Rabarbra-boller

Rabarbra-boller

Picture

Forfriskende skolebrød

Har du lyst til å bringe sommeren inn i baksten kan du putte rabarbra eller andre bær i vaniljekrem-øyet. Godt, godt, godt! 
Varmen varer og varer og varer og det føles som at sommeren allerede har vart i mange, mange uker. Så snålt! Jeg mister fort matlyst når det blir for varmt, men da disse kom ut av ovnen var det ikke vanskelig å bli fristet. Bollene fant jeg inspirasjon til å lage etter at jeg har sett flere svenske småbakerier lage det de kaller rabarber-bulle den siste tiden. Tack så mycket! 

Har du ikke rabarbra, putt bringebær, blåbær eller andre bær du måtte like oppi vaniljekrem-bassenget. Ja, jeg sier basseng, for på disse bollene skal det være RIKELIG med vaniljekrem. Før bollene skal stekes klemmer jeg ut et godt krater med fingrene og sprøyter i vaniljekremen så den går nesten helt ut til kanten. 

Rabarbraen er forvellet i litt sukkerlake. Det er fordi jeg liker at den er helt mør. Det blir den ikke om du putter bitene helt rå i bollen. Steketiden er rett og slett for kort til at den kan bli myk.  Kutt rabarbra i biter og la den få et oppkok i sukkerlake (50 g sukker og4-5 ss vann).  Om du vil kan rabarbra også legges på etter steking. 


Boller – grunnoppskrift 
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

Til denne oppskriften trenger du ca. 1/2 porsjon VANILJEKREM

2-3 stilker rabarbra, vaskes og kuttes i biter. Gis et oppkok i sukkerlake (50 g sukker og 4-5 ss vann)

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Slik maler du kardemomme selv


Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Del opp deigen i emner på ca. 60 gram. Trill de til boller og klem helt paddeflate. 
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter. Lag en fordypning i midten av bollene og ha på vaniljekrem. Legg på rabarbra i midten. (du kan også legge på rabarbra etter steking).
9. Stekes på nederste rille på  220 grader i ca. 10 minutter eller på varmluft 200 grader  i ca. 7-10 minutter.
10. Avkjøl og dryss evt på litt melis på toppen. 

Picture

Picture

Rull boller og klem paddeflate. La heve ca. 30 minutter før du lager et krater i midten og har på vaniljekrem. Legg på lettkokt rabarbra (kan også legges på etter steking). 
Picture

For noen himmelske gode smaker! Har du ikke rabarbra kan du bruke for eksempel bringebær eller blåbær. 
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits