Ostekake med appelsin

Ostekake med appelsin

Bilde

Mjuk og kremete ostekake med appelsinsmak

Nydelig, frisk ostekake med appelsinsmak. Tilsatt litt pepperkake i bunnen for en julete twist. 
I denne ostekaken har jeg byttet ut kremfløte med creme fraiche. Det gir en silkemyk krem, men om du ikke har kan du bruke vanlig kremfløte. Jeg har også puttet noen pepperkaker i kjeksbunnen, og gjett om det ble godt, da. Syntes det personlig blir for mye å bare bruke pepperkaker all the way, men litt kryddersmak gjorde at kaken ble akkrurat så julete som jeg ønsket. For den beste appelsinsmaken har jeg brukt mitt microplane-rivjern og kun tatt det ytterste av appelsinskallet. Da unngår du bitterstoffene. 

Har brukt fire plater gelatin i oppskriften, personlig liker jeg den ikke full så stiv og bruker 3. Da er den ikke så lett å håndtere, men gjør som du selv ønsker. 

Det blir ganske mye gele til toppen av kaken og du skal ikke helle på alt. Det du ikke får brukt kan du helle i små glass eller i en form, så har du appelsingele til dessert i morgen. (Grunnen til at jeg lager såpass mye er fordi det er vanskelig å jobbe med små mengder.)

Ostekake med appelsin
Bunn:
150 gram havrekjeks + 50 gram pepperkaker
80 g smør

Ostekrem:
200 g nøytral kremost (for eksempel Philadelphia)
3 dl creme fraiche (eller 3 dl kremfløte)
150 g sukker
3 eggeplommer
Frøene fra en halv vaniljestang
4 plater gelatin
1 dl presset appelsinsaft eller ferdig jus
finrevet skall av 1 hel appelsin

Gele:
125 g sukker
2,5 dl vann
2,5 dl god appelsinjus (jeg har brukt presset appelsinsaft fra 2-3 appelsiner)
saften av 1/2 sitron
5-6 plater gelatin

Oppskåret clementin eller appelsinfileter fra 2-3 appelsiner. Her kan du se hvordan du skjærer ut appelsinfileter

Slik gjør du:
1. Finknus kjeks og pepperkaker. Tilsett smeltet smør og klem smulene ut i en 22 cm form kledd med bakepapir. Sett kjølig
2. Legg gelatinplater i kaldt vann.
3. Visp sammen vanilje, revet skall av appelsin, kremost og creme fraiche.
4. I en annen bolle – visp eggedosis av sukker og eggeplommer.
5. Bland sammen kremostmasse og eggedosis. 
6. Varm appelsinjusen og rør inn gelatin så det smelter (må være godt varmet så det ikke blir tråder).
7. Rør inn litt av kremen, før du blander alt sammen. 
8. Hell massen i formen og sett kjølig 3-4 timer evt. til dagen etter. 

Gelé
Slik gjør du:
1. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann og la de ligge der i minimum 5 minutter.
2. Ha vann og sukker i en kjele og la det koke til alt sukkeret er oppløst. 
3. Tilsett appelsinjusen i kjelen. 
4. Klem vannet ut av gelatinen og rør det inn i blandingen.
5. Settes kjølig til det begynner å tykne. Helles over ostekaken med appelsinfileter eller clementinskiver. La stå og stivne ca. en halv time før den fjernes fra formen.  

Bilde

Tre boller med 1. appelsinsaft, 2. eggedosis, 3. kremost og creme fraiche. Og en liten klunk med likør for den som liker det…
Bilde

Bilde

Skrell en clementin og skjær i skiver. Legg på skivene og vent til geleen begynner å bli stiv før du heller den på toppen av kaken. Det blir mer appelsingele enn du behøver på kaken. Ha resten i en form, så blir det appelsingele til dessert. 
Bilde

Kaken smaker helt utrolig deilig og holder seg i kjøleskap i 4-5 dager, minst. Bare pakk den godt inn. 
2 Comments
  • Kristin
    Reply
    Posted at 07:20, 22. April 2017

    Hvordan får du eggedosis av 3 eggeplommer og 150gr sukker? Jeg fikk bare en hard masse..

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 07:31, 22. April 2017

      Det kan komme av størrelsen på eggene. Tilsett bare en eggeplomme til om den er vanskelig å piske. Det beste er å bruke en håndmikser.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits