Din handlekurv er nå tom!
Elins fiberbrød
Brød! Supermykt og godt. 68 % grovt, rikt på fiber, lettspist og laget over samme lest som fiberrundstykkene jeg lagde i fjor.
Eneste forskjell på denne oppskriften og på de supermjuke fiberrundstykkene er at jeg har brukt mindre olje og byttet ut vann med Kefir i væsken som tilsettes. Jeg ville teste om det ble mykere resultat, og sannelig om jeg vet, men mykt – det ble det. Skikkelig mykt. Da jeg bakte i dag brukte jeg en hel pakke gjær (50 g) – det syntes jeg var litt mye, deigen hevet nesten litt for fort. I oppskriften vil du se at jeg har redusert mengden til 40 gram.
Stekingen er sånn som jeg vanligvis steker brød – inn i glovarm ovn, i med litt kokende væske i en liten langpanne for å skape damp, så skru ned temperaturen. Hvis ovnen din ikke går til 280 grader – stek på 230-240. Disse brødene tar fort farge, så skru ned temperaturen ytterligere om det trengs.
Bruk gjerne et digitalt termometer for å sjekke at brødet er ferdig stekt. Det skal være 96 grader i midten.
Av deigen får du tre brød. Jeg har brukt former som tar 2 liter. Pass på å smøre formene, enten med smør, margarin eller formfett, eller bruk bakepapir. Jeg har lært, to av brødene satt dønn fast..
Elins fiberbrød (3 stk)
Tangzhongjevning:
120 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
6 dl vann
———————
630 g Hvetemel (bruk gjerne et sterkt mel)
375 g sammalt hvete fint
300 g havrekli
1 dl olje (raps eller oliven)
45 g mørk sirup
30 g maltekstrakt
40 g gjær (fersk, blå) (tilsvarer 9.6 gram / 4 ts tørrgjær)
25 g salt
4.5 dl Kefir, annen syrnet melk eller kaldt vann
Slik gjør du:
1. Start med å lage tangzhongjevning ved å ha 120 g mel i en kjele med 6 dl væske. Rør gjerne ut melet i litt vann først, før du heller i resten (så slipper du klumper). Varm til det tykner (65 grader). Rør hele tiden. Avkjøl jevningen.
2. Ha avkjølt jevning i en bakebolle. Tilsett hvetebakst, sammalt hvete fint, havrekli, gjær, sirup, maltekstrakt og vann. Vent med å ha i olje og salt.
3. Sett på maskinen og elt i ca. 10 minutter på middels fart. Tilsett salt og olje.
4. Elt deigen 5-10 minutter til etter at du har tilsatt oljen og saltet. Deigen skal ikke være varm. Blir den varm, stopp eltingen før.
5. Dra en pose over bakebollen og la den heve en times tid på benken.
6. Etter en time, del deigen opp tre (vekt ca. 900 g gram).
7. Slå opp til brød og ha i smurte former som rommer 2 liter. Bruk evt. bakepapir.
8. La etterheve under et klede i ca. 30-45 minutter. Spray eller pensle på vann under hevingen, så deigoverflaten ikke tørker ut.
9. Sett inn en liten langpanne i bunnen av ovnen når du skrur den på. Brødene settes (midt i ovnen) i glovarm ovn (280 grader). Hell kokende vann i langpanna. Når du heller på kokende vann dannes det damp – lukk ovnsdøra fort du kan, sånn at dampen ikke forsvinner ut. Skrur ned til 240 grader med det samme døra er lukket. PS. Om ikke ovnen din går så høyt, sett brødene inn på 230-240 grader.
10. Steker du på over/undervarme tar det mellom 30-40 minutter, med varmluft går det på ca. 30 minutter. Bruk gjerne et termometer og mål kjernetemperatur i brødet til 96 grader.
11. Ta brødene ut av ovnen og hell dem ut av formene med det samme. Avkjøl på rist.
Brødene kan gjerne fryses.
12. Legg på rist og avkjøl.
Hilde Marie Reitan
Hei, har du noen ideer om hva jeg kan erstatte havrekli med?:)
Elin Krem.no
Fiberen i dette brødet kommer fra Havrekli. Ikke noe jeg ville erstattet.
Anne Stark
Hei Elin, jeg bor i Tyskland . Hva er forskjellen mellom hvetebakst og hvetemel?
Hilsen
Anne
Elin Krem.no
Hvetebakst er et litt sterkere mel. Proteininnholdet er 13%
Ina Grasdal Risvold
Dette ble skikkelig godt! Måtte smake en skive med det samme, og det var helt nydelig med smør og rabarbrasyltetøy på!
Anne Marthe Nymark
Kan man erstatte evt droppe mørk sirup?
Elin Krem.no
Mørk sirup gir smak du ikke kan erstatte, men sirup er sukker. Bruk sukker.
Grethe Imislund
Hei Elin!
Kan jeg bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær? Og i så fall hvor mange gram?
Tusen takk for nydelige oppskrifter! 🙂
Elin Krem.no
9.6 gram eller 4 ts
Anita Myren
Hei Elin.Takk for flott oppskrift, en ny favoritt👍🥰
Tonje
Kjempe gode!! Disse blir garantert laget igjen. Hadde ikke brødformer så stekte alle tre på dyp plate til ovnen, gikk kjempe fint👏🏼😊
Ellen
Hei! Må man ha maltekstrakt eller kan det erstattes med noe annet? Det er vanskelig å få tak i 😅
Elin Krem.no
Det finnes ingen erstatning for maltekstrakt, dessverre
Lisbeth Kortgård
Hei, jeg kjøpte maltekstrakt på Meny. Spør betjeningen om du ikke finner.
Anette Moen
Jeg kjøpte på Rema. Men måtte «Google» meg frem til hvor jeg fant det. Stod på samme sted som tran og vitaminer.
Veldig gode brød! Og lett forklart oppskrift! Tusen takk, Elin 😍
Beate Lie
Hei😊 Hvor får du tak i hvetebakst?
Elin Krem.no
Jeg kjøper det på Obs
Maria
Altså! Første gang med Hvetebakst, men absolutt ikke siste, dette blir go-to-oppskriften for brødbakst fremover. I mangel på maltekstrakt og sirup hadde jeg i et par gode spiseskjeer mild sommerhonning i stedet (nesten programforpliktet når en er gift med en birøkter), fungerte strålende.
Anette
Hei. Kan man bruke dampfunksjon på stekeovn hvis man har dette?
Elin Krem.no
Det går jeg ut i fra du kan. Jeg vet ikke hvordan det funker, men så lenge du kan kjøre damp inn i ovnen de første 5 minuttene – gjør det.
Berit
Nå har jeg bakt disse brødene 4 ganger, fantastisk gode! Jeg lurer på hvordan du får de så høye og fine? Har brukt former på 2 liter, da ble de veldig flate. Brukte i dag former på 1,5 liter, de ble likevel ikke så høye som dine. Jeg bruker vanlig hvetemel og har ikke hatt i maltekstrakt. Kan det ha noe å si?
Elin Krem.no
Slår du opp brødene? Det er om å gjøre å stramme opp deigen. Maltekstrakt er vesentlig, ja.
Berit
Nei, jeg slår nok ikke opp brødene slik du gjør. Jeg triller hvert emne til en ball og ruller de ut til en pølse. Skal prøve å slå opp brødene neste gang i tillegg til at jeg skal ha maltekstrakt i deigen.
Elin Krem.no
Der har du svaret
L
Takk for denne oppskriften! Jeg har bakt forskjellige brød lenge, og siden jeg har fulgt deg og laget mange av dine kaker tenkte jeg å teste ut fiberbrødet ditt. Jeg var skeptisk til å kjøpe inn både havrekli og maltekstrakt siden jeg ikke har brukt det før. Var redd det ikke skulle bli brukt igjen og bare ta opp skapplass hvis brødet ikke var en favoritt. Men der lærte jeg av kommentaren dine over at de må med. Og nå forstår jeg hvorfor. Fantastisk smak og holdbarhet på dette brødet. Takk!
Marianne
Tom for olje, kan eg bruke smør istaden for, evt kor mykje?
Elin Krem.no
samme mengde, smelt det
Tove
Kan man steke brødene på Varmluft?
Elin Krem.no
Ja, det går veldig fint!
Hilde Aa.
Disse var helt fantastiske, første gang begge barna likte samme brød! Sliter med å finne «Hvetebakst», kan man bruke tipo 00-mel eller hvilket som helst hvetemel med 13 g protein i stedet?
Elin Krem.no
Hvetebakst er dessverre utgått av av sortimentet, og det du foreslår er supert. Både 0 og 00 funker veldig bra. Et hvilket som helst hvetemel med 13% er supert.