Grovbrød – tangzhong

Grovbrød – tangzhong

Det nye året er kun et par dager gammelt, men konditoren baker igjen! En spørreundersøkelse på Instagram sier meg nemlig at det er grov bakst dere vil ha. Og aller flest vil ha brød. Grovbrød. Da måtte jeg jo bare prøve å bake disse brødene med tangzhong-jevning. Er dette ukjent for deg, sier du? Da kan du lese mer om den japanske bakemetoden her

Jeg bakte halve oppskriften av den jeg har lagt litt lenger ned her. Det ble en liten deig. Min bakemaskin er stor, og å bake små deiger i store maskiner er ikke så lett. Opplever du at deigen ikke kommer sammen, at den bare står å rører uten å dra ingrediensene sammen? Stopp maskinen og skrap opp og ned fra bunnen. Jeg måtte gjøre det mange, mange ganger. Til din info: Dette blir en deig som ikke slipper kanten (min slapp aldri). Den blir likevel eltet, og jeg klarte jammen å ta en slags glutentest. Deigen eltet totalt ca. 25 minutter, først på lav fart, så de siste fem minuttene på høyere fart.

Grovbrød tangzhong (2-3 brød)
Jevning:
500 g (5 dl) vann
100 g hvetemel

Resten:
200 g (2 dl) vann
40 g gjær
200 g hvetemel
300 g sammalt hvete grov
200 g siktet rug
50 g linfrø
12 g salt (ca. 4 ts)
4 ss olje


Slik gjør du:
1. Lag jevningen ved å varme mel og vann til ca. 65 grader. Avkjøl.
2. Vei opp og ha jevningen + resten av ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og olje.
3. Kjør deigen sammen, stopp og skrap opp fra bunnen om det trengs.
4. Etter ca. 15 minutter, tilsett salt og olje.
5. Kjør deigen på lav fart i ca. 20 minutter, skru opp farten litt og elt kraftig siste fem minuttene.
6. Sett deigen under plast, la den stå på benken en times tid.
7. Del deigen i to eller tre. Slå opp brødene som vist på bildene under. Legg deigen i form eller på plate. La etterheve i 1-1.5 timer.
8. Sett ovnen på 280 grader. Sett inn en langpanne når du varmer opp ovnen. Pensle eller spray brødene med vann før steking. Sett brødene inn i ovnen når den er ca. 280 grader. og slå ca. 1 dl vann i pannen samtidig med at brødene settes inn. Sett brødene litt ned i ovnen.
9. Skru ned ovnen til 240 grader etter 4-5 min og stek videre i ca. 40 minutter.
10. La brødene avkjøle litt før du heller dem ut av formene og avkjøler på rist.

Start med å flate ut deigen omtrent så lang som du ønsker brødet å bli. Brett øverste del inn mot midten, bank deigen, gjenta (omtrent som når du lager en rullekake) – helt til du har en pølse av et brød.

Pølsen legges i en ca. 1-1.5 liters form. Eller, plasser brødet på en bakeplate. Stek litt ned i ovnen, først på høy varme (280 grader). Skru deretter ned varmen og stek videre på 230-240 grader i ca. 35-40 minutter.

Av oppskriften du få her kan du lage to større brød. Jeg lagde halv porsjon deig og bakte to små brød, og angret litt på det etterpå. Men disse brødene blir så mjuke at det kanskje var likeså greit. Ikke alltid like lett å skjære…

5 based on 2 reviews
73 Kommentarer
 • Jan Låder
  Svar
  Skrevet på23:07, 8. mars 2019

  Tusen takk for en kjekk oppskrift! Dette blir min første bake-erfaring ( utenom pinnebrød i speideren og ferdige pizza-bunner), så om ca 10 minutter skal de være ferdig stekt, brunosten venter på benken… Jeg byttet ut hele linifrø med knuste linfrø og strødde hele linfrø og sesam frø over dem etter «vanning»

 • Kamilla Heimark
  Svar
  Skrevet på08:38, 9. mars 2019

  Skal igang med å bake de her brødene nå, men jeg bruker tørr gjær…hvor mange gram skal jeg ha av den? Regner med at 40g blir litt mye🙈

 • Trine
  Svar
  Skrevet på17:05, 4. august 2019

  Hei Elin,
  Tomt for linfrø, hva kan jeg bytte ut med? 🙂

 • Reidar Vik
  Svar
  Skrevet på07:05, 11. oktober 2019

  280 grader? Celsius?

 • Anne Sofie Korslund
  Svar
  Skrevet på15:46, 10. november 2019

  Takk for fin blogg. Tror jeg til slutt har knekt koden etter å ha bakt Grovbrød Tangzong flere ganger. Smaken og konsistensen er fantastisk. Etter å ha bakt familiens grovbrød i over 30 år, er det spennende å utforske «ny metode». Det jeg ønsker meg nå, er en oppskrift med 15dl væske slik at jeg kan bake 4 brød om gangen og gjøre bakingen mer effektiv! Har prøv å doble oppskriften, men synes ikke det ble helt vellykket. Hva er løsningen for å lage større deig? Bakehilsen fra Anne Sofie

   • Anne Sofie Korslund
    Svar
    Skrevet på22:53, 11. november 2019

    Hei. Deigen ble for løs. Kanskje jeg må prøve igjen. Jeg doblet alt, inkludert meljevningen. Hilsen Anne Sofie

   • Anne Sofie Korslund
    Svar
    Skrevet på08:23, 30. november 2019

    Hei. Første gang jeg prøvde å doble ble deigen for løs. Nå har jeg doblet flere ganger med godt resultat og kommer til å fortsette med det! Hilsen Anne Sofie

 • Helene Nærheim
  Svar
  Skrevet på23:19, 13. januar 2020

  Takk for nydelig oppskrift, Elin! Dette er mitt første tangzhong-bakverk, og resultatet ble jo kjempebra! Ser butikkbakt ut, men smaker hjemmebakt. Har hatt lyst til å bake tangzhong siden du introduserte det for første gang for ei god stund siden, men har ikke skaffet meg termometer før nå nettopp, så har endelig fått testet! Gleder meg til å prøve med søt bakst!

 • Hanne Lier
  Svar
  Skrevet på13:25, 24. april 2020

  Hei. Jeg bakte dette brødet her. Det ble kjempegodt. Hadde ikke liten form så lagde et stort brød. Ble litt stort i formen, så jeg tenkte å kjøpe mindre brødformer, men sliter med å finne noen som tåler 280 grader. Har du noen anbefalinger?
  Med vennlig hilsen Hanne

 • Lene
  Svar
  Skrevet på08:53, 15. mai 2020

  Denne oppskriften anbefales, supergode brød! 🤩

 • Live Hanssen
  Svar
  Skrevet på11:09, 20. mai 2020

  Hei! Bakt mye av baksten din, og digger alt. Har nylig prøvd baking av disse brøda – men sliter litt her. For det første sliter jeg litt med at det ikke er så enkelt å få brødene ut av forma, fordi de rett og slett er litt for myke i kantene, og det blir litt knøvling med å få de ut rett og slett. Noen ganger har jeg endt opp med brød der topplokket eller bunnen på en måte løsner fra resten av brødet. Har stekt dem på varmluft. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre?

 • Ann-Kristin Daltveit
  Svar
  Skrevet på17:57, 16. august 2020

  Skal det først elte i 15 min, så elte i 20 min til? Totalt 35 min??

 • Maj Kristin Solstad
  Svar
  Skrevet på10:29, 7. januar 2023

  Veldig gode brød,men kanskje litt mye salt. Jeg lagde 1 1/2 posjon,neste gang skal jeg doble,tror det blir akkurat passe til 3 brød🫡

 • Maj Kristin Solstad
  Svar
  Skrevet på12:09, 21. januar 2023

  Nydelige brød,dobler idag,men ikke saltmengden. Når jeg veier opp 4 ts salt får jeg ca.30 gr….1 ts =5 ml=7gr

 • Kirsten Christensen
  Svar
  Skrevet på13:29, 22. august 2023

  Prøvde tangzhong grovbrød i dag etter din oppskrift. Deigen så veldig fin ut helt til den skulle slås opp til brød. Veldig klissete, og jeg mistenker rugmelet, for når jeg har bakt brød på «vanlig måte» med så mye rug, har deigen blitt like klissete. Nesten umulig å slå opp uten at brødemnet blir sittende fast på benken. Finnes det noen triks for å få mindre klissete deig uten å kutte ut rugmelet?

 • Rita Moland
  Svar
  Skrevet på18:13, 17. desember 2023

  jeg er lii usikker på eltetiden i maskinen. mener du eltinJ i totalt 20 min eller 15 + 20 minutter?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...