Din handlekurv er nå tom!
O store helseguru, vik fra meg!
Når vanlig mat blir farlig for deg
Berit Nordstrand er lege, seksbarnsmor og – ifølge hennes egne nettsider – livsnyter.
Nordstrand selger bøker om kosthold og helse og holder foredrag og kurs. I samarbeid med Synnøve Finden har hun også utviklet en egen serie med matvarer i eget varenavn. Disse selges i dagligvarehandelen.
Jeg ble først introdusert til Berit Nordstrand gjennom en bekjent. Vi var i et selskap og jeg fikk en times leksjon om en fantastisk dame. Jeg satt ved siden av en «nyfrelst», og det gjorde meg nysgjerrig. Hvordan kan et menneske vekke et sånt engasjement? Denne Berit Nordstrand må åpenbart har gjort noe riktig, tenkte jeg.
Og det har hun. For, det meste av det hun sier er veldig fornuftig. Egentlig er budskapet hennes en god repetisjon av Helsedirektoratets 12 kostråd.
Det er først når jeg sitter der og leser og tenker: jammen har hun mye bra å komme med, at det begynner å snike seg inn teorier og fakta jeg ikke helt klarer å ta for god fisk. Men, siden hun er seksbarnsmor, lege og sikkert vet dette mye bedre enn meg, har hun nok rett. Dessuten finnes det kildehenvisninger til påstandene nederst i artiklene. Forankret i fakta, med andre ord.
Så, jeg stuper inn i artiklene og suger til meg læring. Alt Berit Nordstrand sier tenker jeg bare er velmente råd for å gjøre meg godt. Dette dreier seg om MIN helse, og den er viktig for meg. Jo mer jeg leser om betennelsesymptomer i tarmen, om effekten av å spise hvitt mel, kjøpebrød som er pumpet opp med gluten, om ris og raffinert sukker, jo flere ting fester seg bakerst i hjernebarken som «NEI-MAT».
Nei-mat er mat man helst ikke bør spise. Som ifølge de som vet best ikke er bra for kroppen din i det lange løp. Samtidig anbefales egne produkter. Ikke direkte, men i oppskrifter og gjennom informasjon om hva som er godt for deg å spise.
Og det er her mine røde varsellamper begynner å ule.
Jeg tror nemlig mange har det sånn som meg – vi liker å kose oss. Kanskje litt for mye. Det er det mange som vet å utnytte. Forretningsplanen til kostholdseksperter som vil selge deg noe har ett gjennomgående mantra: Spill på frykt og dårlig samvittighet.
Mennesker som har en respektabel utdannelse og som veit hva de snakker om lytter vi til. Derfor deles en seks år gammel artikkel på Facebook igjen og igjen og folk skriver «hør! hør!» til sitater som:
«Halvfabrikata inneholder syntetiske fettsyrer i stedet for omega 3, transfett, palmeolje, raffinert stivelse og sukker, syntetiske vitaminer som kroppen ikke klarer å ta opp, lite antioksidanter og altfor mye salt, sier Nordstrand, og ramser opp hva slags effekter et slikt kosthold kan ha for helsen:
– Astma, eksem, søvnforstyrrelser, uro, energiløshet, konsentrasjonsvansker, depresjon, angst og dårlig hukommelse. Hadde folk visst hva denne maten gjør med helsen deres, hadde de ikke spist den»
– Vi spiser for mye mettet fett, mer kjøtt enn noensinne, inntaket av fisk synker, vi spiser altfor lite rå grønnsaker, frukt og grove kornprodukter, og vi bruker 20 prosent av matbudsjettet på godteri og usunn snacks.
– Forekomsten av psykiske lidelser sammenfaller med stadig dårligere kosthold i mange land.»
(Alle sitatene er fra intervjuet med Nordstrand i Stavanger Aftenblad i 2010)
Det som i praksis skjer er at vi blir overveldet av frykt. Vi tror blindt på påstandene og gjør ikke engang et forsøk på å etterprøve dem.
Å spille på frykt på denne måten mener jeg er den mest skitne formen for markedsføring, og for å ta enda et eksempel, her er et utdrag av barneboka «Sukkerkok i hodet» av Berit Nordstrand. Dette er rettet mot barn:
«Hvitt sukker vekker de lumske mikroproffene i magen – og hvis mange av dem våkner, vil de gjerne bestemme alt. For eksempel gir de immunforsvaret (slike celler som Luke) tøyseoppdrag. Immunforsvaret begynner å lage betennelsesstoffer som gjør deg hoven i kroppen og får det til å klø, i stedet for å reparere kroppen slik det egentlig skal.»
Det finnes en jungel av besserwissere der ute – leger og ernæringseksperter, som alle vet best hva som skal til for at du og jeg skal leve et langt og godt liv. Det er til å bli svimmel av.Som forsker på mat og måltidsvaner, Annechen Bahr Bugge sa i A-magasinet i helgen: «I dag er vi mer besatt av sunnhet og helse enn noensinne og forvirres av teorier om sunt og usunt, trenddietter og nei-mat. Vårt forhold til mat preges av angst.»
Jeg er en av dem som er vokst opp på hjemmelaget mat som for eksempel kjøttkaker (av farse) i brun saus laget med margarin, joikakaker på boks (det beste jeg visste), jeg spiste daglig sukkerholdige kaker og brød bakt i bakeriet – med servelat som pålegg, vi hadde wienerpølser til middag hver lørdag og ofte koteletter på søndager (hvor jeg fikk lov til å maule fettranden). Til dessert spiste vi av og til is. Et langt liv med usunnhet, der altså.
Eller?
Jeg vet jeg overdriver, men for å svare på mitt eget spørsmål: Fordi jeg har hatt et naturlig forhold til mat og spist både sunt og usunt – i en god balanse. Jeg har fått lov til å kose meg med god mat, både sunn og usunn. Alltid. Uten å overdrive det, hverken den ene eller den andre veien. Og raffinert sukker, hvitt mel, brød fra butikken, pasta og ris har aldri vært fy-fy. Det er noe jeg forsøker å videreføre til mine barn. Uten at jeg er bekymret av den grunn.
Når selverklærte eksperter som Berit Nordstrand skal male alt så svart eller så hvitt blir det ingen balanse. Jeg mener det blir noe fanatsik over det.
Mitt største argument for at du skal styre unna Berit Nordstrand og andre helseprofeter, er at de skaper et unatulig forhold til normal mat. Ved å farliggjøre dagligdagse produkter som brød, mel, sukker, pasta og ris blir et hverdagsmåltid fort noe problematisk. Ikke bare for voksne, men også for barna.
Akkurat nå er det et sykt kjør for å få bikinikroppen 2016 i tide. Jeg hater slankesnakk. Ikke fordi jeg syntes det er feil å slanke seg, men fordi vi som voksne må lære å være gode forbilder for barna. Dette har jeg skrevet om før også…
Jeg tror vi trenger et normalt forhold til mat og min oppfordring er:
Spis sunt med god samvittighet.
Spis usunt av og til og NYT det. Unn deg det! Med god samvittighet.
Jeg tror faktisk det siste er det som vil gjøre deg best.
_____________________________________________________
Mandagstanker er mine personlige betraktninger over forskjellige tema. Dette er en fast post som blir lagt ut på mandager – med ujevne mellomrom.
|
|
Mina
Veldig bra refleksjoner! Jeg er helt enig med deg! Her handler det om balanse.
Hanne Camilla Dyrnes
Jeg dumpet borti denne på bloggen din,
(da jeg lette etter oppskriften på Pumpkin spice-boller) og er helt enig. Jeg ble så glad da min eldste datter som har slitt med spiseforstyrrelser og vært både vegetarianer og veganer, sa til meg for et år eller to siden: mamma, nå gjør jeg som du har sagt, jeg spiser litt av alt! (Takk kjæresten til datteren min, som lager mat til henne)
Marit A. Somby
Så enig så enig. Jeg liker Michael Pollans råd bedre. Oppsummert i 7 ord. Spis mat. Ikke for mye. Mest grønt.
Wenche
Vet du hva,du har helt rett!Alt med måte!Jeg har vokst opp med mat «ala din»,ikke tjukk og ikke tynn.Normal?Ikke etter BMI.Men jeg trener(sykler ca 8 mil i uka og elsker å ro)Men prøver å tenke og ta en gjennomgang på hva jeg har spist/spiser.Sluttet med brus for to år siden.Hvorfor?Fordi jeg ikke likte det egentlig.Og det går så bra,men mange lurer på hvorfor..Merkelig.Jeg tenker at mennesker det være seg leger med mange barn..eller andre hvermannsen..Gjerne jobb,utdanning innen helse..unnskyld meg,men de er alle tynne og har «sitt forhold til mat og trening»Det er min observasjon…jeg kjenner endel etterhvert.Det være seg mine barn(voksne)’s venner,familie og naboer.De fire ernæringsfysiologer jeg vet/kjenner .. syltynne.Velvel vi har alle vårt og noen tjener penger på det,store penger;) eller 🙁
Eller tusen takk for mange oppskrifter,som jeg jevnlig benytter!
Wenche Ovidie
Enig med deg! Veldig bra skrevet😊
Aina
Jeg er ikke enig. I dag tilsettes det ufattelig mye tilsetningsstoffer i maten som ikke er bra for oss. Den generelle helsen i Norge idag blir dårligere og dårligere. Autoimmune sykdommer og diffuse plager er blitt dagligdags. Hadde flere leger hatt mer kunnskap innen ernæring kunne helsebildet sett veldig annerledes ut. Det viser seg jo at særdeles mange plager kan forbedre seg eller forsvinne hvis man legger om kostholdet. Store mengder halvfabrikater er faktisk ikke bra for oss. Synes det er bra at noen forsøker å «vekke» oss og skape en sunnere trend. Tror ikke Norstrand prøver å gi oss dårlig samvittighet. Hun prøver vel heller å gi oss en dytt i riktig retning og vise oss at det finnes enkle løsninger som også er sunne. Slik ser iallefall jeg det.