Din handlekurv er nå tom!
Nøtteknekk
Søtt, salt og knekkende godt
Knekk er et ord jeg ikke hører så ofte lenger. Jeg forbinder det mest med bestemora mi som rundt juletider alltid hadde en boks stående med mandelknekk. I ordboka står det: «brunt, hardt slikkeri av blant annet brunet sukker», og da er vi ved kjernen av dagens blogginnlegg: hvordan lage knekk?
Å brune sukker er jo ikke så vanskelig, er det vel? Hmmm. Ikke vanskelig, men det er et par ting som kan gå galt her. Det som er viktigst er å prøve å unngå sukkerkrystaller. Krystallene gjør at hele massen sukrer seg og blir smuldrete. Det skal veldig lite til før det skjer! Neste kritiske punkt er kokingen. Vil du ha knekk må sukkeret kokes til ca. 138 grader. Det beste er å bruke et termometer, men har du ikke det, kan du ta i bruk noen andre metoder (se under). Koker du massen til rundt 120 grader får du myke karameller. Godt det også, men er det karameller du vil ha, putt heller i litt fløte og gå for min mest populære oppskrift på mammas karameller. Her får du en temperaturoversikt på kokt sukker. Bruk termometer, eller drypp en dråpe av massen i et glass kaldt vann: Hard kule: 122 grader – fast kule som beholder formen (fint til karameller) Lille knekkprøven: 138 grader – gir en hard klump |
Rør minst mulig i massen mens den koker. Da minsker du faren for krystallisering. Kanten på kjelen pensles jevnlig med vann for å hindre at sukkerkrystaller fester seg under koking.
|
Dette er en ganske stor oppskrift, den kan godt halveres. Bruk en tresleiv når du skal røre i sukkeret, og vær forsiktig! (Hold barna unna)
5 dl sukker
2.5 dl brunt sukker
1.25 dl lys sirup
1.25 dl vann
60 g smør
250-350 g nøtter (mandler, mandelflarn, hasselnøtter, peanøtter (salte og usalte), pecan, pistasj – gjerne en blanding av mange)
Slik gjør du:
1. Bland sammen sukker, vann og sirup i en stor tykkbunnet kjele. Varm opp på middels varme under omrøring uten å koke, helt til sukkeret er helt oppløst.
2. Tilsett smør og rør til det er smeltet.
3. Kok opp og demp varmen. Kok uten omrøring i ca. 20 minutter. Mens det koker, pass på å pensle kantene på kjelen med vann. Ta den lille knekkprøven (se over) Har du termometer ta kjelen av platen ved 135-138 grader.
4. Hell i nøtter etter at kjelen er tatt av platen (ikke rør for mye). Hell utover en smurt bakeplate (smør den inn med nøytral olje som raps, soya eller solsikke –eller bruk smør) og la den avkjøle før du knuser i passe store biter.
|
|
Rita Synnøve Johansen
Åhhh,har rørt i over en time for og løse opp sukkeret,???? hva skjer
Konditor-Elin
Det er knapt mulig. Sukker løser seg opp i vann (uten varme) så det høres veldig rart ut. Kanskje det har sukret seg?