Julekake tangzhong

Julekake tangzhong

 

Picture

Mjuk nostalgi

Den «nye» bakemetoden tangzhong har gjort at jeg har økt væskemengden i min faste julekakeoppskrift. Det gjør den både mer mjuk, mer saftig og mer holdbar. Å spise en bit av denne drar meg rett tilbake til barndommen..

I går bakte jeg julekake med tangzhong-metode på instagram stories (du kan se det under høydepunkter – jeg heter @kremno_elin på Instagram), noe som utløste et skred av henvendelser fra folk som ønsket oppskrift på rappen. Det jobber bare ETT menneske i dette lille foretaket mitt, jeg baker, skriver og tar bilder selv og noen ganger strekker ikke tiden til. Særlig nå, når mørket kommer som julekvelden på kjerringa halv tre hver ettermiddag. Får ikke pleaset alle, men her kommer’n!

Har du ikke hørt om tangzhong kan du lese litt om det fra første gang jeg bakte det her, men bare for å forklare kort, så koker man en jevning av mel og vann i starten av bakeprosessen. Ved å gjøre denne øvelsen kan man øke væskemengde til 75% (eller over) og dermed får man et holdbart og saftig bakverk.

Vi spiste en hel julekake i går. Da var den jo mjuk som bomull. De to andre pakket jeg inn i plast. Om den var like god i dag? Svaret er JA! Ikke like mjuk, men absolutt saftig. Om den er like god på dag 3? Nei, det tror jeg ikke. OPPDATERT – DAG 3: Jeg tok feil! Den er supermjuk og helt fantastisk god enda!

I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i min vanlige julekakeoppskrift, men jeg har som du skjønner økt væskemendge og redusert gjærmengde. Et viktig tips er å legge rosinene i bløt. Da vil de bli mettet med vann og ikke trekke fuktighet fra julekaka (noe som gjør den raskere tørr).

 


 

Julekake tangzhong (3 eller 4 julekaker)

Tangzhong-jevning:
4 dl melk
80 g hvetemel
Varmes til under kokepunktet (65 grader). Avkjøles.

Resten av ingrediensene som has i bakebollen sammen med avkjølt jevning
2 dl melk
35 g gjær
150 g sukker
720 g hvetemel
2 ts kardemomme
1 egg + 1 egg til pensling (kan sløyfes)

Tilsettes etter ca. 10 min elting:
100 g smør i terninger

Tilsettes når deigen er ferdig eltet:
125 g rosiner (legg gjerne i bløt ca. 30 min før de skal brukes)
50 g sukat

 


Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (det skjer ved 65 grader). Blandingen behøver ikke koke.  Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Elt deigen på lav fart. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Helt mot slutten tilsettes evt rosiner og sukat. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.
5. Sett deigen et lunt sted til modning ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Del opp deigen i 3 eller 4 deler. Form til store boller. Form julekakekene som vist på bildene under.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
8.  Stekes på 180 grader (over/undervarme) litt ned i ovnen 40-50 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)

Picture

Del deigen i like store deler. Da er det lettere å få et jevnt resultat.

Picture

Picture

Skjær rundt kanten med en skarp kniv. Press hånden ned i midten og brett kantene opp.

Picture

Sett julekakene med gode mellomrom på en bakeplate. Hev i ca. 45 min. Stek litt ned i ovnen (over/undervarme) i 40-50 minutter. PS. Vil du ha litt mindre julekaker, lag 4 stk.

Picture

Den ene julekaka revnet litt i kanten, men gjett om den var god, da! Har aldri spist mjukere julekake. Den var helt fantastisk god.

Picture

Dagen etter! Fortsatt mjuk og god. Litt tørrere er den jo, men sammenlignet med dag-gamle julekaker jeg har spist oppigjennom er denne som fersk å regne. Om den er god på dag 3 også? JAAAAA! Jeg har spist den tre dager nå og ser ingen betenkeligheter med å spise den i morgen også. Fortsatt mjuk og god!
66 Kommentarer
  • Amund
    Svar
    Skrevet på20:50, 22. desember 2020

    Hei. Spennende julekake!
    Jeg lurer på om du har prøvd å tilføre litt ekstra smak, f.eks. ved å ha 10-20% av f.eks. rug/emmer/spelt, en poolish eller noe liknende?
    Regner med at du bruker vanlig hvetemel, men tror du brødet blir bedre med brødmel/pizzamel, for å styrke glutennettverket? Eller er det et mål at julekaken skal være mer kompakt enn brød, slik at høyglutenmel har negativ effekt på sluttresultatet?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:30, 22. desember 2020

      Hei Amund – jeg har ikke testet ut julekake med rug/ emmer/ spelt, heller ikke poolish. Bruker vanlig hvetemel. Personlig liker jeg at julekake er litt mer kompakt, men det er jo helt opp til deg. Hører gjerne om resultatet ditt om du velger å teste ut noe av det du foreslår!

  • Anne
    Svar
    Skrevet på14:57, 23. desember 2020

    Hva synes du et beste måte å oppbevare julekakene på? Inni plastpose? Kjøkkenhåndkle?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:46, 23. desember 2020

      Jeg putter dem alltid i plastpose..

  • Caja Nundal
    Svar
    Skrevet på20:25, 26. november 2021

    DETTE skal jeg prøve! Og så uendelig mye annet på bloggen din. Hva er grunnen til at du presser deigen ned i midten? Med vennlig hilsen amatørbaker

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:53, 27. november 2021

      Det er sånn bakere gjør det, og det gjør at den får en en flat overflate på toppen. I teorien i hvertfall..

      • Ingerid
        Svar
        Skrevet på13:20, 13. desember 2022

        Kan den stekes i brødform? Isåfall – trengs det da lenger steketid?

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på07:36, 14. desember 2022

          Ja, det kan den. Litt usikker på steketid, fordi det avhenger av hvor stor brødform du bruker. Vanligvis ligger steketid på julebrød i form på mellom 30-40 minutter. Lykke til!

  • Monica S. Heggstad
    Svar
    Skrevet på10:26, 5. desember 2021

    Hei, hva menes med brett kantene opp?
    «Skjær rundt kanten med en skarp kniv. Press hånden ned i midten og brett kantene opp».

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:08, 6. desember 2021

      Der du lager et snitt inn, den kanten drar du opp.

  • Mari-Anne Dahlman
    Svar
    Skrevet på23:21, 6. desember 2021

    Fantastisk oppskrift!! Kjekt å bake dem! Nydelige helt til de kom ut av ovnen. Da «faller» de sammen og mister noe av høyden de hadde i ovnen. Hva skal en gjøre for å unngå at bakverket «faller sammen» når det er ferdigstekt. Kan det være at jeg etterhevet det for lenge? Jeg sjekket med termometer at det var ferdigstekt.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:18, 7. desember 2021

      Ja, det er etterhevingen som er kritisk. Det må ikke etterheve for lenge. Et tips er å gå ned til 30 g gjær, så den ikke hever like raskt.

  • Marita Olsen
    Svar
    Skrevet på20:08, 22. desember 2021

    Herlighet, så godt! Mamma lagde alltid julekaker, men det var aldri ein favoritt: småtørt og rosiner var heller ikkje så populært. Men no er eg voksen og dette var god blanding av nostalgi og nyyydelig bakverk. Alltid trygt å følge dine oppskrifter 😊

  • Anne Sofie Gulli Korslund
    Svar
    Skrevet på07:42, 19. november 2022

    Beste julekakeoppskrifta!

  • Karianne B
    Svar
    Skrevet på22:28, 5. desember 2022

    Verdens beste julekake ❤️ Har lyst til å prøve meg på kaldheving. Gode råd?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:46, 6. desember 2022

      Gjør som med vanlig kaldheving: halver gjærmendgde og sett i kjøleskapet over natt. Du kan godt slå de opp rett etter elting. Pakk godt inn i plast.

  • Ina
    Svar
    Skrevet på09:53, 6. desember 2022

    Dette er en helt utrolig god oppskrift! For en fantastisk deig å jobbe med. Resultatet var perfeksjon!

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på19:22, 7. desember 2022

    Nydelig!! Litt i meste laget for min KitchenAid-maskin, men det gikk😆

  • Rigmor
    Svar
    Skrevet på22:10, 7. desember 2022

    Nydelig julekake, bakte runde 2 i kveld, meeen jeg glemte å ta bort bakepapiret da jeg førte 4 flotte, høye julebrød på risten for avkjøling! Tro om det var derfor dem ramlet mye sammen etter ei stund?? Jeg la over kjøkkenhåndkle, mens jeg snakket med ei syk venninne. Da jeg nå skulle pakke dem i plastposer, så var det fukt på bakepapiret og kakene mye lavere🫣

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:28, 8. desember 2022

      De må steke lenger, men noe kollaps er vanskelig å unngå med tangzhong. Men, absolutt viktig å avkjøle på rist. Ville nok ikke slengt et kjøkkenhåndkle over heller..

      • RIGMOR
        Svar
        Skrevet på09:04, 8. desember 2022

        Jeg kunne ikke stekt lengre enn de 50 minuttene. Joda, noe kollaps må nok beregnes, men ikke så mye som det ble denne gangen.
        Avkjølte på rist, men tok ikke bort bakepapiret. Det var veldig fuktig da jeg skulle pakke ned. Aldri opplevd at et kjøkkenhåndkle har hatt innvirkning på bakverk….

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på09:54, 8. desember 2022

          Min erfaring med tangzhong er at de ofte faller sammen om de har hevet litt for lenge. Jeg har også begynt å gå ned litt på gjærmengden. Lykke til!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Smulefritt grovbrød..

Matprisene er på vei opp (igjen) og jeg...

Sukkerkringler

Sukkerkringler er myke boller penslet med godt smør...

Hindbærsnitter - br..

En gammel, dansk klassiker som aldri går av...

Grove hamburgerbrød

Det er januar og ikke akkurat grillsesong. Likevel...

Tropisk dessert

Årets siste blogginnlegg er som en mild bris...