Din handlekurv er nå tom!
Troikakonfekt
Flere har spurt om jeg ikke kan vise hvordan man lager Troika. Den oppskriften og fremgangsmåten finner du absolutt over alt på nettet, derfor gjorde jeg det litt annerledes i dag. Jeg valgte å lage troika i former. Alt for å slippe klinet med å dyppe i sjokolade. Også kalt latmannsversjonen. Men, det er fortsatt mye jobb…
Formene bør være mindre enn muffinsformer og ikke av tymt papir. Da vil geleen gjøre dem bløte. Bruk noen konfektformer(mine er litt tykkere papir), metall eller silikon. Du kan også lage troika i muffinsformer av tykt papir (typ amerikanske muffinsformer) eller i silikon og dele i to biter etter at de har stivnet. Jeg hadde en hel haug med småformer i skuffen og valgte noen jeg har kjøpt på nettet (Patisse konfektformer). De heter konfektformer og er ca. 3 cm i diameter i bunnen. Sjekk gjerne på Jernia eller Kitchn, eller butikker som selger bakeutstyr.
Jeg visste ikke hvor mange jeg kom til å få, så det ble til at jeg lagde 40 stk. Da fikk jeg bittelitt nougat igjen og litt gele til overs.
Det viktige når du skal lage disse små troikabitene er at nougaten stivner før du har på HELT avkjølt gele. Den må ikke være det miste varm, da smelter du nougaten. På sammen måte må geleen være stiv før du har på smeltet sjokolade på toppen.
Til pynt på toppen har jeg brukt noe juledekor jeg har fått fra Dr. Oetker. Litt usikker på hvor pynten selges, men sjekk i butikker med større utvalg.
Troika i form (ca. 40 stk)
ca. 120 gram god marsipan
1 pakke bringebærgele
2.5 dl vann
1 pk Nougat (150 g)
150 g mørk sjokolade
Slik gjør du:
1. Start med å lage geleen som anvist på pakken. Bruk kun 2.5 dl vann. Settes kjølig.
2. Kjevle ut marsipanen til ca. 1 mm tykk og stikk ut rundinger som passer i formene dine. Min utstikker er 3 cm.
Har du ikke utstikker? Lag små kuler i marsipan som du klemmer ned i bunnen av formene.
3. Smelt nougaten over vannbad eller i mikroovn. Legg på en teskje oppå marsipanen. Sørg for at nougaten dekker HELE marsipanbiten, hvis ikke vil geleen spalte marsipanen og gjøre den rennende. Klask brettet i bordet, så nougaten renner helt ut i kantene på konfektformene.
4. Sett kjølig så nougaten stivner.
5. Ha romtemperert gele over i en mugge eller lignende. Fyll hver form med gele, det enkleste er å ta en og enn og holde i hånden mens du fyller.
6. Inn i kjøleskapet igjen, nå skal geleen stivne helt.
7. Smelt sjokolade over vannbad eller i mikroovn.
8. Legg på en teskje smeltet sjokolade og dunk lett i bordet så den jevner seg ut på toppen. Putt på pynt om du vil. Sett kjølig. Oppbevares best i kjøleskap, men kan fint holde seg uten kjøling i mange uker.
Gunn Bjørkevoll
Det såg godt ut 👍🤩
Mia Holta
Hvor kjøper du formene?
Elin Krem.no
Google konfektformer, så finner du det ut. Selges flere steder. De jeg har brukt er de som finnes på slikkepott.no
Caroline
Ser godt ut! 🙂 Regner med sjokolade på toppen også skal være avkjølt, eller kan den ha litt lunk på seg for å ikke stivne før den kommer over geleen?
Elin Krem.no
Sjokoladen skal være smeltet, og gjerne litt varm.
Solbjørg
Hei. Finnes det et alternativ til nougat som vil stivne? F. Eks kremfløte blandet med mørk sjokolade? Hilsen laktoseintolerant..
Elin Krem.no
Du kan bruke en ganache (sjokolade tilsatt litt fløte) eller bare smelte litt lys sjokolade. (Fløte har også laktose hvis man ikke bruker den laktosefrie).
Lilian
Finnes det alternativ til nougat? Har en med nøtteallergi…
Elin Krem.no
Du kan smelte litt lys sjokolade?
Ingrun svean
Hei hvor går du kjøpt pynten du bruker på troikaen
Elin Krem.no
Den selges i forskjellige butikker, prøv noen av kjedene med stort utvalg.
Karin Ørslien
Hva har jeg gjort galt når sjokoladen ikke fester seg til geleen?
Elin Krem.no
Du har ikke gjort noe galt, geleen er glatt på overflaten og vil ikke feste seg så godt.
Gro
Brukte engagnssprøyte (kjøpt på apoteket) når jeg skulle ha på gele`n. Kjempegreit og ikke noe søl 😉
Elin Krem.no
God ide!
Ida
I noen oppskrifter på troika så ser jeg det er tilsatt delfia fett i sjokoladen, hvilken forskjell er det med vs uten delfia? Spør av ren nysgjerrighet 😊
Elin Krem.no
Delfiafettet gjør at sjokoladen stivner uten temperering. Gjør sjokoladen mer fast.
Anne Stransdgaafd
Hvordan pleier du å smelte Nougat/ sjokolade i Micro. Jeg pleier bruke vannbad, men ser du ofte foretrekker å bruke Micro. Takk for alle gode tips, råd og inspirasjon!
Elin Krem.no
Som når jeg smelter sjokolade: korte intervaller på høy effekt.
Vivi Andersen
Har tenkt til å lage disse i morgen sammen med venninner. Mine former er fra cacas, i papir. Leser på nytt nå og ser at det skal de ikke være. Burde jeg lage de en annen dag i andre former istedenfor?
Elin Krem.no
ja!
Tonje Karlsen
Går det greit å bruke Odense marsipanlokk? Får dessverre bare tak i eldorado marsipan her og skal ha disse til søndag..
Elin Krem.no
All marsipan funker hvis du liker det 😉
Iselin opdahl
Kan man lage og fryse ned?
Elin Krem.no
Disse oppbevares best i romtemperatur eller kjøleskap.
Heidi Gabrielsen
Hvor lenge er de holdbare?
Har laget troika før, men da blir alltid marsipanen svett og sjokoladen blir liksom ikke en del av Troikaen 🙄 Tios til hvordan jeg skal unngå det og få perfekt Troika?
Elin Krem.no
De er holdbare i flere måneder (om du vil). For å få ting til å henge sammen må sjokoladen ikke være skikkelig varm og marsipanen ikke komme i kontakt med geleen. Skjer det vil marsipanen bli spaltet og rennende. Den blir svett av å oppbevares kjølig. Disse bitene oppbevares best i romtemperatur.