Din handlekurv er nå tom!
Adventskalender av marsipankonfekt
Lyst på en liten utfordring? Denne er til deg som liker marsipan og god sjokolade. Adventskalender av marsipankonfekt fikk jeg ideen til da jeg så en eller annen fransk konditor som hadde laget en sånn adventskalender, men med esker. Inni eskene lå det konfekt. Jeg tenkte det kunne gjøres uten emballasje, for denne kalenderen skal ikke selges over disk, og trolig forsvinner den heller ikke ut av huset. 24 små marsipanbrød er nemlig noe jeg godt kan like, så denne er til meg.
Det som er viktig når du skal lage god marsipankonfekt er å få tak i marsipan av god kvalitet. Jeg har brukt marsipan jeg fikk i gave fra Marsipancompagniet
Den inneholder over 50% mandler. Skal du bruke marsipan til konfekt bør den bestå av minimum 50% mandler. Så hender det jeg får tak i Lubeckmarsipan, en svært god marsipan som brukes til marsipankonfekt. For de av dere som er lokalkjent: gå til Aanerud. De har pleid å selge den før jul.
Du trenger ca. 500 gram marsipan (du bruker ikke alt) men bitene kan godt lages i andre størrelser og fasonger. Mine veide ca. 18 gram per bit. Etter at jeg hadde skåret dem ut lot jeg bitene tørke et par dager under tynn plast, sånn at de stivnet og ble hardere. Det gjør marsipanen enklere å dyppe, men likevel, de spisse bitene var litt vanskelig å dyppe i sjokoladen. Får du det ikke til, stikk marsipanen på en gaffel og dypp på den måten. Når man dypper noe i sjokolade (kuvertyre) er det om å gjøre at det ikke blir for tykt lag, derfor er det vanlig å tilsette kakaofett for å gjøre sjokoladen tynnere. Det hadde ikke jeg, så min sjokolade ble litt tykk.
Hvis du ikke vil eller kan temperere sjokolade kan du lage denne marsipankalenderen ved å tilsette kokosfett (delfiafett). Det gjør at sjokoladen stivner uten at du behøver å tempere den først.
Vil du gi bort en sånn kalender med marsipanbiter i gave kan du sette hver bit fast med litt sjokolade på for eksempel et brett av papp.
Adventskalender av marsipan dyppet i sjokolade
ca. 500 g marsipan bestående av minimum 50% mandler
ca. 300-400 g sjokolade
4 ruter hvit sjokolade
evt. strøssel
Slik gjør du:
1. Kjevle marsipanen i et rektangel, ca. 1.5 cm i tykkelse. Bruk godt med melis under.
2. Skjær biter som er 5 cm x 8.5 cm. Del bitene på langs, sånn at du får to spisser. Lag 24 spisser. La de tørke et par dager hvis de er myke.
3. Smelt sjokolade over vannbad eller i mikroovn. Temperer sjokoladen eller tilsett kokosfett.
4. Dypp bitene i sjokolade og dryss gjerne på litt strøssel. La de stivne i kjøleskapet.
5. Lag en sprøytepose og smelt litt hvit sjokolade. Skriv på tall på hver bit.
Kjevle marsipanen, bruk godt med melis.
Marsipanen er ca. 1.5 cm tykk
Skjær i biter.
Legg bitene på et brett med godt med melis, så de ikke sitter fast.
24 biter. lag gjerne et par ekstra. La tørke et døgn eller to.
Tempererte sjokolade…
….og dyppet bitene i den.
Ikke så vakre, men pytt. Disse er nå klare for å få nummer.
Lag en sprøytepose og skriv på tall fra 1-24.
Adventskalender til marsipanelskeren. Vil du gi den bort i gave kan du sette bitene på et rundt brett av papp og feste hver bit fast med litt sjokolade.
Kristine
Hvor lang tid i forveien kan denne lages? Oppbevaring?
Elin Krem.no
Den kan lages et par måneder før, oppbevares i romtemperatur.