Din handlekurv er nå tom!
Formkake med sitron
Sitronformkake. Det er kaffekaka si, det.
Men – jeg har gjort et lite eksperiment. Jeg har nemlig brukt et italiensk Tipo 0 -mel. Altså, et svært fint mel – mye brukt til pizza. Det er slett ikke nødvendig, men gir en meget fin konsistens. Har du kjøpt formkake på reise sørover skjønner du hva jeg mener.
Forskjellen på dette melet og det norske hvetemelet, er at kun det innerste av kjernen i hvetekornet er brukt. Da får du det aller, aller fineste melet. I vanlig norsk hvetemel er ca. 78% av kornet brukt, mens melet jeg har brukt kanskje har en utmalingsgrad på 55% – 65% .Om du ikke har Tipomel kan du gjerne bruke melet som heter finbakst. Generelt passer det å bruke finere meltyper til formkaker, sukkerbrød og kjeks.
|
|
180 g sukker
180 g smør/ margarin
180 g hvetemel
3 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 dl sitronsaft (ca. saften fra en halv sitron)
Revet skall av en hel sitron
Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin).
2. Rør inn ett og ett egg.
3. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse.
4. Rør inn sitronsaften med raspet sitronskall til slutt.
5. Massen fordeles i en 1.5 liters brødform
7. Settes midt i oven på over/undervarme 180 grader ca. 45-55 minutter
|
|
Linda Marie
Hvilken størrelse på form vil du anbefale av en på 1 liter og en på nærmere 2 liter? Jeg vil jo ikke at kaka ska bli for lav, men jeg frykter at den på 1 liter vil være for liten..
Konditor-Elin
Hei Linda Marie! Jeg tror jeg ville brukt den på to liter. Den blir kanskje litt bredere i formen, men bruker du en litt for liten form vil du få problemer med å gjennomsteke kaken.
Linda Marie
Jeg brukte formen på 2 liter, så kaken ble ikke så høy og flott som din, men den smakte veldig godt! Og smaken er jo det viktigste 🙂
Linn-Cecilie
Baker denne om og om igjen! En helt nydelig formkake. Bakte denne i går, men da brukte jeg appelsin, det er også veldig godt.
Jill
Hei, denne skal lages idag🙏🏻 Jeg lurte på om det er greit at jeg deler denne oppskriften på bloggen, jeg linker selfølgelig til deg.
Jill
Konditor-Elin
Helt i orden Jill 🙂
Inger
Bruker du ikke glasur på kaka? Jeg vil gjerne lage glasur, har du noen tips?
Konditor-Elin
Du kan røre sammen melis og appelsinsaft eller vann med noen dråper av sitronsaft. Tilsett litt gul farge om du ønsker 🙂
Terje
Hei.
Jeg brukte 150 g steviasukker istedet for farin.
Kjempegod!
Synnøve Alet Kristiansen
Den beste kaken jeg vet er sitronkake, og har bakt etter utallige oppskrifter. Måtte prøve denne også. Første dagen smakte jeg ett stykke og tenkte, forsåvidt god, men ikke mer heller…… Satte den i kjøleskapet og smakte igjen dagen etter, – mirakelet hadde skjedd! Kaken hadde utviklet seg i smak og konsistens til den perfekte sitronkake!
Elin Krem.no
Det er ofte sånn at smakene kommer bedre frem dagen etter. Magisk!
Rune Thomassen
Hei!
Jeg lurer på hvordan man reduserer på sukkeret i en såkalt likeverdighetsmasse? Er det bare å redusere med la oss si 30% sånn uten videre, eller må det erstattes av noe annet for å få deigen i «likevekt» igjen? Og eventuelt hva?
Elin Krem.no
30 % var litt mye syntes jeg. For lite sukker i ei kaka tar i fra den all verdighet og smaker deretter. Men, det er fritt frem å redusere altså. Behøver ikke erstatte sukkeret.
Vibeke Placht
Hei. Det er mulig jeg har stekt kaken aaaaakkurat litt for lenge begge gangene jeg har laget denne (men kortere enn oppskriften, og min ovn bruker som regel ganske mye lenger tid enn oppskrifter sier).
Kaken er ikke tørr i så måte, men hvis man ikke har et glass melk el.l. i nærheten, er den nesten umulig å svelge!!
Føles såå tørr ned halsen. Så kaken ble stående hjemme i stedet for å glede kolleger, begge gangene…
Det er ikke noe væske som mangler i oppskriften? Jeg brukte XL egg nå sist også.
Men veldig god på smak! Bare synes det var så rart det skjedde igjen.
Elin Krem.no
Nå vet ikke jeg hva du sammenligner med, for dette er ei kake som absolutt ikke er tørr. Det sørger fett og sukker for. Men, store egg er ingen fordel. XL egg er ingen fordel. Det er faktisk noe som vil gjøre kaken tørrere, fordi det består mest av protein.
Cathrine Lindbom
Hei, jeg laget kaken med glutenfritt mel, noe jeg ikke er så vant til. Rett før jeg satt kaken i ovnen tok jeg (litt sent) en sjekk på hvorvidt hvetemel og den glutenfrie mixen var helt utbyttbar vektmessig – og fant at det var anbefalt å bruke 15% mindre melmix fordi glutenfritt mel suger mer væske til seg. Kaken kan derfor bli litt tørr. Helte derfor i 1dl fløte og rørte godt rundt før kaken ble stekt i ca 40 min. Og lykke! Den ble helt fantastisk god!! Takk for nydelig oppskrift❤️
Ida blom
Hei, dette var en helt nydelig kake og veldig enkel å lage. Dersom jeg vil variere smaken og f.eks tilsette krydder, tilsetter jeg da 0,5 dl melk eller lignende i steden for sitronsaft?
Elin Krem.no
Ja, det er riktig tenkt. Lykke til!
Ane Regine Lofstad
Hei!
Min bestemor hadde en oppskrift på aprikoskake i liten brødform, med tørkede aprikoser. Jeg synes hennes oppskrift har vært veldig vanskelig å få fin, så lurte på å rett og slett ta utgangspunkt i denne, og i stedenfor sitron heller tilsette aprikos. Tror du det kan være en ide? Og i så fall, hvor mange gram aprikoser ville du anbefalt? I hennes oppskrift er det 125 g, men den er mye større (oppskriften altså).
Mvh Ane
Elin Krem.no
Det kan du gjerne prøve. 125 gram er ikke for mye, men du kan gjerne teste med 80-100 gram. Foreslår at du hakker aprikosene i ganske små biter, så faller de (kanskje) ikke helt til bunns.