Din handlekurv er nå tom!
Goro
En gang gorosteiker – alltid gorosteiker
Det beste var å steike goro med nabo Bjørn. Bjørn var ikke den mest snakkesalige, men tiden gikk alltid fortere fordi vi tulla og lo. Beina ble ikke like fort vonde og blemmene på fingrene ble overkommelige.
Goro var bare for fuglene. Tante Jenny ga alltid goro-avskjær til fuglene, og for min del kunne hun gjerne få alt sammen til fuglebrettet sitt. Jeg orket ikke en bit. Det er kanskje 30 år siden jeg smakte en goro. Men da jeg fant et flott gorojern på loppis til 20 spenn, måtte jeg slå til.
Nå har jeg stekt goro, og ja, jeg har smakt. Og veit du hva? Det smakte jul. God gammaldags bakeri-jul. Sånn er det å bli gammal tenker jeg: Det er julen som den var før som definerer hvordan vi opplever julen nå. Alt det som var grusomt med den goro-steikinga er plutselig filtrert bort, og av en eller annen grunn gir det gode minner.
Alt var ikke bedre før, men en ting er sikkert: Tante Jenny skal ikke få en eneste smule til fuglebrettet sitt denne gang 🙂
2 egg
175 g sukker
2 dl fløte
1/2 ts kardemomme
500 g hvetemel
375 g smør
Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. I en annen bolle pisker du krem av fløten.
3. Bland sammen eggedosis og krem. Tilsett hvetemel og kardemomme. Bruk en eltekrok og bland godt sammen til du har en deig.
4. Rør inn biter av temperert smør til slutt.
5. Ta deigen ut av bollen og legg den på en godt melet flate. Brett den lett sammen noen ganger.
6. Settes kjølig til dagen etter.
7. Ta ut litt og litt av deigen fra kjøleskap og kjevle den ca. 1 1/2 mm tykk. Skjær ut stykker som passer ditt gorjern.
8. Legg deigplatene kjølig til du skal steke og ta ut en for en.
9. Stek goroen og skjær den opp før den blir kald. Oppbevares i tett kakeboks.
|
|
|
|
Kari Kjøniksen
Skal kjevle og steke idag, spent på hvordan deigen er å jobbe med. Jeg la til halvannen teskje sitronskall, ellers er oppskriften fulgt til punkt og prikke.