Din handlekurv er nå tom!
Julekatter
Er det lov å si høyt, noen dager før luciafeiringen, at man ikke er så veldig glad i den derre safran-smaken?
Jeg ser svenskene reiser seg i stolen og hytte med neven over at jeg har tatt den typiske lussekatt-formen og gjort den om til noe heilnorsk, nemlig bolle med masse kardemomme, julete smaker og en dæsj vaniljekrem.
Rolig, søta bror. Jeg har drøssevis av goda grejer til dere, laget med krydderets gull: safran. Som for eksempel lussekatter tangzhong, vanlige lussekatter, saffransbullar (safranboller med mandelfyll) og en safran-bollekake.
Det måtte fem forsøk til før jeg lykkes med julekatt-bollene. Hvorfor? Fordi jeg ikke kan fordra tørre boller. Å lage vakre lussekatter med fyll krever en litt fastere deig. Fastere deig betyr å tilsette mer mel i deigen, som igjen betyr tørrere boller. Jeg nektet, og kjørte på med min vanlige oppskrift, noe som ga et mindre bra resultat – visuelt. Brukte masse smør i fyllet, og sammen med en bløt deig ble det lusse-ruker. Det er kanskje å overdrive, men for å gjøre en lang historie kort: jeg har tilsatt mer mel i deigen og droppet mesteparten av smøret i fyllet. Det ble en ubetinget suksess. Men, disse bollene bør spises ferske. For, joda, de blir fortere tørre . Alt for skjønnheten!
Kryddermiksen som skal strøs på deigen kan du trikse og mikse med som du selv vil. Jeg brukte de tradisjonelle pepperkake-krydderne, men liker du bare sukker og kanel, tar du det. Mengden er omtrent dobbelt så mye som du trenger, og det er fordi det er vanskelig å blande dette med mindre mengder. Det betyr bare at du må lage dem en gang til før jul.
Jeg lagde en halv porsjon vaniljekrem, men fikk bruk for bare halvparten. Resten av vaniljekremen kan du bruke til for eksempel linser, olaboller eller kanskje terter med bær og vaniljekrem?
Julekatter (ca. 20 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen på benken med plast over.
7. Når deigen har hvilt en times tid, kjevle deigen ut til en firkant (se bilder under). Pensle med smør/ margarin og strø på krydderblandingen.
8. Brett deigen over og kjevle deigen litt utover igjen. Lag stimler på ca. 3 cm. Lag lussekatter og sett på plate. Klem bollene ned.
8. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.
9. Bruk tre fingre og lag groper til vaniljekrem. Sprøyt på kremen i de små hullene.
10. Stekes på 220 grader i 10-12 minutter.
En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Kryddermiks (blandes sammen og drysses på deigen)
75 g sukker
1.5 ss kanel
0.5 ss kardemomme
0.5 ts tørket ingefær
0.5 ts nellik
….eller dryss på kanel og sukker og knus noen pepperkaker fint som du drysser på deigen.
Deigen pensles med ca. 25 g smeltet smør/ margarin
Bjørg Marit Rasmussen
Det heter ikke julekatter men lussekatter
Dette er helt utrolig!!
Elin Krem.no
Jo, det heter julekatter. Lussekatter er med safran.
Elisabeth H
Fantastisk! Digger dette. Jeg takler ikke safran i bakverk, men ettersom jeg bor i Sverige er det bra å ha et alternativ!
Shona MacDonald
Er det brukt fersk eller tørr gjær? Gleder meg til å bake dette i morgen ☺️
Elin Krem.no
Fersk, men bruk gjerne tørrgjær. Husk at 1 pakke tørrgjær tilsvarer 50 gram fersk.
Helle M
Enig! Knallbra, må prøves:)
Berit BLie
Da vet jeg hvordan årets SOLSNURR-boller skal lages 21. desember ❤ Ser helt fortryllende ut- også er det en fascinerende bonus at noen lar seg forarge over en misforståelse om at det her skulle være lussekatter 😄
Silje Ballo Lassesen
Er det kun for at de skal være enklere å forme at du ikke lager julekatter tangzhong? Mener jeg testa de med grunnoppskriften din på tangzhong i fjor. De var kanskje ikke så lette å kjevle ut, men ble uansett sinnsykt gode… Må kanskje teste de som i oppskriften i år..
Elin Krem.no
Ja, det er vanskeligere å forme/ kjevle tangzhongdeig. Jeg har dessuten litt mer mel i denne deigen. Får du det til er det jo topp!