Din handlekurv er nå tom!
Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift
Sukkerbrødoppskrift tilpasset din kakeform
Dette er kanskje det bakverket som bakes oftest, men allikevel- mange strever med å få det til. Med denne oppskriften, tilpasset din kakeform, skulle du ha alle forutsetninger for å lykkes! pr.1 egg: anbefalt mengde egg: Lyst til å lage bløtkake? Ovnstemperatur: 175 grader, steketid: ca.30-40 min. Les tips til hvordan du lykkes med sukkerbrødet litt lenger ned på siden! |
|
|
Tips til hvordan du skal lykkes med sukkerbrødet!
Bruk romtempererte egg. Det gir bedre volum. Romtempererte ingredienser emulgerer (blander seg) bedre sammen.
Ikke pisk eggedosisen på max fart dersom du bruker stor bakemaskin. Pisker du for kraftig kan det gi for store luftbobler i massen. Luftboblene utvider seg i ovnen. Er boblene for store kan sukkerbrødet klappe sammen under steking.
Pisk så lenge at eggedosisen får en lys gul farge. Eggedosisen skal være tykk og renne sakte. Ved å piske lenge vil sukkeret løse seg opp, noe som gir en fin konsistens på sukkerbrødet. Bruk gjerne finkornet sukker.
Vend inn mel og bakepulver med en slikkepott (Da bevarer du den innpiskede luften). unngå å åpne ovnsdøra de første 20 minuttene og stek sukkerbrødet lenge nok! Ofte faller sukkerbrødet sammen på midten. Det kan være fordi det ikke er stekt lenge nok. Sett gjerne ovnen på varmluft siste 10 minuttene, så trenger varmen helt inn til midten raskere.
Avkjøl gjerne sukkerbrødet opp ned. Det gjelder dersom kakebunnen går helt opp til kanten av formen. Da får du en jevn overflate på toppen. La det avkjøle helt før du skjærer langs kanten og fjerner formen.
Hvorfor jeg ikke bruker potetmel? Det må du gjerne, jeg har bare aldri brukt det.
Om det kan være en ide å sette inn sukkerbrødet i kald ovn? Nei. Ovner er forskjellige, og mange tar tid før blir skikkelig varme. Jo lenger det står uten skikkelig varmepåvirkning, jo mer vil luftboblene sive ut av massen
.
Siren Olsen
Ferdig nå og skal steke, men i midten eller nederst? Tror det er nederst …..
Elin Krem.no
Midt i eller et hakk ned fra midten.
Refka
Kan jeg tilsett vaniljesmak?
Elin Krem.no
Det må du gjerne
Eveline
Tusen takk for alle supre tips og triks!
Et lite spørsmål: Skal prøve meg på en bløtkake med marsipanlokk til neste helg, aldri prøvd meg på det før så tenkte være litt tidlig ute.
Funker det å bake kakebunnene nå for så å fryse de til neste helg? Bør de isåfall deles før eller etter frysing? Har også lyst å lage makronbunn, kan den isåfall også lages i forkant for så å fryse den? 🙂
Elin Krem.no
Det går fint å fryse begge deler. Del gjerne bunnen etter at den har vært fryst. Lettere å skjære i fine lag når den er halvtint.
Susanne B Knudsen
Hvad med 20 cm kage ?
Tak en meget nyttig opskrift !
Susanne (dansk)
Elin Krem.no
jeg ville brukt 3 egg
Kari Finset
Hei , hva gjør jeg feil når den detter ned på midten ?
Elin Krem.no
Enten har den blitt pisket for kraftig sånn at det blir for store luftbobler, eller den har stekt for kort tid.
Silje
Hei! Hva anbefaler du at man dynker bunnen med for å holde den saftig? Dynke før eller erter frysing?
Mvh
Elin Krem.no
Du dynker den før du legger på krem. Bruk jus, brus eller sukkerlake av 1 del sukker og 1 del vann. Selv dynker jeg sjelden ettersom mitt hjemmelagde syltetøy er så rennende.
Gunnlaug Seland
Min mor lærte meg å sette sukkerbrødet inn i kald ovn. Har det noen hensikt, eller…?
Elin Krem.no
Nei. Glem det.
Nora Lothe
Jeg setter alltid kaken i kald ovn, og det går helt fint. Får fine, høye bunner.
Kirsten Torgersen
Kler du hele formen med bakepapir eller bare bunnen?
Elin Krem.no
Jeg kler bare bunnen. Smører ikke sidene, men drar en kniv langs kanten etter avkjøling.
AngKoPe
Hej Elin.
Kan jag ha kakao i denna oppskriften? Har bakat denna oppskriften många gånger med fantastiskt resultat (utan kakao) men nu behöver jag en uppskrift på en hög kakbotten med chokladsmak. Har en form på 24 cm.
Tack 😊
Elin Krem.no
Du kan enten erstatte ca. 30 gram av hvetemelet med kakao eller lag denne bunnen: https://krem.no/hjem/saftig-sjokoladekake-med-paere/
Elin Mehren
Hei, jeg kunne tenke meg å ha i litt valnøtter/mandler . Kan jeg erstatte 1/2 part av melmengde med like mye malte nøtter , eller er det for mye?
Elin Krem.no
Hvis du ønsker en luftig bunn vil nok halvparten kanskje bli for mye. Du vil uansett få en lavere bunn som henger dårligere sammen, men det er lov å prøve!
Maiken Jacobsen
Skal den avkjøles i forma?
Elin Krem.no
Ja!
Anne
Ballongvisp eller vanlig visp? Best med håndmikser eller bakemaskin – eller spiller det egentlig ingen rolle?
Fikk det så fint til første gang jeg laget etter denne oppskriften, men de siste gangene har sukkerbrødet blitt mye «flatere». Bruker romtempererte egg, og finkornet sukker. Hva kan være feilen når det ikke «hever» riktig? For høy fart? Pisket eggedosisen for lenge? Skal den være noe rennende, eller helt kremete?
NB: Digger «Kakene vi elsker» boka 🙂 🙂
Elin Krem.no
Ofte kan en sterk kjøkkenmaskin gjøre luftboblene så store at de klapper sammen i ovnen. Derfor pisker jeg enten på halv fart på min ProBaker eller bruker en håndmikser. Håndmikseren min er også veldig sterk, så jeg pisker aldri på full fart. Eggedosisen skal være kremete, ikke rennende – et triks er å se om du kan skrive «ole» med vispen. Takk for fine ord om boka mi og lykke til!
Ina Paulsen
Hei
Jeg lagde denne i dag, men den fikk en topp. Hva gjør jeg feil?
Elin Krem.no
Det er helt vanlig. Du har ikke gjort noe feil. Snu bunnen opp ned på en rist under avkjøling, så blir den rett.
Kari Birkeland
Toppen på kaka blir hard og sprø under steking,og brister/kraftleverandør når jeg tar den ut av ovnen. Hva gjør jeg galt?
Elin Krem.no
Hva brister? Faller hele kakebunnen sammen eller er det bare et tynt lokk på toppen som knekker sammen?
Bjørg-Reidun Hageberg
Takk for fin oppskrift på sukkerbrød. Det var lurt å skrive antall egg til de ulike formene, og sukkermengde og melmengde ut fra antall egg.z