Din handlekurv er nå tom!
Julekringle
Gjærbakst passer alltid, og her har jeg laget en julekringle med godt, saftig fyll som inneholder litt mandelmasse. Det smaker ikke utpreget av marsipan/mandelmasse, men det gjør kringla veldig saftig. Du kan gjerne tilsett litt rosiner også.
Deigen er min vanlige grunnoppskrift, og mens jeg gikk søndagstur lot jeg deigen stå i kjøleskapet. Det gjør ingen ting om den ikke hever til dobbel størrelse så lenge den har blitt godt eltet. Kald deig er også mye lettere å jobbe med, særlig når fyllet er litt fast, sånn som dette fyllet ble.
Har du lyst på litt rosiner i? Da kan du legge ca. 50-100 gram rosiner i bløt i en halvtime før de skal brukes. Da vil de suge til seg fuktighet før de havner i kringla. Før du starter å rulle sammen, fukt nederste del av deigen, sånn at den hefter godt.
Etter at kringlen er rulla sammen, form den til en enkel kringle som vist på bildene under. Det viktige her er å få skjøten under Klem den ned, så den blir litt flat. Ekstra god blir den med hakkete mandler på toppen, men det kan du selvfølgelig også droppe.
Kringla kan du bake og legge i fryseren om du vil. Lun biter i ovnen på 120 grader i 6-8 minutter og ha på melis først når den skal serveres.
Julekringle
500 g hvetemel
3 dl væske (melk eller vann)
75 g smør
90 g sukker
20 g gjær fersk, blå
1 egg eller 60 ml væske
Fyll:
100 g smør/margarin
100 g brunt sukker (farinsukker)
75 gram revet marsipan eller mandelmasse (eller bruk mandelmel/ finmalte mandler)
6 gram kanel (ca. 1.5 ts)
(evt. 50-100 g rosiner om ønskelig)
Blir fyllet for fast? Tilsett 1-2 ss vann.
40-50 gram hakka mandler til toppen.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett kald melk eller væske og deretter egg. Smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. Jeg satte min i kjøleskapet noen timer (reduserte gjærmengden noe). Kald deig er lettere å jobbe med enn varm.
7. Når deigen har hvilt minimum en time, kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 80 cm. Stryk på fyll, fukt kanten nederst med vann og rull sammen.
8. Form pølsen til en kringle som vist på bildene under. Sørg for å få skjøten under.
La etterheve ca. 45 min – 1 time.
9. Pensle eller spray med vann og dryss over hakkede mandler. Stekes ett hakk ned fra midten på 200 grader over/undervarme eller 190 grader varmluft i 12-17 min.