Din handlekurv er nå tom!
Fine rundstykker
Fine rundstykker manglet i samlingen, derfor ble det bakt til et lunsjbesøk. Disse er nesten litt sånn «kjøperundstykker» ettersom de er sprø i skorpa og luftige inni.
Jeg har kopiert oppskriften fra vågårundstykker, men kun brukt fint mel. Vil du lage disse tangzhong finner du oppskrift her.
Har også mange, mange oppskrifter med grove rundstykker, mest populære er disse med spelt. Eller disse (grove kaiser rolls). Vil du lage halvgrove rundstykker er disse veldig gode.
Om du ikke har skarp kniv eller barberblad behøver du ikke snitte dem på toppen. De smaker like godt…
Fine rundstykker (17 store rundstykker)
5 dl kaldt vann (tilsett gjerne en halv dl til om deigen er fast)
20 g fersk blå gjær
12 g salt (1 ss)
750 g hvetemel
2 ss olje
Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt og olje. Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene.
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken eller et par timer i kjøleskapet.
4. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 17 rundstykker (vekt 75 gram). Sett på en bakeplate med bakepapir.
4. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader.
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann.
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke.
8. Sett rundstykkene på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen).
9. Stek i ca. 14-18 minutter.
10. Avkjøl på rist.
Anne Åse Lindeflaten
Har laga rundstykkene i dag. Dei ser fine ut, og smakar godt! Men, kan dei frysast og beheld dei då den sprø skorpa??
Elin Krem.no
De kan fryses men nei, beholder ikke skorpa. Du kan varme dem i varmluft i ca. 120 grader i noen minutter, da blir de litt sprø igjen.
Vigdis Eide
Hei. Varmluft eller over og undervarme?
Elin Krem.no
Det som fungerer best på din ovn. Ikke vesentlig om det er det ene eller det andre.
Anita Mortensen
Hei. Min ovn går bare til 230gr. Anita
Elin Krem.no
Da steker du bare på det.
Linda
Hei,
Kan jeg bruke tørrgjær, og kan deigen stå i kjøleskapet til dagen etter?
Elin Krem.no
Ja, du kan bruke tørrgjær og ja, den kan stå i kjøleskapet til dagen etter. Da trenger du bare halvparten av gjærmengden.
Reidun Moltubak
Herlig sprø rundstykker!
Blir ikke siste gangen jeg bruker denne oppskriften.
Takk for tipset om form til vannet. Har vært litt bekymret
for ovnen. Har brukt vannet til oppskrift på grove brød fra Trine. Kjempe-sprø skorpe på dem også.
👍👏
Naz Rezaei
Hei, hvorfor mine rundstykker blir ikke så luftig som dine?
Elin Krem.no
Vanskelig å svare på. Henger sammen med hvordan de er laget. Elting. Hvile. Etterheving.
salve kallevig
kjøpebrød blir ikke tørre og smulete . hva er trikset til bakerier?hjemmebakt er jo supergodt i 2 dager og så er det slutt. der må være en hemmelighet. har lurt litt på om baskerne bruker heve/dampskap. vh
Elin Krem.no
Alle bakerier bruker damp/heveskap, men det er jo ikke derfor det blir mer holdbart. Kjøpebrød blir ikke tørre og smulete fordi de ofte er tilsatt enzymer. En annen vesentlig ting bakere gjør, er å bløtlegge grovt mel før det puttes i brødet.