Din handlekurv er nå tom!
Sjokoladeboller tangzhong
Disse snurrene er hentet fra den siste boken min SØT BAKST og er laget med tangzhong-jevning. Les mer om tangzhong her.
Om du heller vil lage disse med en helt vanlig bolledeig finner du oppskriften her.
Bollene er supermjuke og supersaftige! Bruker kun en halv porsjon vaniljekrem i bollene, og siden porsjonen er så liten kan du røre alle ingrediensene sammen i kjelen på en gang. Har du ikke sånne små sjokoladelinser (Smelt), ta den sjokoladen du har og hakk i biter.
Søt gjærdeig – tanzghong
jevning:
40 g mel
200 g melk (2 dl)
avkjøl jevningen før du blander inn resten (bortsett fra smøret)
Tilsettes i tillegg til jevning:
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g fersk gjær
175 g kald væske (gjerne melk) (1.75 dl)
75 g smør i terninger
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
120 g «smelt» sjokoladelinser (eller hakket sjokolade)
En halv porsjon vaniljekrem
Melis
Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner. Avkjøl til romtemperatur (eller sett i kjøleskap til den er kald). Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Smuldre gjær rett i bollen.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsett etter ca. 12-15 minutter.
3. Deigen eltes godt, totalt ca. 15-20 minutter. Øk farten siste 5 minuttene. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Bland sjokoladebiter inn i deigen helt på slutten av eltingen.
5. Sett deigen et lunt sted til heving i ca. 40 min til 1 t. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Del deigen opp i 15-18 biter. Rull lange pølser som du kveiler sammen. Plasser på et brett med bakepapir. Lag en fordypning i bollene og legg på vaniljekrem.
7. Etterhev ca. 35-45 minutter.
8. Stek på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker). Avkjøl på rist. Sikt over litt melis før servering.
Ingrid
Hvordan er det å fryse boller som er laget på tangzhong måten?
Elin Krem.no
På samme måte som vanlig gjærbakst, i en tett plastpose.
Eli Skau Nilsen
Jeg har brukt mange av oppskriftene❤️Liker bloggen veldig godt💜
Caroline
Hei!
Bruker du egg når du lager?
Elin Krem.no
Ja, men det er valgfritt. Erstatt gjerne med 1/2 dl vann om du ikke tåler egg.
Liv Ingstad Ursin-Smith
Er det best å bruke vanlig eltekrok til gjærbakst eller sånn «K-krok»? Jeg blir aldri helt klok på forskjellen på de to…kan du hjelpe?
Elin Krem.no
Eltekrok til gjærdeig. Alltid! K-visp brukes til piskede masser.
Marius Josefsen
Hvilke typer sjokoladelinser vil du anbefale. Ingen butikker i nærområdet som har dette, så jeg må bestille. Takknemlig om du kunne kommet med tips 🙂
Elin Krem.no
Bruk gjerne melkesjokoladelinser, men vanlig hakket sjokolade går helt fint det også..