Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Grovbrød med gulrot og eple

Årets første blogginnlegg måtte jo så klart bli….et grovbrød. Konditoren er ikke flinkt til å bake grovbrød, men joda, etter å ha knotet i mange, mange år har jeg da fått litt dreis på det. Takket være god grunnoppskrift fra Baker- og konditorlandslaget. Grunnoppskriften har jeg har hentet fra deres nettside, så har jeg putta oppi litt ekstra godsaker, bare fordi jeg håpet det ville gi brødet litt mer saftighet og fylde i smak. Saftighet? Ja! Fyldigere smak…tja..

Uansett, dette brødet ble faktisk veldig saftig godt. Det tar to dager å lage det, men såpass må det være når man skal bake et grovbrød. Man lykkes sjelden med oppskrifter som består av grove kornsorter som bare skal dras sammen på et par timer. Husk det!

Jeg stekte mine brød litt ned i ovnen, på over/ undervarme, og starter med en knallvarm ovn. Gjerne 280 grader eller mer. Sett en langpanne nederst i ovnen og hell vann i den rett før du lukker ovnsdøra. Da vil du skape damp, noe som er med på å gi god skorpe og som hjelper varmen med å trenge inn i brødet raskt. Så skrur du temperaturen ned til rundt 240 grader. Ta ut langpannen etter ca. 10 min, så hindrer du ikke undervarmen fra å trenge gjennom til brødene. Det går også an å steke på varmluft. Da vil brødene bli noe raskere ferdig. Jeg bakte 3 brød. De ble ikke så store og stekte ferdig på 35 minutter på over/undervarme. Formene var 1.5 liter store og jeg kunne gjerne laget 2 stk. De vil nok ha trengt litt lenger tid i ovnen. Bruk gjerne et digitalt termometer for å sjekke om brødene er ferdige. De skal være rundt 96 grader inni.

Grovbrød med eple, gulrot og valnøtter (2 eller 3 stk)
7.5 dl vann
500g hvete, sammalt fint
70g rug, sammalt fin
430g hvetemel
15g fersk blå gjær
15g salt
100 g revet gulrot (ca. 1 middel stor)
70 g revet eple (ca. ett eple)
75-100 g hakkede valnøtter (valgfritt)

Vann, sesamfrø eller solsikkekjerner (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Start med kjøre sammen sammalt hvete fin, rugmel, hvetemel og vann. Kjør det sammen i en maskin til det blir en deig. La stå på benken en time.
2. Tilsett salt, revet eple og gulrot og smuldre gjær i bollen. Kjør deigen til den er blank og slipper bollen. Når deigen er helt ferdig eltet, rør valnøttene forsiktig inn. La stå en time på benken igjen.
3. Del deigen i to eller tre (avhengig av hvor store former du har og hvor store brød du vil ha).
4. Legg brødene i smurte former og sett i kjøleskapet til dagen etter. Pakk godt inn i plast.
5. Dagen etter tar du brødene ut av kjøleskapet og lar de stå på benken en times tid. Pensle med vann/ spray og dryss på sesamfrø eller solsikkekjerner.
6. Sett på ovnen til ca. 280 grader. Har du ikke en ovn som kan bli så varm? Sett den på 240 grader. Putt en langpanne nederst i ovnen.
7. Sett brødene inn i ovnen, litt ned fra midten, hell i 1-2 dl vann i langpanna og lukk ovnsdøra fort igjen. Skru ned temperaturen til 240 grader. Fjerne langpanna etter ca. 10 min. Stek i totalt 35-40 minutter på over/ undervarme. Eller 30-35 min på varmluft.
8. Er du usikker på om brødene er ferdige? Bruk et digitalt termometer og sjekk. Er de 96 grader i midten er de ferdige.
9. Hell brødene raskt ut av formene og avkjøl på rist.

Kjør mel og vann sammen. La stå en time.
Tilsett gjær, salt, eple og gulrot.
Kjør til du har en blank deig som slipper bollen. Tilsett evt hakkete valnøtter.
Del deigen i to eller tre. Smør formene og ha deigen i.
Pakk inn i plast og sett kjølig (rundt 4 grader – kjøleskapstemp) til dagen etter.
Disse har stått 20 timer i kjøleskapet. Knert boblene, ha på litt vann og dryss evt på frø/ ønsket topping.
Brødene er ferdige når de har nådd 96 grader.
Hell brødene raskt ut av formene og avkjøl på rist.


Perfekt uperfekt! Minte meg litt om mormors brød…
Be the first to write a review
8 Comments
  • Mette Elverdam
    Svar
    Posted at 16:22, 13. januar 2022

    Hej.
    Vil man kunne bage det med fuldkorn speltmek og hvedemel?

  • Berit Lie
    Svar
    Posted at 23:37, 13. januar 2022

    Skal jeg prøve likevel, da..? Jeg har egentlig tatt meg sjøl i handa og lovt at jeg aldri skal prøve meg på grovbrød igjen, men var det ikke noen som sa at den slags bare noteres i glemmeboka og at den som gir seg er en kort 😉

    • Berit Autocorrect
      Svar
      Posted at 23:40, 13. januar 2022

      Eller en lort.. 🙄

  • Hanne
    Svar
    Posted at 16:20, 21. januar 2022

    Jeg har brukt denne oppskriften flere ganger nå, og brødene blir supergode! Jeg har brukt litt mer mel, fordi deigen ble for våt første gang 🙂

  • Hanne Tretterud Lund
    Svar
    Posted at 19:32, 4. februar 2022

    Fantastisk gode brød. Har byttet ut med litt grovere mel, og det fungerer kjempebra.

  • Stina Ovesen
    Svar
    Posted at 16:49, 1. mars 2022

    Hei.

    Takk for oppskrift på fantastisk gode og saftige brød. Har bakt disse flere ganger i uka nå da de går ned på høykant hos hele familien. Jeg tenker å øke oppskrifta så jeg får bakt 3 brød i slengen, og lurer på om jeg da må øke gjærmengden like mye også?

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...