Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Juletre i bolledeig

Picture

Lun gjærbakst til gløggen? 

Så mye fantastisk godt man kan lage av en enkel bolledeig! Dette juletreet er fylt med julens godeste saker: smør, marsipan (mandelmasse), kanel og sukker. Du gylne, glitrende tre god dag!
Tro nå ikke at dette er noe jeg har funnet på. Neida, dette treet har versert på den store verdensveven i flere år. Uansett – jeg hadde aldri laget det før. Det gikk som en lek, du! 

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

(svensk) perlesukker

Fyll:
75 g sukker
75 g mandelmasse (minimum 50% mandler) Evt. kan du bruke marsipan/ kransekakemasse.
75 g smør
4 g kanel (ca. 3 ts) 

Bland romtempererte ingredienser sammen – gjerne med hendene – til du har en jevn masse.  

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur/ kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10-15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. La deigen heve til dobbel størrelse (minimum 1 time). Del deigen i to og kjevle ut den første delen av deig som et tre (som godt du kan). Plasser deigstykket på en bakeplate kledd med bakepapir. Legg på fyllet. Det bør være romtemperert. Er det vanskelig å smøre utover, bruk fingrene.
6. Kjevle den andre delen av deigen så lik i form som du kan og legg oppå den første. 
7. Skjær til, slik at treet får fine kanter. 
8. Legg en rett pinne på midten og skjær inn «grener» på begge sider.
9. Vri deigstykkene så de får en vridd form. 
10. Flytt gjerne litt på grenene, slik at de fyller ut platen og at treet får en fin form. 
11. Settes til heving ca. 30 min. 
12. Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 15-25 minutter (avhenger av tykkelse).

Picture

Kjevle ut ene halvdelen av deigen som et tre. Stryk på fyllet (bruk gjerne fingrene)
Picture

Kjevle ut og legg på det andre deigstykket. Bruk en skarp kiv/ trinse (pizzahjul) for å skjære ut et fint tre. 
Picture

Legg en pinne eller noe annet rett i midten av deigen. Skjær hakk inn i deigen.
Picture

Vri deigen så det blir fine snurrer. 
Picture

Her er deigen ferdig hevet. Før heving har jeg dandert grenene, slik at treet får en pen form. Treet er penslet med egg og strødd med hvitt perlesukker (kjøpt i Sverige). Stekes i 15-25 minutter (avhenger av tykkelse). 
Be the first to write a review
1Kommentar
  • Vivi Andersen
    Svar
    Posted at 20:05, 11. desember 2017

    Lagde dette juletreet i går. Fantastisk morsomt og smakte kjempe godt :). Ikke var det vanskelig å lage heller.

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...