Nøttepai med karamelliserte nøtter

Nøttepai med karamelliserte nøtter

Picture

Nøtterensk i skuffer og skap

Sveitsisk pai, originalt kun laget med valnøtter, men jeg tok en nøtterensk i skuffer og skap og blandet inn både pistasjnøtter, mandler og pecannøtter.
Nøtter og mandler består av flyktige, eteriske oljer og harskner derfor lett. Det beste tipset for oppbevaring er å putte dem i fryseren. Jeg oppbevarer nøtter som oftest i kjøleskapet (orker ikke fly ned trappa til fryseren) men stadig blir det liggende noen små porsjoner med nøtter og mandler her og der. Så, for å få brukt opp det som lå liggende lagde jeg denne lekre kaka. Det er en sveitsisk kake. Den heter Engadiner, og består originalt bare av valnøtter. Jeg hadde både valnøtter, mandler, pistasjnøtter og pecannøtter i min. 

Det enkleste er å lage denne terten fullstendig lukket med et mørdeigslokk. Jeg hadde mye nøtter og lagde dobbel porsjon og fikk for lite mørdeig, derfor prøvde jeg å lage noen uten lokk. Det er ikke særlig smart, ettersom det koker over i ovnen hvis du fyller formene for fulle. Dessuten er de håpløse å få ut av formene. Bruk derfor en springform ca. 24 cm, kle den med mørdeig (pass på at det ikke bli hull i deigen) ha i fyllet og brett inn litt av kanten over fyllet. Pensle med egg og legg på et lokk med mørdeig som klemmes godt på. 

Engadine nøttepai (Engadiner nusstorte)
Lag først mørdeig som må hvile i kjøleskap minimum 30 minutter
Blanding 1:
100 g sukker
25 g glukose
1 ss sitronsaft

Blanding 2:
100 g sukker
75 ml fløte
15 g smør
20 g honning
175 g valnøtter (eller andre nøtter om du foretrekker)

Slik gjør du:
1. Lag mørdeig.
2. Smelt blanding 1 i en stekepanne (eller kjele) og la den få en fin og brun karamellfarge. 
3. Kok opp blanding 2 og bland med blanding 1.
4. Grovhakk nøttene og rør inn. Avkjøl noe.
5. Kle en smurt springform (ca. 24 cm) og kle den med mørdeig (ca. 2 mm tykk).
6. Hell i nøttefyllet og brett litt av kanten på mørdeigen over nøttefyllet, pensle kanten med egg.
7. Kjevle ut et lokk av mørdeig (ca. 2 mm)  tilpasset formen og klem godt sammen i kantene. 
8. Pensles med egg før den stekes i 25-30 minutter på 180 grader, settes gjerne litt lavt i ovnen.

Jeg lagde dobbel porsjon…
Picture

1.
Picture

3.
Picture

2.
Picture

4.
Picture

Picture

Nøtteterte med og uten lokk. Den med lokk er å foretrekke. 
Picture

Nøtter og karamell – finnes det noen bedre kombinasjon egentlig? Formene uten lokk kokte over i ovnen og var vanskelig å få ut av formene, men smaken – den var det ingen ting å si på. 
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits