Focaccia tangzhong

Focaccia tangzhong

Focaccia tangzhong

 

Salat, lasagne, eller kanskje bare noe ekstra godt brød til koldtbordet? Focaccia tangzhong style ble akkurat så saftig, mykt og godt som jeg hadde håpet på!

 

Prøvebakte en «vanlig» focacciaoppskrift i påsken, men syntes ikke den ble saftig nok, dermed måtte det en tangzhong-oppskrift til. Og hurjedamej så stor forskjell det ble på de to! Har brukt mer væske enn normalt, og jada, tyt øra mine fulle om at deigen blir klissete (det ble den nemlig ikke!) – det gjør uansett ingen ting, denne skal rett i en langpanne. Isi pisi!

 

Bruker en god olivenolje når jeg baker salt focaccia – syntes det gir best smak, men det er opp til deg å velge hva du vil bruke.

 

Hvis du ikke vet hva tangzhong er, les deg opp her 

Salt focaccia tangzhong
Jevning:
50 g hvetemel
2.5 dl (250 g) væske – melk eller vann

resten:
450 g hvetemel
2 dl (200 g) væske – melk eller vann
15 g fersk gjær
14 g salt
2-3 ss olje + olje til form + 2-3 ss god olivenolje til toppen
flaksalt
urter (rosmarin, timian, oregano etc) friske eller tørre

Slik gjør du:
1. Varm jevning i en kjele til den tykner. Bland avkjølt jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og olje), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 15 min. Tilsett salt. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten (Dra deigen mellom fingrene som vist på bildet til høyre). Ha i olje helt til slutt og la maskinen jobbe et par minutter for å smøre deigen inn.
3. Pakk bakebollen inn i en pose. Deigen settes på benken til den hevet til dobbel størrelse.
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, hell den i en godt smurt langpanne ca. 30 x 40 cm. Har du ikke langpanne, klem deigen ut på et bakepapir med olje. Dra over på en bakeplate.
5. La heve i ca. en time (sett gjerne over en kum med varmt vann).
6. Ha på 2-3 ss god olivenolje, stikk fingrene godt nedi deigen og dryss på ønsket krydder (jeg brukte en tørket blanding med franske urter) pluss flaksalt på toppen. Bruk gjerne soltørket tomat eller oliven som klemmes i deigen.
​7. Stekes på nest nederste rille (varmluft – pizzaeffekt) 230 grader i ca. 8-12 minutter.

Rør inn et par ss olje på slutten av eltingen, slik at deigen blir «smurt». Dra plast over bakebollen og la stå en times tid på benken.

Hell deigen over i en godt smurt langpanne, eller på en plate. La heve 1- 1.5 timer til. Sett gjerne over en kum med varmt vann.

Smør deigen inn med olje, stikk fingrene nedi deigen, dryss på urter og flaksalt. Stek i varm ovn, nest nederste rille, 230 grader (varmluft med pizzaeffekt) til den er gyllen.

Helt fantastisk nydelig brød, mykt, luftig og småsalt. Kan bakes dagen før det skal spises. Kan fryses.