Din handlekurv er nå tom!
Lussekatter tangzhong
Jeg har lovet dere disse lenge, for det er flere enn meg som gjerne ønsker seg saftige lussekatter. Mange står på kjøkkenet i sene nattetimer for å bake til Lucia, bare for å oppleve at bollene er knusk tørre innen de nådde barnehagen eller skolen. MEN IKKE NÅ LENGER! Her har jeg bakt lussekatter med tangzhongmetoden, noe du kan lese mer om her.
Lussekatter (ca. 30 stk)
Jevning:
80 g hvetemel
400 g melk (4 dl)
770 g hvetemel
240 g melk (2.4 dl)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
135 g (1.5 dl) sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)
rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter
Lussekatter (ca. 15 stk)
Jevning:
40 g hvetemel
200 g melk (2 dl)
385 g hvetemel
120 g melk (1.2 dl)
15 g gjær
0.5 g safran
(evt. 0.5 ts kardemomme – valgfritt)
65 g (0.75 dl) sukker
knivsodd salt
75 g smør (romtemperert eller kaldt)
rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter
Tilsett smøret etter at deigen er eltet 10-15 min. Etter at deigen har modnet en times tid, del opp i biter på ca. 60 gram.
Rull deigen til pølser og snurr sammen som vist på bildet. Sett på plate og dytt i en rosin eller to.
Det finnes mange forskjellige måter å forme lussekatter på, her har du en annen variant.
Etter at lussekattene er hevet i ca. 35-45 min, pensle med egg. Dytt rosinene godt nedi før steking.
Vi spiste disse (uten å fryse dem) på dag 2 og dag 3. Fortsatt mjuke og gode. Ha en fin Luciafeiring!
Vera Susan Olsen Bråten
Hei Elin.
Tusen takk for all bakehjelp og flotte oppskrifter. Jeg digger oppskriftene dine og er blodfæn😉. Jeg skal bake lussekatter tangzhong i dag, men jeg har bare tørrgjær🙈 skal jeg avkjøle fordeigen helt da også eller må den ha en « lunk» for å få i gang prosessen i tørrgjæren?
Elin Krem.no
Den bør ha litt lunk, så fint om den ikke er helt kald.
Fredrika Cecilia Senkpiel
Hei! Om jeg skal kaldheve over natta, skal jeg forme emnene først før jeg setter deigen kaldt?
Takk for hjelpen og super side med mye flott inspirasjon og kunnskap!
Elin Krem.no
Det kan du bestemme selv. Begge deler funker.
Sunniva
For en fantastisk oppskrift! Disse ble helt nydelige.
Jeg fulgte oppskriften nøyaktig, bortsett fra at jeg brukte speltmel. Eltet derfor litt mindre: 10 min på laveste hastighet (kitchenaid), og så 5 min på nest laveste hastighet for å blande inn smøret. Deigen ble glatt og fin, og helt fantastisk å jobbe med.
claudia
kan man ha oppi 1 egg i oppskriften her?
Elin Krem.no
ja, det går fint
Eirin
Safranen løste seg opp🫣 Lurer på om jeg burde ha knust den først?
Elin Krem.no
Du mente løste seg ikke opp? Safran som ikke er knust bør knuses med litt sukker i en morter. Gjør ingen ting om det er litt tråder, da..