Din handlekurv er nå tom!
Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift
Sukkerbrødoppskrift tilpasset din kakeform
Dette er kanskje det bakverket som bakes oftest, men allikevel- mange strever med å få det til. Med denne oppskriften, tilpasset din kakeform, skulle du ha alle forutsetninger for å lykkes! pr.1 egg: anbefalt mengde egg: Lyst til å lage bløtkake? Ovnstemperatur: 175 grader, steketid: ca.30-40 min. Les tips til hvordan du lykkes med sukkerbrødet litt lenger ned på siden! |
|
|
Tips til hvordan du skal lykkes med sukkerbrødet!
Bruk romtempererte egg. Det gir bedre volum. Romtempererte ingredienser emulgerer (blander seg) bedre sammen.
Ikke pisk eggedosisen på max fart dersom du bruker stor bakemaskin. Pisker du for kraftig kan det gi for store luftbobler i massen. Luftboblene utvider seg i ovnen. Er boblene for store kan sukkerbrødet klappe sammen under steking.
Pisk så lenge at eggedosisen får en lys gul farge. Eggedosisen skal være tykk og renne sakte. Ved å piske lenge vil sukkeret løse seg opp, noe som gir en fin konsistens på sukkerbrødet. Bruk gjerne finkornet sukker.
Vend inn mel og bakepulver med en slikkepott (Da bevarer du den innpiskede luften). unngå å åpne ovnsdøra de første 20 minuttene og stek sukkerbrødet lenge nok! Ofte faller sukkerbrødet sammen på midten. Det kan være fordi det ikke er stekt lenge nok. Sett gjerne ovnen på varmluft siste 10 minuttene, så trenger varmen helt inn til midten raskere.
Avkjøl gjerne sukkerbrødet opp ned. Det gjelder dersom kakebunnen går helt opp til kanten av formen. Da får du en jevn overflate på toppen. La det avkjøle helt før du skjærer langs kanten og fjerner formen.
Hvorfor jeg ikke bruker potetmel? Det må du gjerne, jeg har bare aldri brukt det.
Om det kan være en ide å sette inn sukkerbrødet i kald ovn? Nei. Ovner er forskjellige, og mange tar tid før blir skikkelig varme. Jo lenger det står uten skikkelig varmepåvirkning, jo mer vil luftboblene sive ut av massen
.
Camilla
Hvordan blir mengden av ingredienser når jeg bruker en springform som er 20 cm?
Konditor-Elin
Du kan godt bruke 4 egg, Camilla. Da vil du få et høyt og fint sukkerbrød.
Mina
Hei, skal man alltid dynke sukkerbrødet når man lager bløtkake? Og hva dynker man kake med.. Eller hva er best å bruke?
Konditor-Elin
Hei Mina! Mitt hjemmelagde syltetøy er veldig rennende, derfor pleier jeg ikke å dynke så lenge jeg bruker det, men ja – det er viktig å dynke en kake for at den skal bli saftig og god. Du kan dynke med juice, saft fra hermetikk, lage egen sukkerlake (1 dal vann og 1 del sukker kokes opp) og tilsette litt likør – eller du kan bruke brus. Mulighetene er mange.
Elin C
Hei! Hvor lenge kan sukkerbrød stå, uten å fryses, før det fylles? Og bør det stå i romtemp eller kjøleskap? Bake onsdag, fylles og pyntes lørdag og spises søndag. Går det fint tror du?
Konditor-Elin
Sukkerbrødet bør stå i romtemperatur, og det ideelle hadde nok vært å bake det på torsdag. Men det går å bake det på onsdag også. Kan kanskje bli litt tørt med det hjelper å dynke det. Lykke til Elin!
Kristine Kristiansen
Har du oppskrift på kakebunn uten egg. Skal ha konfirmasjon snart og konfirmanten tåler ikke egg og nøtter. Har leita på nett men finner ikke kakebunn uten egg.
Konditor-Elin
Hei Kristine. Det har jeg dessverre ikke. Et søk på google ga mange treff. Søk på sukkerbrød uten egg, så dukker det opp en hel drøss…
Trine
Hei, jeg skal lage sukkerbrød i langpanne som er 25×35 cm, hvordan blir oppskriften til det?
Konditor-Elin
Hei Trine. Litt vanskelig å si – er det høye kanter på forma? Jeg ville prøvd med 10 egg. Lykke til!
Trude Wik
Jeg har ei sukkerbunnoppskrift som jeg aldri har hatt problemer med. Jeg baker ca 250 kaker i året. Jeg deler den gjerne hvis noen vil.
Rose
Hei Trude, jeg vil veldig gjerne ha oppskriften din siden du vil dele den 🙂 på forhånd tusen takk.
Birgitte Helgerud
Vil veldig gjerne ha din sukkerbrødoppskrift
På forhånd takk 👍
Birgitte
Elin Krem.no
Ja, hva skal jeg svare? Den finner du litt lenger opp på siden. Regn ut selv ettersom hvor mange egg du skal ha (ettersom størrelsen på formen din)
Steinar Bråthen
Nå har jeg bakt og bakt sukkerbrød, men det ramler ned på midten. Så jeg gjorde jo det jeg skulle gjøre. Men det var formen jeg stekte i som ikke dugde til det. Kjøpte noe billligformer for noen år siden. Må bruke god gammeldags alu form fra Høyang.
Og da skjer det som skal skje, den hever seg på midten.
Konditor-Elin
Det må være placebo-effekten. Eller Høyang-magi! Jeg har i alle år brukt mine superbillige former – funker hver gang 🙂
Nanna
Hei jeg hadde ikke hvitt sukker, men kun brunt. Da ble eggedosisen heller laber må jeg si..Den står i ovnen nå, men jeg er redd dette ikke lykkes. Har du prøvd brunt sukker og noe du kan si om å bruke det?
Konditor-Elin
Hei Nanna. Brunt sukker er jo så mangt – brukte du et lett, lyst sukker (demerara) kan det gå fint så lenge du pisker til sukkerkornene er oppløst. Et mørkt fuktig sukker derimot kan nok være litt vanskeligere å få volum med (fordi det inneholder så mye fuktighet). Husk å piske godt og lenge (uansett), så du får en tykk og fin eggedosis.
Tante Brun
Hei, fin side du har! 🙂
Et spørsmål; tenkte lage banankake basert på eggedosis. Kan jeg piske egg med brunt sukker??
Det er en langpanne-kake og oppskriften sier 4 egg og 6 dl sukker.
Konditor-Elin
Det går helt fint å piske eggedosis av brunt sukker og egg, og til banankake passer det perfekt. Jeg syntes imidlertid det var altfor mye sukker til fire egg. Husk at bananene også avgir en masse sødme. Du kan fint redusere sukkermengden noe uten at deg forringer smaken.
Marion
Hei!
Jeg synes alltid det vanskeligste er å dele kaken pent. Jeg skal bake 28 cm bunn som skal deles i tre. Den skal fryses en uke. Når og hvordan anbefaler du at jeg deler den? Varm/kald/halvtint/før eller etter frysing.
Konditor-Elin
Jeg anbefaler deg å dele den når den er halvtint. Bruk en skarp sagekniv og skjær inn i mot midten, samtidig som du vrir på bunnen. Da er det enklere å få en rett flate. Lykke til Marion!
Siw
Hei,
Jeg skal bake sukkerbrødet i en langpanne (må lage stor kake. 🙂 ), jeg tenker ca 30×30 cm, hvor mange egg tror du jeg trenger til dette? 10? Jeg har brukt oppskriften noen ganger i mindre springform og synes den er kjempegod! 🙂
Konditor-Elin
Ja, det høres greit ut med 10 egg – jeg bruker 7 egg til en 28 cm rund form. Blir den for lav kan du alltids lage en enkel liten rullekakebunn i tillegg og skjære til ønsket størrelse.
Siw
Tusen takk for rask tilbakemelding og tips! Ser frem til å prøve.
Therese
Hei! Lurer på hva som er feil når jeg gjør alt du skriver her, romtemp egg, pisker eggedosisen i 10 min, mel&bakrommet blandes, siktes& vendes forsiktig inn, settes i varm ovn og kaka ser fin ut i 20 min, så faller den sammen på midten😕 Har selvsagt ikke åpnet døren… skjønner ikke hva jeg kan gjøre annerledes?
Konditor-Elin
Jeg tror jeg vet hva dette kommer av. Det er for MYE luft i eggedosisen din. Det som skjer er, at når du pisker så lenge som 10 minutter vil det danne seg store bobler med luft. Boblene utvider seg når de kommer i ovnen, og da skjer det – de er stå store at resiverket rundt ikke klarer å holde på dem. De faller sammen. Jeg tror du skal prøve å ikke piske fullt så lenge neste gang. Når eggedosisen har en lys farge, da er den temmelig mettet med luft. Da behøver den ikke piskes lenger. Det kan ta 3-4 minutter. Lykke til!
Therese
Å, synes det har stått såpass lenge i andre oppskrifter, men da prøver jeg mindre tid👍🏼 Takk for tips!
Eva
Det står så lang pisketid på andre oppskrifter så jeg pisket også så lenge, med samme resultat som deg Therese. Nå vet jeg heldigvis hva feilen er 🙂 Hva med litt fiberhusk i ?
Konditor-Elin
Fiberhusk? Første innskytelse- nei! Har ingen ting i et sukkerbrød å gjøre etter min mening.
Ingrid
Et poeng å piske eggedosisen over damp?
Konditor-Elin
Jepp – det gir «prima vare» som vi sier. Dampen gjør at eggene bevarer den innpiskede luften bedre (gir et stabilt sukkerbrød). Veldig godt forslag.
Line Aune Seljebø
Hei, har kjøpt en høy springform på 15cm. Når jeg nå skal lage sukkerbrød er det riktig å ta utgangspunkt i 2 egg, 100g sukker, 100g mel og 1/4 bakepulver? Hvor lenge i ovnen ville du startet med ?
Konditor-Elin
Oppskriften du refererer er til 4 egg, og jeg ville forsøkt med det, jeg. Eller 3 egg. Kommer an på hvor høy du vil den skal bli. Lykke til!
Wenche Laukholm
Heisann🤗Skal lage sukkerbrød i en firkantet form på 26×26. Kan jeg bruke oppskriften på springform 28cm.?Eller bør jeg øke mengden?Vil jo gjerne at kaka blir høy😉
Konditor-Elin
Prøv den til 28 cm du. Tror det skulle holde.
Wenche Laukholm
Tusen takk for kjapt svar😃Bruker siden din myyye,er superfornøyd 👍Og du er fantastisk flink til å svare raskt på spørsmål 😁Fortjener virkelig tommel 👍
Anne-Lise
En grei måte å konvertere runde former til firkanta er å regne ut flatemålet på kaken for deretter å justere. Oppskriften til en 28-kake vil gi en litt lavere kake i 26×26 form. 26×26 gir flatemål 676 kv.cm – 28 rund form gir flatemål 615 kv.cm
Selv pleier jeg å lage bunn av 3 egg i langpanne, og lage 3-4 stykker. Mye enklere enn å dele en langpannekake i lag. 🙂
Lene Berger
Hei Anne-Lise. Kan du friske opp minnet mitt, på hvordan jeg regner ut flatemålet på rund form ??
Blir veldig takknemlig for svar☺️
Elin Krem.no
Her behøver du ikke regne noe som helst. Mål forma di midt på. Sånn finner du cm i diameter.
Konditor-Elin
Tusen takk!
Nina
Kake til 1-åring i springform på 10cm. Kan jeg da regne 1 egg, 25 g sukker, 25 g hvetemel og 1/4 ts bakepulver?
Eller har du noe bedre forslag? Kan gjerne søte kaken med banan heller tenker jeg 😊
Elin Krem.no
Tja? Har aldri brukt så liten form før. Dropp bakepulveret, ikke nødvendig. Skal du laget et sukkerbrød bør du bruke sukker (for å lage en eggedosis).
Svanhild Høst
Hvilken størrelse på er det på eggene som blir brukt?
Elin Krem.no
Vanlige, medium egg
Jenny-Maxine Granum
Hei 🙂 Hvordan gjør du det med tining av sukkerbrød? Hvor lang tid trenger det, i kjøleskap eller på benken? Pakkes det inn i noe?
Elin Krem.no
Tin det et par timer på benken. Når det skal fryses må det pakkes inn i plast.
mysite
Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have
really enjoyed browsing your blog posts. After all I will
be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!