Berlinerboller

Berlinerboller

Picture

Nydelige, krispe boller fylt med bringebærsyltetøy. 

Hvetebolle stekt i olje + sukker og syltetøy = freddddan! Jeg tar en sånn berlinerbolle til, jeg. 
Etter å ha jobbet med et fettmonster av en berlinebolle-koker i et bakeri på slutten av nittitallet, har veien vært lang. Berlineboller har liksom ikke frista. Har følt på vemmelse og husker fettosen i håret, i klærne, det sved i øya.

Det var heldigvis noe annet å lage sine egne, kokt i solsikkeolje. Fy flate pannekaker, sier jeg bare! Om du var i tvil – disse kan virkelig anbefales!

Berlinerboller
300 g hvetemel
2 dl melk
20 g gjær
30 g sukker
1/2 ts kardemomme
50 g smør
1/4 ts salt

1 liter solsikkeolje (eller annen nøytral olje) (vil du bruk en større kjele enn det jeg brukte, kjøp 2 liter)
Bringebærsyltetøy

Slik gjør du:
1. Ha alt i bakebollen og elt t i ca. 15 minutter. 
2. La deigen hvile ca. 20 minutter.
3. Rull boller (ca. 40 gram) og sett på en plate. 
4. Sett deigen til heving over en kum med varmt vann ca. en halv time. 
5. Hell oljen i en kjele. (Bruk gjerne 2 liter olje om du vil bruke en større kjele enn min på bildet).
6. Når det bobler rundt en tresleiv er oljen varm nok til å begynne å koke berlinerbollene. 

7. Ha i maks 3 boller. Snu når de har fått fin farge. Stek på andre siden til bollen har fått passe farge. 
8. Legg over i en beholder med sukker. Vend rundt. Avkjøl.
9. Ha syltetøy i en sprøytepose. Stikk posen inn i bollen og klem. Eller skjær et lite hakk i bollene og legg i syltetøyet i . 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Picture

Picture

La deigen hvile 20-30 minutter. Trill boller og sett på et brett. Sett brettet over en kum med varmt vann i ca. 30 min. 
Picture

Her er bollene ferdighevet og klare til koking. 
Picture

Picture

Hadde bare 1 liter olje, det går fint om du har en liten kjele som jeg har. Kjøp gjerne 2 liter og bruk en litt større kjele. Da kan du koke flere samtidig også. Når det begynner å boble rundt pinnen er oljen varm nok til å starte kokingen. Pass på så det ikke blir for varmt – skru heller ned temperaturen og vent litt om det skulle bli for varmt. 
Picture

Bruk et redskap i kjelen som gjør at bollene får rent av seg før de has over i sukker. 
Picture

Stikk en pose med bringebærsyltetøy inn i bollene og nyyyyyt. Helt digg, som unga sier. 
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits