Biscotti

Biscotti

Picture

Italienske kaker med knekk

Jeg har laget steinharde, italienske kakebiter, også kjent som biscotti. Det ble kjærlighet ved første tygg.
Ja, for det er faktisk første gang jeg lager biscotti. Min anbefaling er å sørge for å ha en økonomisk buffer på kontoen i tilfelle tanna ryker. Gjør du som italienerne, så slipper du tenke på det. De dypper klokelig biten i kaffe’n før de tygger.

Før jeg gikk i gang gjorde jeg litt risørtsj som det heter på godt norsk, for oppskriftene forvirret meg. Kakene skal stekes to ganger, men både oppskrifter, steketemperaturer og fremgangsmåter varierte veldig.  Jeg har forsøkt å lage en oppskrift på minste felles multiplum og lagt til litt egen bakeerfaring og ikke minst – egen smak. Vi beveger oss jo mot desember, derfor lagde jeg to julete varianter. En med tørkede tranebær og pistasjenøtter og en annen variant med mandler og anis. Begge to ble veldig, veldig  gode, jeg klarer ikke å velge en favoritt!  

Her er det smak og behag som bestemmer hva du har lyst til å putte i. Mange biscotti-oppskrifter har revet appelsinskall, jeg valgte heller å ha i litt ekte vaniljesukker. Du kan putte i sjokolade, rosiner eller kanskje fiken? Slipp hjernen fri og lag egne smaker og kombinasjoner. 

Flere av oppskriftene jeg fant var det også smør i, men jeg har lest meg opp og funnet ut at det ikke skal være smør i ekte biscotti. Det vil gjøre den til en smulete kjeks og ikke så harde – som biscotti skal være. 

Biscotti (grunndeig)
175 g finkornet sukker (eller bruk det sukkeret du har)
2 egg
230 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker

halve deigen tilsatte jeg:
1 1/2 ts knuste anisfrø (bruk en morter eller hakk med kniv)
75 g mandler

den andre halvparten tilsatte jeg:
50 g pistasjnøtter
50 g tørkede tranebær

Slik gjør du:
1. Pisk en luftig eggedosis av egg og sukker.
2. Sikt inn det tørre og rør forsiktig. 
3. Vend inn bær/nøtter. Prøv ikke å røre for mye. 
4. Fordel deigen på plate som vist på bildet. Deigen er klissete, så bruk litt ekstra mel på hendene.
5. Stek på 180 grader i ca. 25-30 minutter. 
6. Avkjøl litt før du skjærer i biter og legger på plate. Bruk en god sagekniv og skjær, ikke press. 
7. Sett inn i ovnen på 130-140 grader og tørk bitene til de er harde og helt tørre. Tar fra 35-50 minutter. 

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Be the first to write a review
4 Kommentarer
  • gun iren
    Svar
    Skrevet på05:29, 19. november 2014

    disse må vi prøve oss på i helgen.. tror husbonden vil elske disse,,, kanskje vil de komme undre kategorien julebakst:)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på03:20, 20. november 2014

      Jeg ble sittende og knaske disse i går kveld, men jeg dyppet i gløggen. Perfekt kombo 🙂

  • Hildegunn
    Svar
    Skrevet på17:25, 10. november 2019

    Har lurt på å prøve å lage slike lenge, men når det gjelder oppbevaring av biscotti, kjeks/musli og andre ting som har nøtter i seg. vil nøttene i biscottien/musli holde seg uten at de harsknar sjølv om dei oppbevarast i en kakeboks/glass i eit rom som kan bi litt for varmt? Eller vil nøttene holde seg når de blir varmebehandla?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på22:14, 10. november 2019

      Nøttene holder seg lenger når de er varmebehandlet, ja. De vil ikke harskne med mindre de oppbevares i stuetemperatur. Enkelte nøtter harskner lettere enn andre, så gå heller for nøtter med minst fettinnhold. Min erfaring er at mandler ikke harskner like raskt som for eksempel hasselnøtter.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...