Skolebrød – latmannsversjonen

Skolebrød – latmannsversjonen

Bilde

Lag skolebrød som en diger pizzakake!

Snart er skolen slutt, og da har noen bestemt at det skal feires med et skikkelig godt skolebrød. Sier ikke neitakk til det, jeg. 
I morgen, fredag 16. juni, vil skolebrødets dag markeres i over 100 bakerier og butikker fra Mandal i sør til Tromsø i nord.

Jeg fant ut at jeg skulle markere det på min måte, nemlig ved å lage en latmannsversjon. Fra før av har jeg grundig beskrevet mitt forhold til OLABOLLA (som er skolebrød på Jessheimsk) men nå som avslutningene og sommerfestene står i kø trenger vi noe som går litt kjappere å lage. Dette er nesten som å bake pizza – du kjevler deigen ut og ruter den opp. Legg på vaniljekrem og stek! 
Husk at du trenger GOD tid når du skal lage gjærdeig. Min deig hever 1 – 1.5 timer før jeg starter utbaking. Har du dårlig tid kan du tilsette mer gjær, men jeg anbefaler det ikke…

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
 
Fra Opplysningskontoret for brød og korn har jeg fått litt fakta:
​Bollen dukket trolig opp på 1950-tallet og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene i Norge. Den er spesielt populær blant skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak, blant annet i Disneyland og på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller. Skolebrød er den kategorien søtbakst norske bakerier selger mest av, ca. 8000 tonn hvert år.
  
Ta turen innom et bakeri på skolebrødets dag og nyt et grisegodt skolebrød. Eller bak selv.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

Vaniljekremdu finner oppskriften her

Kokos og melis

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir, akkurat som en pizzabunn. Dra papiret over på bakeplaten. Bruk et pizzahjul og del opp i passe store firkanter. 
6.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
7. Legg på en kladd med vaniljekrem på hver rute. 
8.  Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 15 minutter.

Bilde

Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir – akkurat som når du lager pizza. Ikke kjevle FOR tynt, da…
Bilde

Dra arket over på en bakeplate, del opp i passe store ruter med en trinse (pizzahjul).
Bilde

Etter heving, legg på vaniljekrem og stek på nederste rille i ovnen 220 grader. 
Bilde

Stek til de har gyllen farge (ca. 15 minutter) 
Bilde

Sitter bollene litt sammen, bruk en kniv og skjær de fra hverandre (eller dra bollene løs med fingrene)
Bilde

Lag melisglasur med melis og vann og stryk på melis, for så å legge hele bollen opp ned i en bolle med revet kokos.
11 Kommentarer
  • Skrevet på13:14, 17. juni 2017

    Ser fantastisk velsmakende ut. Takk for nok et flott innlegg og riktig god helg til deg!

    • Olabolle-Elin
      Svar
      Skrevet på13:25, 17. juni 2017

      Bare hyggelig Thomas – god helg!

  • Sumita
    Svar
    Skrevet på07:51, 16. august 2017

    Hei! Kan man lage disse på forhånd, og fryse de ned? Altså før du tar på glasur og kokos?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:07, 16. august 2017

      Det går kjempefint!

      • Sumita
        Svar
        Skrevet på23:56, 16. august 2017

        Takk for svar! Da blir det skoleboller til barnebursdag:) fikk lagd vaniljekremen din i dag; enkel oppskrift å følge, og det smakte:)

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på23:59, 16. august 2017

        Kos dere og lykke til med bursdag!

  • Torunn Vedvik.
    Svar
    Skrevet på23:35, 24. november 2017

    Hei Elin kan jeg bruke tørrgjær ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på23:49, 24. november 2017

      Ja, det kan du. Bruk en halv pakke ca. 6 gram.

  • Majbrith Christensen
    Svar
    Skrevet på09:13, 2. april 2019

    Hej Elin, dk her 😊 Jeg vil lave skoleboller til hyggedag med vore voksne børn på lørdag (de elsker dem fra ferier i Norge) men…jeg vil lave dem originalt runde som de kender dem. Jeg tænker at bruge din opskrift her, men hvor mange vanlige skoleboller kommer der ud af denne opskrift?
    Skal jeg trykke en fordybning efter bollen har hævet til cremen?
    Klem majbrirh

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:02, 2. april 2019

      Hei! Det blir ca. 15 stk. Ja, lag fordypningen etter heving og legg på kremen, da går det best å steke 🙂

  • Joanna
    Svar
    Skrevet på14:45, 12. september 2019

    Elsker denne oppskriften! Har laget den flere ganger – perfekt resultat hver gang. Det som er så bra med disse skolebrødene er at de blir flate (fortsatt luftige), slik at man kan bruke mye vaniljekrem uten at man får en kjerne av rå deig slik som man ofte får når man lager større skoleboller.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits