Berlinerboller

Berlinerboller

Picture

Nydelige, krispe boller fylt med bringebærsyltetøy. 

Hvetebolle stekt i olje + sukker og syltetøy = freddddan! Jeg tar en sånn berlinerbolle til, jeg. 
Etter å ha jobbet med et fettmonster av en berlinebolle-koker i et bakeri på slutten av nittitallet, har veien vært lang. Berlineboller har liksom ikke frista. Har følt på vemmelse og husker fettosen i håret, i klærne, det sved i øya.

Det var heldigvis noe annet å lage sine egne, kokt i solsikkeolje. Fy flate pannekaker, sier jeg bare! Om du var i tvil – disse kan virkelig anbefales!

Berlinerboller
300 g hvetemel
2 dl melk
20 g gjær
30 g sukker
1/2 ts kardemomme
50 g smør
1/4 ts salt

1 liter solsikkeolje (eller annen nøytral olje) (vil du bruk en større kjele enn det jeg brukte, kjøp 2 liter)
Bringebærsyltetøy

Slik gjør du:
1. Ha alt i bakebollen og elt t i ca. 15 minutter. 
2. La deigen hvile ca. 20 minutter.
3. Rull boller (ca. 40 gram) og sett på en plate. 
4. Sett deigen til heving over en kum med varmt vann ca. en halv time. 
5. Hell oljen i en kjele. (Bruk gjerne 2 liter olje om du vil bruke en større kjele enn min på bildet).
6. Når det bobler rundt en tresleiv er oljen varm nok til å begynne å koke berlinerbollene. 

7. Ha i maks 3 boller. Snu når de har fått fin farge. Stek på andre siden til bollen har fått passe farge. 
8. Legg over i en beholder med sukker. Vend rundt. Avkjøl.
9. Ha syltetøy i en sprøytepose. Stikk posen inn i bollen og klem. Eller skjær et lite hakk i bollene og legg i syltetøyet i . 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Picture

Picture

La deigen hvile 20-30 minutter. Trill boller og sett på et brett. Sett brettet over en kum med varmt vann i ca. 30 min. 
Picture

Her er bollene ferdighevet og klare til koking. 
Picture

Picture

Hadde bare 1 liter olje, det går fint om du har en liten kjele som jeg har. Kjøp gjerne 2 liter og bruk en litt større kjele. Da kan du koke flere samtidig også. Når det begynner å boble rundt pinnen er oljen varm nok til å starte kokingen. Pass på så det ikke blir for varmt – skru heller ned temperaturen og vent litt om det skulle bli for varmt. 
Picture

Bruk et redskap i kjelen som gjør at bollene får rent av seg før de has over i sukker. 
Picture

Stikk en pose med bringebærsyltetøy inn i bollene og nyyyyyt. Helt digg, som unga sier. 
Be the first to write a review
10 Kommentarer
  • Miriam Elgsææther
    Svar
    Skrevet på12:28, 12. februar 2019

    Hei! Kan disse lages med tørrgjær?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:36, 12. februar 2019

      Ja. 20 g gjær tilsvarer ca. 4-5 gram tørrgjær.

  • Astrid
    Svar
    Skrevet på18:00, 2. mars 2019

    Hvordan vet man om oljen er for varm? 🙂
    Har du en god oppskrift på vaniljefyll man kan ha inni?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:07, 3. mars 2019

      Det vet man bare av å prøve…bollene blir mørke. Du finner vaniljekrem ved å søke på ordet.

  • Janne
    Svar
    Skrevet på23:41, 11. februar 2020

    Går det an å Kald heve slike boller og steke de dagen etter?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:11, 13. februar 2020

      ja

  • Torill Solberg
    Svar
    Skrevet på19:19, 16. februar 2021

    Hei. Denne oppskriften skal prøves😊 Kan de fryses?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:11, 18. februar 2021

      JA

  • Liss Hellstad
    Svar
    Skrevet på12:42, 19. februar 2023

    Hei!Tror du jeg kan blande smult og solsikkeolje til å koke bollene i?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:38, 20. februar 2023

      Har aldri testet, men det tror jeg vil funke.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...