Fletteknuter med kanel og sukker

Fletteknuter med kanel og sukker

Picture

Twisted sisters 

Fikk lyst til å flette litt deig i dag. Da ble kanelbollene seende sånn ut. 
I dag fikk jeg det for meg at jeg skulle bake noen kanelknuter. Har lenge tenkt at jeg skal teste en teknikk som vanligvis brukes på rullede deiger (croissanter og butterdeig) og som tenkt, så gjort. Før du går i gang må jeg si: dette kommer til å ta litt tid. Det er fordi jeg kjøler ned deigen før jeg lager knutene. Du MÅ ikke gjøre det, men tro meg, alt blir enklere når deigen er kald. 

Denne oppskriften er nesten identisk med min «vanlige» søte grunnoppskrift bortsett fra at jeg har redusert gjærmengden noe og tilsatt blitte litt mer mel. Det er nemlig lettere å jobbe med en fast deig når man skal lage flettene. Denne deigen skal IKKE heve til dobbel størrelse. Den skal bare hvlie 15-20 minutter før du begynner å jobbe med den. 

Ikke bli fristet til å ha i mer gjær, da vil de ese ut av fingrene mens du jobber og revne fullstendig i ovnen. 

Hevetid før de går i ovnen er vanskelig å angi. Det kommer alt an på hvor kald deigen din er. Mine sto ca. 1 time før jeg stekte dem. 

Søt hvetedeig
525 g hvetemel
1 dl sukker
15-20 g fersk gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

1 egg til pensling

Slik maler du kardemomme selv

Fyll:
10 g maisennamel
12 g kanel

12 g melis
100 g smør
100 g sukker

Sørg for at smøret er mykt. Rør alt sammen til en glatt masse. 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 -10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. La deigen hvile ca. 15-20 minutter før du kjevler et stort rektangel på ca. 1.5mm tykkelse. 
8. Smør på fyllet og brett sammen som vist på bildene under.
9. Del deigen i to, legg over på et brett og sett i kjøleskap til deigen er gjennomkald.  

10. Ta den ene delen av deigen ut av kjøleskapet. Kjevle den på nytt og del i to (se bilde). Legg deigen du ikke bruker i kjøleskap. 
11. Del deigen opp i stykker på ca. 10 x 6 cm. Bruk en skarp kniv og kutt hakk i deigen, akkurat som du lager en julekurv. 
12. Flett deigen sammen. Snu den opp ned og rull sammen. Fukt med litt vann nederst på den bredeste delen. Sett på plate. 
13. La heve ca. 1 time. Pensle med egg før steking. 
14. Stekes et hakk ned fra midten på  220-230 grader (over/undervarme) i ca. 10 minutter. 
15. Avkjøl på rist. 

Picture

Picture

Kjevle deigen ut til et stort rektangel. Smør på fyllet og brett først en del inn til litt over midten. 
Picture

Picture

Brett andre del over. Del deigen i to og legg på et brett. 
Picture

Picture

Dra plast over og sett kjølig til deigen er gjennom kald (valgfritt – da blir deigen lettere å jobbe med). Når deigen er kald, ta ut den ene delen og kjevle den ut. Del i to (høyde på deigen før den deles – ca. 20 cm) Deigstykket du ikke bruker puttes i kjøleskapet igjen. 
Picture

Picture

Del i biter på ca. 6 cm. Disse bitene kuttes som vist på bildet. Flett sammen. Snu deigstykket og rull sammen. Fukt den bredeste delen med litt vann før du ruller (slik at deigen hefter).
Picture

Sett knutene på plate og la heve ca. 1 time. 
Picture

Stek på 220-230 grader i ca. 10 minutter (litt under midterste rille) over/undervarme. 
8 Kommentarer
  • Cathrine
    Svar
    Skrevet på09:01, 17. august 2018

    Hei!
    Jeg lurer på om disse kan lages ferdig på kvelden og stå over natten for så å steke de på morgenen?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:28, 17. august 2018

      Ja, det går fint. Reduser gjærmengde til det halve, bak ut og sett i kjøleskap. La stå på benken i ca. 30 min til en time før du steker 👍

  • Sofie
    Svar
    Skrevet på19:41, 17. august 2018

    Bare lurer på hvorfor du har maizenamel i fyllet? Er det for at det ikke skal renne for mye ut? Ble litt nysgjerrig her🙈😄

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:35, 17. august 2018

      Helt rett.

  • Maria
    Svar
    Skrevet på11:26, 18. august 2018

    Hvordan mener du at smøret skal tilsettes?:)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:10, 18. august 2018

      Se punkt tre. Tilsettes mens maskinen går på litt lavere fart. Sett oopp farten igjen når det er eltet inn.

  • Marianne
    Svar
    Skrevet på12:42, 30. september 2018

    Hei. Jeg har ikke maizena. Kan det sløyfes eller er det noe annet som kan brukes?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:47, 30. september 2018

      Du kan bare sløyfe det (da vil fyllet flyte litt ut av knutene)

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits