Grove gulrotrundstykker – tangzhong

Grove gulrotrundstykker – tangzhong

I dag fristet det å bake noe halvgrovt og godt som gjerne kan spises ved siden siden av suppa, spises til kveldsmat eller puttes i matpakka. Tangzhong-metoden gjør rundstykkene ekstra saftige og holdbare. Vil du lese mer om den asiatiske baketeknikken kan du gjøre det her.

Jeg har skrevet 10-14 gram fersk gjær fordi jeg vet det er mange som ikke er vant til å bake med lite gjær. Det krever litt lenger tid. Jeg brukte 10 gram gjær i dag, men vil du det skal gå litt fortere, bruk 14 gram. Det går fortsatt ikke raskt, men litt raskere..

Har du ikke gulrot, bruk denne oppskriften.

Disse blir små, hvert deigemne veide 60 gram. Du kan gjerne lage dem 70-80 gram. Steketid blir det samme. Vil du doble oppskriften? Da skal du doble alt. Også tangzhongjevning og gjærmengde.

Halvgrove rundstykker med gulrot – tangzhong (15 stk)
Jevning:
250 g vann (2.5 dl)
50 g hvetemel
varmes til ca. 65 grader og avkjøles


200 g hvetemel
125 g sammalt hvete fint
125 g sammalt hvete grovt
10 -14 g fersk gjær
25 g smør/margarin
2.5 ts salt (ca. 8 gram)
100 g finrevet gulrot
1 dl vann + 0.5 dl vann som tilsettes under elting

Slik gjør du:
1. Lag en jevning av mel og vann. Det behøver ikke koke, kun oppnå 65 grader. Avkjøl før den tilsettes i bakebollen.
2. Tilsett resten av ingrediensene bortsett fra salt og 0.5 dl vann.
3. Elt deigen i ca. 10 min, tilsett salt og litt av vannet. Fortsett å elte og tilsett mer vann.
4. Fortsett å tilsette vann til 0.5 dl er tilsatt. Elt videre slik at du totalt har eltet deigen ca. 20 min.
5. Sett opp farten og elt 3-4 minutter til.
6. Dra en plastpose over bollen og la den stå i romtemperatur i ca. 1.5 – 2 timer.
7. Del deigen opp i emner på ca. 60 g. Du kan godt lage dem større om du vil ha større rundstykker. Trill dem til boller og sett på en bakeplate med bakepapir. Dypp i valmuefrø om du ønsker.
8. Fyll gjerne en oppvaskkum med varmt vann og sett brettet over. La etterheve i ca. 45 min.
9. Spray på vann (eller pensle). Valgfritt: bruk en skarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke.
10. Sett ovnen på 280 grader. Hell litt vann i (ca. 1/2 dl)nederst i ovnen.
11. Skru ovnen ned til 240. Stek til rundstykkene er gylne (ca. 10-12 min).
12. Avkjøl. Kan fryses, men også spises uten frysing i tre dager eller mer. Pakk godt inn i plast.

Ha alle ingrediensene i bakebollen bortset fra 0.5 dl vann og salt.
Elt til du har en blank og smidig deig. Ta gjerne glutentesten.
La hvile på benken halvannen til to timer.
Lag rundstykker på ca. 60 gram , dypp gjerne i valmuefrø. Etterhev ca. 45 min – 1 time.
Be the first to write a review
3 Kommentarer
  • Kjersti
    Svar
    Skrevet på22:28, 11. april 2021

    Gamechanger! Herlighet så gode rundstykker. Toåringen gaflet innpå to hele rundstykker til kvelds, uten pålegg. De smakte som gode og grove boller! Hurramegrundt så gøy det er å bake når resultatet blir som dette!

  • Roger
    Svar
    Skrevet på09:40, 30. mars 2022

    Hei,
    Jeg bor i utlandet og har ikke tilgang på færsk gjær, kun surdeig og hurtig tørrgjær. Har pøvd lenge å finne en side som omregner til tørrgjær. Endelig fant jeg på iduns side at «Tørrgjær ca. 1,2 % av total melmengde, eller ca. 12 gram (1 pose) pr. kilo mel. Fersk gjær ca. 3 – 5 % av total melmengde, eller ca. 30 – 50 gram pr. kilo mel.» Så 10 til 15g færsk blir 4 til 6g tørrgjær. Men for oss late mennesker hadde det vært topp med omregning til tørr i dine oppskrifter (som i hamburger-pølsebrød oppskriften).

    Har lyst til å prøve å erstatte tangzhong mel med tangzhong potet.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...