Troikakonfekt

Troikakonfekt

Flere har spurt om jeg ikke kan vise hvordan man lager Troika. Den oppskriften og fremgangsmåten finner du absolutt over alt på nettet, derfor gjorde jeg det litt annerledes i dag. Jeg valgte å lage troika i former. Alt for å slippe klinet med å dyppe i sjokolade. Også kalt latmannsversjonen. Men, det er fortsatt mye jobb…

Formene bør være mindre enn muffinsformer og ikke av papir. Da vil geleen gjøre dem bløte. Bruk noen konfektformer(mine er litt tykkere papir), metall eller silikon. Du kan også lage troika i muffinsformer av tykt papir (typ amerikanske muffinsformer) eller i silikon og dele i to biter etter at de har stivnet. Jeg hadde en hel haug med småformer i skuffen og valgte noen jeg har kjøpt på nettet. De heter konfektformer og er ca. 3 cm i diameter i bunnen. Sjekk gjerne på Jernia eller Kitchn, eller butikker som selger bakeutstyr.

Jeg visste ikke hvor mange jeg kom til å få, så det ble til at jeg lagde 40 stk. Da fikk jeg bittelitt nougat igjen og litt gele til overs.

Det viktige når du skal lage disse små troikabitene er at nougaten stivner før du har på HELT avkjølt gele. Den må ikke være det miste varm, da smelter du nougaten. På sammen måte må geleen være stiv før du har på smeltet sjokolade på toppen.

Til pynt på toppen har jeg brukt noe juledekor jeg har fått fra Dr. Oetker. Litt usikker på hvor pynten selges, men sjekk i butikker med større utvalg.

Troika i form (ca. 40 stk)

ca. 120 gram god marsipan
1 pakke bringebærgele
2.5 dl vann
1 pk Nougat (150 g)
150 g mørk sjokolade

Slik gjør du:
1. Start med å lage geleen som anvist på pakken. Bruk kun 2.5 dl vann. Settes kjølig.
2. Kjevle ut marsipanen til ca. 1 mm tykk og stikk ut rundinger som passer i formene dine. Min utstikker er 3 cm.
Har du ikke utstikker? Lag små kuler i marsipan som du klemmer ned i bunnen av formene.
3. Smelt nougaten over vannbad eller i mikroovn. Legg på en teskje oppå marsipanen. Sørg for at nougaten dekker HELE marsipanbiten, hvis ikke vil geleen spalte marsipanen og gjøre den rennende. Klask brettet i bordet, så nougaten renner helt ut i kantene på konfektformene.
4. Sett kjølig så nougaten stivner.
5. Ha romtemperert gele over i en mugge eller lignende. Fyll hver form med gele, det enkleste er å ta en og enn og holde i hånden mens du fyller.
6. Inn i kjøleskapet igjen, nå skal geleen stivne helt.
7. Smelt sjokolade over vannbad eller i mikroovn.
8. Legg på en teskje smeltet sjokolade og dunk lett i bordet så den jevner seg ut på toppen. Putt på pynt om du vil. Sett kjølig. Oppbevares best i kjøleskap, men kan fint holde seg uten kjøling i mange uker.

Alt du trenger for å lage troika…
Jeg hadde skuffen full av små former og valgte den som er litt tykkere, 3 cm i bunnen. Ikke bruk vanlige muffinsformer av tynt papir, da vil geleen gjøre den myk.
Sett på brett, det ble ca. 40 stk.
Lag gele og sett i kjøleskapet så den blir avkjølt uten å stivne.
Kjevle marsipan og stikk ut marsipan. Eller trill kuler som du klemmer i bunnen. Husk, det skal være tynt…
En pakke nougat smeltes i mikro eller over vannbad.
Jeg hadde det over i en sprøytepose, men…
…du kan godt bruke en skje også. Dunk brettet i bordet så nougaten jevner seg ut. La stivne.
Hell den HELT avkjølte geleen i en mugge eller lignende. Hold hver for i hånden og fyll på med gele. La stivne.
Smelt sjokolade og legg på en teskje på toppen. Dunk i bordet, så sjokoladen jevner seg ut. Legg evt noe pynt på toppen. Avkjøles.
Passe store munnfuller med Troika. Ble kjempegodt!



5 based on 1 reviews
25 Kommentarer
  • Gunn Bjørkevoll
    Svar
    Skrevet på20:11, 16. desember 2021

    Det såg godt ut 👍🤩

    • Mia Holta
      Svar
      Skrevet på23:21, 12. november 2022

      Hvor kjøper du formene?

  • Caroline
    Svar
    Skrevet på11:52, 17. desember 2021

    Ser godt ut! 🙂 Regner med sjokolade på toppen også skal være avkjølt, eller kan den ha litt lunk på seg for å ikke stivne før den kommer over geleen?

  • Solbjørg
    Svar
    Skrevet på09:35, 18. desember 2021

    Hei. Finnes det et alternativ til nougat som vil stivne? F. Eks kremfløte blandet med mørk sjokolade? Hilsen laktoseintolerant..

  • Lilian
    Svar
    Skrevet på01:49, 19. desember 2021

    Finnes det alternativ til nougat? Har en med nøtteallergi…

    • Ingrun svean
      Svar
      Skrevet på15:40, 20. desember 2021

      Hei hvor går du kjøpt pynten du bruker på troikaen

  • Karin Ørslien
    Svar
    Skrevet på23:00, 22. desember 2021

    Hva har jeg gjort galt når sjokoladen ikke fester seg til geleen?

  • Gro
    Svar
    Skrevet på16:01, 3. januar 2022

    Brukte engagnssprøyte (kjøpt på apoteket) når jeg skulle ha på gele`n. Kjempegreit og ikke noe søl 😉

  • Ida
    Svar
    Skrevet på20:49, 28. november 2022

    I noen oppskrifter på troika så ser jeg det er tilsatt delfia fett i sjokoladen, hvilken forskjell er det med vs uten delfia? Spør av ren nysgjerrighet 😊

  • Anne Stransdgaafd
    Svar
    Skrevet på23:06, 6. desember 2022

    Hvordan pleier du å smelte Nougat/ sjokolade i Micro. Jeg pleier bruke vannbad, men ser du ofte foretrekker å bruke Micro. Takk for alle gode tips, råd og inspirasjon!

  • Vivi Andersen
    Svar
    Skrevet på22:43, 12. desember 2022

    Har tenkt til å lage disse i morgen sammen med venninner. Mine former er fra cacas, i papir. Leser på nytt nå og ser at det skal de ikke være. Burde jeg lage de en annen dag i andre former istedenfor?

  • Tonje Karlsen
    Svar
    Skrevet på21:05, 7. november 2023

    Går det greit å bruke Odense marsipanlokk? Får dessverre bare tak i eldorado marsipan her og skal ha disse til søndag..

      • Iselin opdahl
        Svar
        Skrevet på23:19, 4. desember 2023

        Kan man lage og fryse ned?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...