Din handlekurv er nå tom!
Knuspekake
For en måned siden besøkte jeg Østre Udnes Bygdekvinnelag og der kom ei dame bort til meg og fortalte om en veldig enkel og god kake hun pleide å lage. Knuspekake. Har jeg aldri hørt om, svarte jeg. Anne Marit, som faktisk er oppvokst bare et steinkast fra mitt eget barndomshjem, ga meg oppskrift, for jeg fikk jo veldig lyst til å teste den ut. Som tenkt, så gjort! I dag har jeg bakt HURJEDAMEJ for en helt himmelsk kombinasjon av smør-karamellbunn, hjemmelaget vaniljekrem, bløtpisket krem og melisglasur med en tøtsj romsmak. Alle disse elementene gikk opp i en høyere enhet, og det var som om englene begynte å synge da jeg smakte. Hæææælelujah, så nydelig godt det smakte!
Oppskriften er enkel, men jeg strevde litt med å lage to tynne bunner av deigen. Det henger nok sammen med at jeg malte mandlene veldig grovt. Måtte sende en tekstmelding til Anne Marit og spørre, og hun forklarte hvordan hun pleide å gjøre det: Tegne opp ring på ca. 24 cm på et bakepapir, så klippe ut rundingen og stryke massen helt ut til kanten med en smørekniv.
Jeg fikk med meg dette litt seint og tegnet ringer på hvert sitt bakepapir og klemte deigen ut med håndflatene. Det tok litt tid, og ikke trodde jeg det skulle bli tykt nok, men det ble det. Alt går! Bunnene ble knasende sprøe og smaker som mandelflarn. Vil du lage kaken over flere etapper kan du gjerne lage både bunnene og vaniljekremen dagen før. Anne Marit fortalte meg at hun alltid lager dobbel porsjon og legger to bunner i fryseren, så kan hun smøre sammen ei kake på null tid. (Mange velger å kjøpe ferdig vaniljekrem, lett å dra sammen ei kake på null komma svisj).
Det er litt vanskelig å skjære stykker av denne kaka fordi den er så sprø, men drit i det! Det får du bare tåle. Så jålete kan vi vel ikke være?
Knuspekake (2 bunner)
100 g smør
100 g sukker
100 g malte mandler
100 g hvetemel
En halv porsjon vaniljekrem (ca. 500g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
3 dl kremfløte tilsatt 3 små skjeer sukker
150 g melis og vann til passe tykk glasur
evt. romsmak (jeg brukte under 1 ss ekte rom)
Slik gjør du:
1. Rør sammen smør og sukker til det blir lyst og luftig.
2. Bland inn malte mandler og mel så du får en fast deig.
3. Tegn rundinger på 24 cm på hvert sitt bakepapir.
4. Del deigen i to og klem ut deigen i hver sin ring. Den skal være tynn.
5. Stek i ca. 15 minutter på 180 grader.
6. Avkjøl.
7. Legg bunnen på et fat og stryk på vaniljekrem (rør den opp hvis den er blitt fast under avkjøling).
8. Pisk kremfløte med litt sukker og stryk ut oppå på vaniljekremen.
9. Legg på den andre bunnen og stryk på melisglasur. Pynt med friske eller kandiserte fioler. Kan gjerne serveres med litt frisk frukt eller bær.
Aud Irene Nyhus Nysæter
Minner mye om en kake en tante av meg pleide å lage. Ikke smakt den på 30 år…denne må prøves
Lena Jacobsen
Tusen takk for kjempeinspirerende blogg, jeg bakte knuspekake i går den var rågod stor Suksess . 🙏🏻 Lena
Elisabeth Kvelland
Denne lager jeg med havregryn istedet for mandler. Lages helst 2-3 dager før servering, da blir den myk og lettere å skjære i. Knallgod 😋
Marit
Jeg lager den nå,men måtte ha i mer smør,da det ble bare smuler av deigen😅
Blir spennende å smake på reultatet😀
Mathilde
Har du da samme mengde som mandler? 😊
Elin Krem.no
Mener du hvis du bytter ut mandler med havregryn? Det vil jeg anta.
Inger-Lise Tøllefsen
Hei. Brukte du meierismør i bunnen? Skal bake den i mårra🤩
Elin Krem.no
Ta det du har! Liker du smørsmak, bruk det.
Inger-Lise Tøllefsen
Takk😊
Elisabeth Sved
Jeg bakte denne kaken, brukte 1 ts bakepulver i deigen for at kjeksbunnen ikke skulle bli så kompakt og harde. Det fungerte. Sprø, men mye lettere å dele opp kaka. Kombinasjonen av smakene var bra, men hooooyyyy så søt den var. For søt etter min mening, og jeg elsker alt av kaker, desserter og bakst.
Berit Schei Solheim
Denne har jeg bakt i noen tiår, Men da med 5-6 bunner.. opprinnelig skulle det være krem på toppen, men ble for mektig så bruker melisglasur. Kaller den Onkelkake, men det opprinnelige navnet er Onkel Wichings kake..Veldig god også dagen etter den er laget, og da er den ikke vanskelig å skjøre pene stykker av.
Turi Gjertsen Ruud
15 min på 180 gr var alt for mye i min ovn, ble litt brent., Tror 9-10 min er nok neste gang😊
Elin Krem.no
Takk for tilbakemelding. Ingen ovner er like, så det er fint du har funnet ut hva som fungerer best på din.