har ei konfekteske som ikke blir spist, Gode Ønsker kan jeg smelte sjokoladen i vannbad og ha oppå kaka ? Har aldri gjort det tror du har peiling på sånt 😉🎂
Elin Krem.no
Joda, det kan du sikkert. Fyll og sånt er jo en joker her, men det er for det meste sukkerlake, så det burde gå bra. Eventuelt kan du tilsette litt fløte under smelting (da blir den lettere å røre ut) Lykke til!
Lise Lundberg Moen
Bakte denne til farsdag, brukte ferdig vaniljekrem. Veldig god og enda bedre dagen etter. Så at noen var skeptiske til kaffe i glasuren, jeg liker ikke kaffe, men synes glasuren var helt nydelig. Takk for enkel og god kake