Din handlekurv er nå tom!
Frisk ostekake med crème fraîche og bringebær
Det er typisk norsk (bringebær) å være god
Ikke et vondt ord om min mest populære ostekake laget med gelepakker, men med SÅ fantastisk fine bær ønsket jeg ikke å kludre til smakene noe som helst. Til deg som bare lager ostekake med gelepakker -nå er tiden inne for å ta ett steg videre! Å bruke gelatin er bare en treningssak, og er like enkelt som å bruke pulver og vann. Kors på halsen.
Det finnes et par kritiske punkt når man skal blande gelatin inn i en krem, det viktigste å tenke på er temperatur. Er kremen iskald og gelatinen såvidt flytende vil du oppleve at gelatinen blir til tråder i kremen. Derfor skal du alltid røre en rykende varm smeltet gelatin med litt av kremen først. Deretter blander du det med resten av kremen. La gjerne kremosten stå og bli temperert før du bruker den – da er den lettere å jobbe med.
Så til selve smeltingen av gelatinen. Først skal gelatinen legges i kaldt vann. Det er fordi den skal svelle og trekke til seg vann. Etter 5-10 minutter tas den ut av vannet. Klem så mye vann ut som mulig før du har den over i en skål. Jeg smelter som oftest gelatin sammen med annen væske i oppskriften ( i dette tilfelle – sitronsaft) i mikroovnen og smelter til det ryker av den. Om du ikke har mikroovn – ta litt av de knuste bærene, varm dem forsiktig i en kjele og tilsett den myke gelatinen. Den vil da smelte i de varme bærene.
Liker du at ostekaka har en helt pinne stiv puddingkonsistens, tilsett et par gelatinplater til. Denne ostekaken blir fast, men har en nydelig, lett skjelv.
Bunn:
250 g havrekjeks (Digestive, Gjende eller Bixit)
100 g smeltet smør
6 plater gelatin
1 pk (200 g) nøytral kremost (for eksempel philadelphia)
1 beger (3 dl) crème fraîche (eller ta kremfløte om du har)
160 g melis
250 g friske eller frosne bringebær
2 ss sitronsaft
ca. 200 g bringebær til pynt
Slik gjør du:
1. Legg gelatinplater i kaldt vann.
2. Knus kjeks i en foodprocessor eller i en pose med en kjevle. Tilsett smeltet smør og klem godt ut i en 22-24 cm springform, kledd med bakepapir. Settes i kjøleskap.
3. Pisk crème fraîche, kremost og melis (om du velger kremfløte i steden for crème fraîche – ikke pisk massen for fast)
4. Knus bringebærene lett med en gaffel, bland inn i kremen.
5. Ha gelatinplater og sitronsaft i en beholder. Smelt gelatinen til den er rykende.
6. Bland litt av kremen i gelatinen før du blander den med resten av kremen.
7. Rør godt sammen og hell over i springformen. Settes i kjøleskap 1-2 timer.
8. Bruk en skarp kniv og skjær langs kanten før du løsner kaken fra formen.
|
|
|
|
May Iselin
Ser nydelig ut – får vann i munnen her!
Skal prøves!
Men et lite spørsmål – er det forskjell på å bruke gelatinplater og gelatinpulver, eller er det egentlig samme sak?
Blir det evt bare en egenpreferanse på hva man liker å bruke?
Konditor-Elin
Bruk gjerne pulver. Det er gjerne hva du liker å bruke, ja. Effekten er den samme, men jeg har ikke beskrevet fremgangsmåte med pulver ettersom den er litt annerledes enn om du bruker plater. Med pulver kan du beregne 1.7 gram pulver per plate.
Astrid
Jeg foretrekker å bruke gelatin plater. Kaken ser himmelsk ut og skal prøves. Takk for at du deler oppskriften 😆
Gro
Hei, kaken ser helt fantastisk ut. Kan jeg lage kaken en dag eller to før den skal serveres? Mvh Gro
Konditor-Elin
Ja, det går fint. Men vent med å legge på friske bær til den dagen den skal spises.
Gro
Tusen takk for svar😄
Tonje
Er det mulig å bruke gelepulver med smak i stedenfor gelatin og rørte bær? Hvordan går man i så fall frem? Kaken ser veldig god ut!
Konditor-Elin
Vil du lage en ostekake med gelepakke, lag heller denne http://www.krem.no/hjem/ostekake-med-sitron-og-jordbaergele
Meretekj
Denne kaka laga jeg til bursdagen min på tirsdag, og den var kjempegod. Garantert at jeg lager den igjen.
Konditor-Elin
Det var hyggelig å høre!
Kari
Ser nydelig ut! Skal bærne tines helt først hvis jeg bruker frosne? Og blir det i så fall samme mengde gelatin?
Elin Krem.no
Ja, tin bærene. Samme mengde gelatin (hvis du er usikker på om bærene væsker mye, tilsett 1 plate gelatin til)
Anne Trøbråten
Takk for oppskrift. Jeg lagde den i lavkarboformat, og den ble like lekker for øynene som for munnen ☺️
Kathinka
Tenkte å lage denne kaken til 17 mai, men lurer på mange dager i forkant kan jeg lage denne. Kan jeg lage den 5 dager før? 😁
Elin Krem.no
Det går det, men jeg ville nok kanskje puttet den i fryseren i stedet for å ha den i kjøleskapet fem dager.
Kathinka
Tusen takk for svar! 😊 Ds sjanser jeg på at det går fint å fryse kaken siden vi blir borte fra tor-søn kveld 😀
Andrea
Kan anbefale å bruke 400g bringebær – smaker helt fantastisk! Bruker da 8 plater gelatin.