Din handlekurv er nå tom!
Dronning Mauds dessert
Tradisjonsrik juledessert
Skal vi snakke om noen kritiske punkter igjen, da? Ok. Geltain. Det verste som kan skje? At du får tråder i desserten. Det er ikke godt. La meg begynne med eggedosisen. Du gjør ting eklere for deg selv om du bruker romtempererte egg. Eggedosisen blandes med kald krem, men det går fint. Poenget er at eggedosis + krem ikke skal være «klaka»-kaldt, da vil det si SPJOING! så er gelatinen stiv før du får rørt rundt.
Smelting av gelatin er ikke vanskelig, men det viktige er at den skal være så varm at det ryker av den. Jeg smelter den i mikroovn. Du kan godt smelte den med 2 ss kokende vann, men pass på at gelatinen er skikkelig smelta. Det er når den er sånn halvlunka den stivner på et blunk og danner tråder.
Når gelatinen skal blandes med kremen – bland litt av kremen raskt inn i den rykende varme gelatinen, og så, hell den fort tilbake i krembollen. RØR- RØR-RØR! Sånn. Verre var det ikke.
Originalt skal det være portvin i denne desserten, men jeg hadde ikke portvin. Derfor brukte jeg Grand Marnier. Ikke hyl for høyt nå, dette er smak og behag – ok? Jeg kan også anbefale kaffelikør, rom eller cognac. Om du ikke vil ha noe som helst av alkohol i kremen går det heeeelt fint. Bare dropp det, smaker så godt likevel.
3 egg
2 eggeplommer
5 plater gelatin
5 dl kremfløte
0.5 dl portvin (kan sløyfes)
6-7 ss sukker
150 g revet mørk sjokolade
Slik gjør du:
1. Legg gelatin i bløt.
2. Rasp sjokolade (evt. bruk en foodprocessor).
3. Visp kremen og sett kjølig.
4. Pisk eggeplommer, egg og sukker til tykk eggedosis
5. Klem ut vannet av gelatinen og smelt den forsiktig over lav varme. Hell gelatinen i eggedosisen mens du visper.
6. Bland kremen i eggedosisen. Smak eventuielt til med portvin.
7. Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle.
8. Sett kjølig til den skal spises.
Ble litt mobil-bilder denne gang, jeg glemte å knipse med kamera…uansett, jeg syntes det er noe knot å hakke disse store tjukke blokkene med sjokolade, derfor testet jeg å hakke den i en foodprocessor. Gikk veldig fint, bare pass på at du ikke kjører den for lenge. Da blir den varm og smelter…
Så velger du selv om du vil servere desserten i glass eller i en stor bolle. Jeg gjorde begge deler. Desserten lages samme dag den skal spises, men kan også lages en dag før. For å få litt friskhet vil jeg anbefale å servere litt fukt eller bær ved siden av. For eksempel kan du lage enluksus-fuktsalat |
|
|
Anne Hilde
Smelter du gelantinen i noe?
Ser nydelig godt ut 🙂
Konditor-Elin
Jeg klemmer vannet ut av gelatinen og smelter den i en liten glassbolle (i mikroovn). Kan også smeltes i 1-2 ss kokende vann.
Helga
Hei! Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet på?
Elin Krem.no
6-8 personer
Mari Sivertsen
Har lyst til å prøve denne. Kan den fryses?
Elin Krem.no
Tja. Det er nok ikke den desserten jeg ville laget på forhånd og fryst, men joda, det går. Jeg har ikke prøvd å fryse den og frykter den vil miste noe av luftigheten sin.
Britt Røil
Vi har ikke portvin, og prøvde uten. Tamt. Vi lagde så med Cognac – da ble alkoholsmaken for sterk. Neste gang brukte vi Bailey’s. Supergodt!
Elin Krem.no
Takk for tips!
Anne
Jeg ser du skriver den er for 6-8, jeg trenger den til flere, kan jeg rett og slett gange alt med 1.5, eller skjer det noe rart da?
Takk for flott forklaring av oppskriften forøvrig! Jeg kommer alltid hit for å sjekke etter oppskrifter, både fordi jeg veit det du legger ut er skikkelig, og fordi det er så godt forklart. Nå feks er jeg egentlig på jakt etter mokkafromasj (finner ikke igjen mors oppskrift..jeg har skrevet opp fremgangsmåten på et notat på laptoppen, men mengdene står i en av de ti håndskrevede kokebøkene hennes, panneklask), Men jeg går heller for å lage denne, med litt kaffe og bailys i, fremfor å følge mokkafromasjeoppskriftene jeg fant. (Så langt jeg kan skjønne blir det ca samme greia, men bare med kaffe i).
Og god jul!
Elin Krem.no
Det går fint å gange alt med 1.5. Takk for fine ord, Anne! GOD JUL!