Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Saffransbullar

Picture

Smakfull svensk Lucia-stemning

Jag har bakat dom svenskaste av dom svenska Saffransbullarna og ble sendt rett down memory lane. Det skal nemlig en skikkelig svensk tv-dose til for at det skal bli jul, jul, strålande jul!
Uten at jeg egentlig har tenkt så mye over det så har svensk tv vært med å sette standarden for den gode julestemningen for meg. Da jeg var liten var det nemlig bare tre kanaler på TV. NRK, Svensk teve ett och teve två. NRK var jo gørr, det var svensk TV som skapte juleprogrammene vi barna ville se.

Et av mine beste barndomsminner er fra romjulen da jeg og søsknene mine spratt tidlig opp, rushet ned trappa til den kjølige kjellerstua og hentet godterier fra godtebordet, for så å klive i doble steg opp trappa til stua, hvor vi krøllet oss foran TV’n for å se jullovsmorgon med Trazan och Banarne. Et crazy program på svensk TV med to kule fyrer som bodde i hengekøyer i toppen av palmene og spilte i band (Electric banana band). Den ene vare en apekatt. Den andre var en pen mann med bart som het Lasse Åberg. Og så ble det filmtajm! Filmtajm betydde gjerne at det kom en episode av Scooby doo eller en annen tegnefilm. Vi koste oss glugg og knasket saltstenger, marsipankuler og karameller. Før frokost! Jag tackar!

Så var det jo selvfølgelig svenskene som reddet julestemningen de årene NRK ikke ble enige med Disney om å sende den tradisjonelle julekavalkaden. Da satt vi og så på Arne Weise som introduserte våre kjære Disney-venner som Ferdinand som bara ville sitta under kork-eken och lukta på blommonra…

I juletiden svitsjer jeg alltid innom den kanalen som viser «Fanny och Alexander». Jeg blir aldri lei av å se de fantastiske scenene fra julefeiringen i den filmen. Men jag måste ha mera! For å få den gode julestemingen innabords er det tre super-svenske ting jeg må få med meg. Det ene er Jussi Bjørling som synger «O helga natt». Det andre er Tage Danielssons «Sagan om Bertil Jonssons julafton» og det tredje er den svenske Lucia-feiringen. Den har en spesiell høytid og stemning over seg. Klokken syv om morgenen på Lucia-dagen sender svensk tv alltid en konsert med hvitkledde Lucia-korister med lys i hår. De synger de vakreste svenske julesangene som vi sjelden hører her i Norge. Vackert er ordet!

Når det kommer til mat-tradisjoner lar svenskene det drysse safran i alt fra bakverk til desserter nå i desember. Verdens dyreste krydder smaker av fjerne himmelstrøk og gir en varm, gul farge. Personlig er jeg ikke så vilt begeistret for smaken, derfor tilsetter jeg ofte litt kardemomme i lussekatt-gjærdeigen. Har fått noen fy-ord for det av hissige svensker, men her er det min smak som bestemmer. Jag ber om ursäkt!

Saffransbullar er saftige små snurrer fylt av smør, sukker, kanel og marsipan. Kjempesaftige og utrolig gode! Min anbefaling er: Bak disse i dag og legg i fryseren. Så kan du tine dem på et øyeblikk i ovnen og nyte dem til den tradisjonelle tv-sendingen på Luciadagen, tidlig lørdag morgen. Pakk dyna rundt deg foran teven i stua, tenn et lys, varm deg en kopp gløgg og spis en Saffransbulla. Jeg lover deg, det blir ekstra god julestemning i stua med sangene «Staffan var en stallendräng» og «Gläns över sjö och strand». Ihvertfall i min.

Saffransbullar
50 g gjær
5 dl melk
1 g safran
(1 ts kardemomme)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
13-14 dl hvetemel
150 g smør

Remons (fyll):
100g sukker
100 g marsipan (50% mandler)
100 g smør
1 ½ ts kanel
Bland sammen sukker og marsipan, tilsett smør og kanel og rør sammen.

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin og smuldre i gjæren.
2. Smelt smøret med melk og tilsett safran. Helles i bakemaskinen.
3. Deigen eltes godt til den er smidig.
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og kjevles til et rektangulært stykke. Stryk på remons og brett sammen som på bildet. Skjær strimler og vri deigstykkene.
6. Plasser deigemnene i muffinsformer.
7. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg og strør på litt perlesukker. Stek av på ca. 220 grader i 7-10 minutter.

Picture

Smør fyllet på og brett deigen over.

Picture

Skjær strimler og vri deigen. Utvid noen vanlige muffinsformer og legg deigemnene oppi.

Picture

La heve og pensle med egg. Strø på perlesukker før de går i ovnen.

Picture

Saffransbullar – jajamensan 🙂
Be the first to write a review
6 Comments
  • Inger Anne
    Svar
    Posted at 10:33, 8. desember 2014

    Så koselig du skriver, ser det hele for meg. God førjulstid. 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 02:01, 9. desember 2014

      Tusen takk Inger Anne! God førjulstid til deg også!

  • Findus
    Svar
    Posted at 23:00, 11. desember 2014

    Da kan Lucia-dagen komme! Jeg klarte såvidt å redde noen nybakte boller fra tenåringsguttene som kom sultne hjem fra fotball og korps. Ut fra restbeholdningen å dømme, må bollene ha vært gode… 😉 Også ble de jo så fine å se på! Takk for oppskriften.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 00:19, 12. desember 2014

      Bare hyggelig Findus. Det var fint å høre! Ha en fin Lucia-stund og god helg 🙂

  • Findus
    Svar
    Posted at 07:35, 19. desember 2014

    Tror du at dette marsipanfyllet er egnet i griflar..?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 08:46, 19. desember 2014

      Absolutt! Bare pass på å legge dem i små muffinsformer, så fyllet ikke flyter utover 🙂

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...