Din handlekurv er nå tom!
Saftig rabarbrakake i langpanne
Syttende mai er såvidt over, jeg kjenner det på kroppen enda, for årets største høytid på bakebloggen krem.no er et maraton! Nok om det! Nå er det rabarbratid her på østlandet og jeg har vridd både nettet og hjernen i håp om å finne inspirasjon til å lage noe spennende og godt med de syrlige stilkene. Jeg har jo allerede en hel masse godt med rabarbra, som for eksempel pai med creme fraiche, saft og smuldrepai. Hvis du enda ikke har smakt granite av rabarbra, lag den!
Har du ikke rabarbra selv, stikk på slang. Alle har for mye rabarbra!
Tilbake til rabarbra-sirupen som hadde sauset inn hjernen min. I går kveld gikk jeg for å si god natt til datteren min Martha. Jeg fortalte at jeg ikke hadde peiling på hva jeg skulle lage i dag, men at det skulle være noe med rabarbra. Da var det datteren min sa: Mamma, jeg syntes du skal lage en gulrotkake og bytte ut gulrot med rabarbra. Oi, så spennende ide! tenkte jeg. Men, ville det ikke bli for surt? For bløtt?
Dette kunne ikke stå uprøvd så, jeg tok for meg min egne gulrotkake-oppskrift i langpanne og skrudde litt på den. Og jammen, det ble twelve points to Martha! Fantastisk god, ble den! Hvis det er en eneste ting jeg skal ha å utsette på kaken, så henger den ikke så veldig godt sammen når det kommer rett i fra ovnen, men hey, det er da bagateller.
Det er viktig at du hakker rabarbraen fint (se bilde lenger ned). Jeg var et øyeblikk redd for at bitene skulle synke til bunns, derfor vendte jeg inn 2 ss hvetemel. Tror ikke det var nødvendig, egentlig.
Saftig rabarbrakake i langpanne
350 g hvetemel
4 ts bakepulver
1 ts natron
350 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
ca. 3 ts kanel (liker du kanel tar du mer)
3 ts vaniljesukker
4 egg
2.5 dl nøytral olje (eks. soyaolje eller rapsolje)
350 g finhakket rabarbra
Slik gjør du:
1. Vei opp de tørre ingrediensene. Bruk en visp og rør slik at alt blir godt blandet. Bruk en sleiv eller en sterk håndvisp.
2. Tilsett eggene.
3. Spe vekselvis med olje og rabarbra til alt er blandet. Ikke rør for mye.
4. Kle en langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir og fordel røren jevnt utover.
5. Stek på nest nederste rille på over/ undervarme 180 °C i 35-45 min (avhenger av størrelse på form). Du kan godt steke på varmluft, da går det litt raskere. Sjekk med en bakepinne om kaken er ferdig.
6. Avkjøl på rist før kremen smøres jevnt utover
Ostekrem med sitronsmak
200 g nøytral kremost (for eksempel Philadelphia)
100 g mykt smør
150 g melis
2-3 ss sitronsaft
Rør alle ingredienser sammen med miksmaster til kremen har en lys farge.
Pynt:
100 g sukker blandes med 1 dl vann. Kok opp. Legg tynne skiver av rabarbra i laken og la de trekke der frem til kaken skal pyntes (de kan ligge der natten over om det må. Dekorer med en skive rabarbra på hver bit av kaken.
Hildegunn
Den kaka såg god ut og må prøvast. Har faktisk aldri laga noko med rarbarbra før og har ikkje smakt det sidan eg var barn. Har tenkt fleirer år på rad at eg må lage noko med rabarbra, men har ikkje komt så langt enda. Om man for eksempel koker/baker rabarbra biter og bruker hele biter i ein mosse. Veit jo at frukt og bær kan skille seg ut vann når det blir frosset og tint. Kan man blande rabarbraen med litt syltesukker/pulver i tillegg til vanlig sukker for å forhindre at rabarbraen skille ut vann og gjere moussen blaut?
Elin Krem.no
Det vet jeg dessverre ikke. Jeg ville heller latt rabarbrabiter trekke i sukkerlake over flere dager. Da vil rabarbraen bli mettet med sukker. Den vil egne seg fint til mousse.
Ragnhild knudsen
Hej Elin
Brun sukker er det brun farin eller rørsukker?
Elin Krem.no
Jeg brukte brun farin, men ta det du har.
Dag Erland Olsen
Hei. Kan kaka fryses med glasur på? Forøvrig syyyykt god
Elin Krem.no
Ja, det går fint.
Torgunn Myrseth
Hvordan går det å bytte ut hvetemel med finmalt spelt? Trenger jeg å gjøre noen endringer på oppskriften?
Elin Krem.no
Bare prøv..
Liv Kristiansen
Hei. Er det greit å bruke rabarbra fra fryseren?🌞
Elin Krem.no
ja!
Sunniva
Kan man tine fryst rabarbra og bruke i denne??
Elin Krem.no
ja 🙂