Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Havreloff

Bilde

Vi vil ha loff!

Da vi var små var loff med sirup på synonymt med det mest usunne du kunne spise. Tenk at Torbjørn Egner kunne ta så feil. Loff er kanskje ikke direkte sunt heller, men med litt havremel i deigen blir det straks bedre. Også så godt det er med fersk loff!
Havreloff
350 g hvetemel
150 g havremel (om du ikke har havremel – finmal havregryn i en foodprocessor)
3.5 dl væske (melk eller vann)
25 gram gjær
3 ts salt
2 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm væsken fingervarm og hell i. 
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (ca. en time) knas den godt sammen og formes etter ønske. Dette blir to små loff.
6. Heves i ca. en halv time til tre kvarter før den stekes på 220 grader 6-7 minutter før du setter ned temperaturen til 180 og steker videre i 30-35 minutter. For å høre om brødet er ferdigstekt slår du lett på bunnen. Får du en «hul» lyd er brødet ferdig. 

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Bilde

Del deigen i fire like store emner og rull til pølser. Legg et vått tørkepapir på en tallerken og rull deigpølsen i det fuktige før du legger det over i havremel eller valmuefrø. Pensle formene med smør (eller bruk formfett).
Bilde

Tvinn deigen og legg i former. Min form var litt i minste laget, men jeg dyttet den oppi 🙂
Bilde

Well….ettersom jeg ikke ble fornøyd med første runde havreloff bakte jeg en til. For å prøve å få brødet litt mer luftig brukte jeg bare 100 g havremel og 400 g hvetemel. Det hjalp. Lagde brødene i helt vanlige, små former. Penslet deigen med vann før jeg rullet i havremel/ valmuefrø. Husk å klemme deigen godt ned i de smurte formene. 
Bilde

Nei. Jeg er ingen baker. Jeg har så lyst til å bli bedre, så i dag har jeg bestilt meg en splitter ny bakebok om brød og gjærdeig. Dette resultatet kan jeg ikke si meg fornøyd med, men kjære leser – jeg deler mer enn gjerne bildet og kan jo bare legge til: ingen ting er som fersk loff, altså. Samma åssen det ser ut. 
Be the first to write a review
2 Comments
  • Irmelin
    Svar
    Posted at 05:01, 10. april 2015

    Dette så digg ut! Hva med å ha halvparten av hvetemel og havremel?

  • Liksom-baker-Elin
    Svar
    Posted at 05:09, 10. april 2015

    Hei Irmelin. Tanken er god, men nei. For å få til at brødet skal heve, gjæren få lage luftbobler og brødet bli til brød trenger du gluten-nettverket som hvetemelet har. Havre eier ikke hvetemelets egenskaper, men du kan erstatte inntil 30% av melet med havremel i en deig. Det har jeg gjort her, og syntes deigen ble vanskelig nok å få luftig. Bruk god tid – både til heving og etterheving, så blir resultatet bra 🙂

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...