Din handlekurv er nå tom!
Hege spesssial
Til morsdag har jeg i år testet en oppskrift jeg fikk av en trofast følger. Kaka er en «Hege spesssial» og jeg har fått lov til å dele oppskriften. Jeg kalte den likes så godt «Hege spesssial» men den er sikkert kjent under mange andre navn, for dette er en klassisk oppskrift med et sukkerbrød fylt med vaniljekrem og en sjokoladeglasur på toppen. Hege har opprinnelig rom i vaniljekremen, men for å gjøre den mer familievennlig har jeg droppet det.
Jeg har ikke dynket den. Syntes du kaken virker litt tørr kan du dynke med for eksempel litt kaffesirup (like deler kaffe og sukker), fruktsaft som for eksempel jus, eller brus. Gjerne noe som er søtt og nøytralt i smak, som for eksempel sprite.
Jeg måtte lage den to ganger før jeg ble fornøyd. Første gang erfarte jeg at vaniljekremen tøyt ut. Det skjer fordi vekten av bunnen og glasuren på toppen blir for mye for den opprørte vaniljekremen. Når du rører opp en kokt vaniljekrem vil du automatisk bryte ned noe av stivelsen. Det gjør den mindre stabil (myk). Det samme gjelder kjøpe-vaniljekrem. Så er du advart.
Andre gang helte jeg vaniljekremen rett på bunnen (plassert i en ring). Ved å la kremen få stivne i ringen gjør den fast og helt stabil. Så smurte jeg litt av sjokoladeglasuren på toppen, før andre del av sukkerbrødet ble lagt på. Kaken fikk stå over natten i kjøleskap (den trenger et par-tre timer på å stivne).
Glasuren er super-enkel å jobbe med. Lag den gjerne dagen før, sett i kjøleskap og rom-temperer den før du har den på kaka. Kan hende trenger den å varmes litt og det kan gjøres i en kjele eller over vannbad (jeg varmet min litt i mikro).
Kaka kan fryses, men jeg anbefaler å spise denne fersk. Ettersom den er laget av kokt vaniljekrem er holdbarheten ca. 3 dager. Oppbevares i kjøleskap.
Hege spesssial
Sukkerbrød 26 cm
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Vend inn med en slikkepott.
2. Ha sukkerbrødmassen over i en springform ca. 26 cm.
4. Settes rett i en forvarmet ovn – 180 grader over/undervarme. Stekes midt i ovnen 25-35 minutter. Sett på varmluft siste ti minutter. PS. Ikke åpne ovnen før det har gått 20 min.
1 porsjon vaniljekrem, du finner oppskriften HER
Opplever du at vaniljekremen skiller ut fett/ skiller seg? Kjør den sammen med en stavmikser.
Glasur:
100 g sjokolade (mørk)
100 g smør
1/2 dl sterk kaffe
1 egg
1 dl (90 g) sukker
Smelt sjokolade og smør med kaffe over vannbad eller i mikroovn.
Pisk eggedosis av sukker og egg. Hell sjokoladebladndingen over i eggedosisen rør sammen.
Montering:
1. Del den avkjølte sukkerbrødbunnen i to. Legg den nederste delen i springformen du stekte den i, eller i en justerbar kakering.
2. Kok vaniljekremen og hell den på den nederste bunnen.
3. Ha evt. på litt av sjokoladekremen på toppen.
4. Legg på andre del av kakebunnen. La sette seg i 2-3 timer, eller til dagen etter.
5. Hell glasuren over kaken (varm den litt hvis den er oppbevart i kjøleskap).
6. Pynt etter ønske. Oppbevares kjølig frem til servering.
Kaken er holdbar i maks 3 dager.
Gs
Mamma lagde den med firkløver fra Freia 💖
Veronika Lien
Helt nydelig oppskrift og kake 😘 Lagde den til 50 åringen og alle gjestene likte den godt. Endelig et dukker rød som ble vellykket 🤩
Sissel Eriksson
Hva med de andre ingrediensene hvis man reduserer til 4 egg og 24 form. Har du forslag ? Forresten ei nydelig kake 😊
Elin Krem.no
Jeg ville laget like mye av de andre ingrediensene.
Annette
Lagde glutenfritt sukkerbrød og fulgte ellers oppskrifta her. Stor suksess i familieselskap med tre generasjoner!
Elin Krem.no
Har samme erfaring! Det blir faktisk BEDRE en med vanlig mel.