Sørlandsboller

Sørlandsboller

Det nærmer seg fastelavn og jeg girer opp for å møte etterspørselen etter fylte boller. Først ut i rekka er disse vaniljekrem-fylte herlighetene, kalt Sørlandsboller.

Både boller, vaniljekrem og sjokoladesaus kan jo kjøpes ferdig om du vil, men jeg har laget alt fra bunnen av. Til og med vaniljekremen (selv om det ikke ser sånn ut – har nemlig testet ut en ny måte å lage kremen på. Mer om det senere)

Bollene er er veid til 60 gram, det vil si, ikke så store. Det er flere måter å ha vaniljekremen i bollene, jeg valgte å dele dem. Du kan også putte vaniljekremen i en sprøytepose med en litt spiss tyll, dytte den inn i bollen fra undersiden, og tyte på med krem.

Velger du å dele bollen er det smart å grave ut litt av innmaten. Da får du mer plass til vaniljekrem. Sjokoladesausen på toppen er sjokolade smeltet sammen med fløte. Jeg smelter i mikro. Du kan godt gjøre det over vannbad, det vil si, du har litt vann i en liten kjele, legger sjokolade og fløte i en bolle og setter over dampen. Rør til alt er glatt.

Sørlandsboller (ca. 15 stk)
Lag enten boller eller boller tangzhong. Oppskriften finner du ved å klikke her.

Fyll med ca 300-350 g vaniljekrem, det er omtrent en halv porsjon av min vaniljekrem. Vil du heller ha mer krem, lag en hel porsjon.

En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

Sjokoladeglasur til toppen
100 g sjokolade
50 g fløte

Slik gjør du:
1. Bak boller, det blir ca. 15 stk.
2. Lag vaniljekrem.
3. Del avkjølte boller, grav gjerne litt av innmaten ut at toppen, så får du plass til mer vaniljekrem.
4. Legg på ca. 20-25 g vaniljekrem på hver bolle. Legg på «lokket».
5. Smelt sjokolade og fløte sammen, enten over vannbad (se beskrivelse i teksten over) eller i mikro..
6. Bruk en skje og la glasuren renne utover på hver bolle.
7. Oppbevares kjølig.



Avkjølte boller. Disse veide 60 gram som deig, altså ikke så store..
Del bollene i to, skrap ut litt av innmaten. Ha på vaniljekrem.
Legg på lokket.
Smelt sammen sjokolade og fløte. Bruk en skje og la det renne nedover bollene.
Et supergodt alternativ til boller med krem. Kjør fastelavns-kalas!
2 Kommentarer
  • Kristin
    Svar
    Skrevet på22:12, 2. februar 2021

    Kan man sprøyte inn vaniljekremen FØR steking, altså at den blir en «innbakt skolebolle»?🤔

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Spøkelser og hekseh..

Halloween er få dager unna og har du...

Toscakake

Noen har etterlyst en vanlig, rund toscakake her...

Snurrer og klippekra..

Kardemommekjerner til folket! Det at jeg faktisk har...

Grove Bakemjølk-run..

Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt...

Hva jeg bruker norsk..

(Foto: frukt.no) Annonse. Høst er epletid og i...