Formkake med sitron

Formkake med sitron

Bilde

Sitronformkake. Det er kaffekaka si, det. 

Høsten er kosetid, og jeg skal snart på hyttettur med jentegjengen. Da kan det passe å ha med ei saftig sitronformkake som holder seg i mange dager. Forresten, så mange dager tror jeg kanskje ikke den holder….
For dere som har fulgt meg en stund – dette er en oppskrift dere kjenner igjen. Oppskriften er nemlig en likeverdighetsmasse, noe av det mest grunnleggende i kakeverdenen, og noe av det første du lærer på yrkesskolen som konditor. Oppskriften er svært anvendelig, og som dere kanskje vet har jeg brukt den både til eplekake og til muffins

Men – jeg har gjort et lite eksperiment. Jeg har nemlig brukt et italiensk Tipo 0 -mel. Altså, et svært fint mel – mye brukt til pizza. Det er slett ikke nødvendig, men gir en meget fin konsistens. Har du kjøpt formkake på reise sørover skjønner du hva jeg mener. 

Forskjellen på dette melet og det norske hvetemelet, er at kun det innerste av kjernen i hvetekornet er brukt. Da får du det aller, aller fineste melet. I vanlig norsk hvetemel er ca. 78% av kornet brukt, mens melet jeg har brukt kanskje har en utmalingsgrad på 55% – 65% .Om du ikke har Tipomel kan du gjerne bruke melet som heter finbakst. Generelt passer det å bruke finere meltyper til formkaker, sukkerbrød og kjeks. 

Les mer om de forskjellige meltypene vi har her 

Sitronformakake
​180 g sukker

180 g smør/ margarin
180 g hvetemel
3 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 dl sitronsaft (ca. saften fra en halv sitron)
Revet skall av en hel sitron

Slik gjør du:
1.     Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin). 
2.     Rør inn ett og ett egg. 
3.     Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. 
4.     Rør inn sitronsaften med raspet sitronskall til slutt.
5.     Massen fordeles i en 1.5 liters brødform
7.     Settes midt i oven på over/undervarme 180 grader ca. 45-55 minutter

Bilde

Pass godt på å stoppe maskinen og skrape ned fra kantene. Hele tiden. Jeg måtte stoppe maskinen og skrape opp fra bunnen og kantene ca. 4587 ganger. Neida, ikke så ille, men det er viktig, altså! 
Bilde

Bilde

Formkake med sitron – fin å fryse! Jeg brukte denne elendige silikonforma (ca. 1.5 liter) som gjorde at kaka «utvidet» seg under steking. Hadde jeg brukt en fast metallform ville den blitt høyere og flottere å se på, men pytt. Smaken! Smaken er jo like god….

8 Kommentarer
  • Linda Marie
    Svar
    Skrevet på16:30, 9. oktober 2015

    Hvilken størrelse på form vil du anbefale av en på 1 liter og en på nærmere 2 liter? Jeg vil jo ikke at kaka ska bli for lav, men jeg frykter at den på 1 liter vil være for liten..

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:12, 9. oktober 2015

      Hei Linda Marie! Jeg tror jeg ville brukt den på to liter. Den blir kanskje litt bredere i formen, men bruker du en litt for liten form vil du få problemer med å gjennomsteke kaken.

      • Linda Marie
        Svar
        Skrevet på20:55, 9. oktober 2015

        Jeg brukte formen på 2 liter, så kaken ble ikke så høy og flott som din, men den smakte veldig godt! Og smaken er jo det viktigste 🙂

  • Skrevet på10:59, 10. januar 2016

    Hei, denne skal lages idag🙏🏻 Jeg lurte på om det er greit at jeg deler denne oppskriften på bloggen, jeg linker selfølgelig til deg.
    Jill

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:58, 10. januar 2016

      Helt i orden Jill 🙂

  • Inger
    Svar
    Skrevet på16:08, 7. april 2016

    Bruker du ikke glasur på kaka? Jeg vil gjerne lage glasur, har du noen tips?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:45, 7. april 2016

      Du kan røre sammen melis og appelsinsaft eller vann med noen dråper av sitronsaft. Tilsett litt gul farge om du ønsker 🙂

  • Terje
    Svar
    Skrevet på16:34, 29. mars 2017

    Hei.
    Jeg brukte 150 g steviasukker istedet for farin.
    Kjempegod!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits