Julete ostekake med kanel, gløgg og klementin

Julete ostekake med kanel, gløgg og klementin

Liker du smaken av jul? Da har jeg laget en ostekake du vil like.

Enda en gang har jeg laget en ostekake som kan passe til jul. Fra før har jeg laget denne med appelsin, klementin og gul gele, eller denne med appelsin og sjokolade.

Ostekaken smaker av kanel, klementin og gløgg og om jeg må få si det selv: Den ble jammen ikke verst.

Jeg ser mange lager bunnen på sånne julete ostekaker med bare pepperkaker, men det syntes jeg rett og slett blir litt for mektig. Av den grunn blander jeg heller inn noen pepperkaker i den «vanlige» kjeksbunnen, noe som gir et hint av pepperkake. Det tar liksom ikke helt over.

Kremen i denne kaken er mektig og smaker mest av kanel. Min krem fikk en og en halv teskje kanel. Det ble kanskje litt i meste laget så i oppskriften har jeg skrevet èn teskje. Smak deg gjerne litt frem selv. Noen liker mye kanelsmak, andre mindre. Sammen med gløgg-lokket, den lett krydrete bunnen og et hint av klementin ble det etter min smak helt perfekt (den faller nok mest i smak hos de voksne).

Selvfølgelig kan du droppe kanel og bare bruke vanilje, eller bare revet skall av klementin (da må du øke mengde). Jeg oppfordrer alltid mine følgere til å tenke selv og bruke de smakene de selv liker. Prøv det en gang, i stede for å følge en oppskrift slavisk.

Til gløgg-lokket brukte jeg kjøpegløgg som jeg blandet med hjemmelaget solbærsaft og så blandet ut med vann til det ble passe sterkt. Liker du ikke gløgg kan du gjerne bruke bare solbærsaft eller en annen bærsaft du liker. Pass på at du lar gløggen bli helt kald før du heller den på toppen av kaka.

Ostekake med kanel, gløgg og klementin (22-24 cm)
Bunn:
150 gram havrekjeks + 50 gram pepperkaker
80 g smør

Ostekrem:
200 g nøytral kremost (for eksempel Philadelphia)
3 dl kremfløte
130 g sukker
3 eggeplommer
Frøene fra en halv vaniljestang eller 1 ts vaniljepasta eller 1 ts vaniljeekstrakt
1 ts kanel
Revet skall og saft av 1 klementin
4 plater gelatin (liker du den litt bløt og dissete, bruk 3)


Lurer du på hva du skal bruke eggehvitene til? Kanskje du kan lage glutenfrie sjokoladecookies eller marengs? Eller amaretti-cookies?
Husk at eggehvite har veldig lang holdbarhet (pakk inn og ha i kjøleskapet i en måned) og kan fryses.

Slik gjør du:
1. Finknus kjeks og pepperkaker. Tilsett smeltet smør og klem smulene ut i en 22 -24 cm form kledd med bakepapir. Sett kjølig.
2. Legg gelatinplater i kaldt vann.
3. Pisk kremfløten til bløt krem. Sett i kjøleskap.
4. Rør sammen kremost, kanel, vanilje og revet skall av klementin.
4. I en annen bolle – visp eggedosis av sukker og eggeplommer.
5. Bland sammen kremostmasse og eggedosis. Tilsett bløtpisket kremfløte.
6. Varm saften av klementinen og rør inn gelatin så det smelter (må være godt varmet så det ikke blir tråder).
7. Rør inn litt av kremen, før du heller blandingen i bollen og blander alt sammen. 
8. Hell massen i formen og sett kjølig 3-4 timer evt. til dagen etter. 

Gelé
Gele
3.5 dl ferdig blandet gløgg
4 plater gelatin

Slik gjør du:
1. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann og la de ligge der i minimum 5 minutter.
2. Lag gløgg sånn du ønsker den, tilsett gjerne solbærsaft – spe ut med vann til du har 3.5 dl.
3. Rør ut gelatinen i den varme væsken.
5. Settes kjølig til det begynner å tykne. Helles over ostekaken. La stå og stivne ca. en halv time før den fjernes fra formen.  

Knus kjeks i en blender eller knus i en pose med kjevle. Behøver ikke være helt finkornet, men jo finere smuler, jo bedre henger bunnen sammen
Bland smulene med smeltet smør og klem ut i en ring. Jeg brukte en justerbar ring og satte den rett på fatet fra Porsgrund (et sånt fat som kommer med en springform)
Bløtpisk kremfløte og sett i kjøleskap
Pisk eggedosis av eggeplommer
Her er alle tre elementene som skal blandes: smaksatt kremost blandes med eggedosis, så vendes bløtpisket krem inn.
Smelt gelatin (som er lagt i bløt først) i saften fra klementinen så den bli rykende varm. Rør inn litt av kremen i gelatinen før alt helles i den store bollen. Da unngår du tråder..
Rør inn gelatinen og hell over i formen. Jobb raskt. Sett kjølig og la kremen stivne.
Vent med å helle på gløggen tilsatt gelatin til den er HELT kald.
Min kake har bare 3 gelatinplater og blir dermed ikke så stiv. Det går helt fint, men vil du ha den litt stivere, bruk 4 plater.
9 Kommentarer
  • Hanne N
    Svar
    Skrevet på18:08, 18. november 2020

    Hvor mye gelatin er i ostekremen og hvor mye er i geleen? 🙂

  • Tove
    Svar
    Skrevet på14:41, 4. desember 2020

    Hei ☺️
    Hvor lenge (sånn ca) pisker du eggedosisen før den er klar?

  • Tina
    Svar
    Skrevet på10:47, 5. desember 2020

    Hei Elin, jeg prøvde i går å lage denne kaken, men jeg får ikke til eggedosisen. Sukkeret vil ikke løse seg opp. Så derfor lurte jeg på om det skal være 130 g sukker til 3 eggeplommer? Virker som så mye sukker ift egg. Men nå har jeg kjøpt nytt sukker og nye egg, så prøver på nytt – det var sikkert noe med mitt kjøkken;) er ikke mesterbaker – ennå;)

      • Tina
        Svar
        Skrevet på22:14, 6. desember 2020

        Takk for svar! Lagde kaken selv om sukkeret ikke løste seg helt opp, og det gikk jo veldig fint! Og kaken ble supergod!! Fikk masse skryt også 🙂

  • Linn Hellesøe Drumasu
    Svar
    Skrevet på02:01, 24. desember 2020

    Kunne man hatt rødvin i gløggen til gelelokket, mon tro?🤔

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bollefocaccia med ki..

Deler en liten godbit fra boken min Søt...

Elins iskaffe

Deler denne nyyydelige iskaffen, som hittil kun har...

Cookies med (brun)ba..

Brune bananer blir det støtt. Har mange oppskrifter...

Nektarinterte med ma..

Sommerlig og saftig kake med mandler og nektariner,...

Junisnipper (*kolaka..

Det er ferietid og jeg mangler noe å...