Risboller i langpanne

Risboller i langpanne

Picture

Latmannsversjonen av risboller

Mine risboller stivner alltid før jeg får plassert dem i former eller på brett. Løsningen ble å lage en kjempestor riskake i en langpanne.
Risboller hører liksom med til julefeiringen, men jeg syntes det er et ork å lage, mye fordi massen så fort stivner (slik at risbollene bare blir skikkelig uappetittlige å se på). Så, i beste krem.no – ånd tenkte jeg at det måtte da gå an å lage en latmannsversjon?

Som tenkt, så gjort. Eneste jeg gjerne skulle gjort om igjen var å bruke en litt større langpanne. Min ble i minste laget, med det resultat at flaket var vanskelig å løsne fra formen, og at “blokka” ble litt vanskelig å skjære i biter. Men pytt, det gikk da!

Følg bildene under, så ser du hvordan jeg har gjort det. Dette er forresten samme oppskrift som jeg bruker til Delfiakake.

Risboller i langpanne
250 g sjokolade (jeg bruker mørk)
4 ss sterk kaffe
1 pk kokosfett (Delfiafett)
2 egg
2-3 ss sukker
100 g puffet ris

Slik gjør du:
1. Kle en langpanne med bakepapir eller plast (bruk gjerne en vanlig langpanne str. 30 x 40 cm. Den jeg brukte er 25 x 30, da får du en tjukkere kake.)
2. Smelt sjokolade sammen med kaffe i mikroovn eller over vannbad (ikke rør for mye i sjokoladen)
3. Smelt delfiafett. Det skal være helt smeltet og litt varmt.
4. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bruk helst romtempererte egg.
5. Bland sjokolade i eggedosisen.
6. Tilsett smeltet fett litt etter litt.
7. Rør inn puffet ris.
8. Hell i langpannen og sett kjølig.
9. Hvelv riskaken ut av formen og del i to. Del deretter i lengder, som igjen deles i biter. Oppbevares i plastpose et kjølig rom.

Picture

Pisk eggedosis, tilsett smeltet sjokolade og kaffe. Sørg for at delfiafettet er varmt (ikke lunka) når du pisker det inn litt etter litt.
Picture

Picture

Til slutt vender du inn ris. Jeg helte i litt på slump (ca. 100 g) Du bestemmer selv hvor mye du vil ha i. Min minste langpanne var i minste laget, bruk gjerne en litt større. Sett formen i kjøleskap.
Picture

Etter ca en halv time i kjøleskap skal den være fast nok til å kunne deles opp. Hvelv hele riskaka ut på et underlag og del i to. Del opp i stenger (bruk gjerne en kniv dyppet i varmt vann). Bruk en sagekniv, da går det lettest – det går også an å bryte hele kaka opp i biter.  Del stengene opp i passe store biter og putt i poser. Oppbevares kjølig.
13 Comments
  • Charlotte
    Reply
    Posted at 16:59, 14. December 2017

    Hei! Såå sykt digg, at jeg ikke har tenkt på å lage den i langpanne før…! Det skal gjøres… mener du den oppbevares best i pose eller i boks?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 19:47, 14. December 2017

      Pose, helst litt kjølig (lav smeltetemperatur på kokosfett). De tørker ut ellers.

  • Jenny
    Reply
    Posted at 20:36, 14. December 2017

    Hvorfor «vanne ut» sjokoladen med så store mengder kokosfett? Synes det ødelegger smaken..

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 22:48, 14. December 2017

      Smak og behag…og tradisjon. Noen foretrekker den myke sjokoladen. Bruk gjerne mindre kokosfett. Da blir det også en hardere kake.

  • Berit R
    Reply
    Posted at 00:08, 15. December 2017

    Genialt! Og delikat!!! Tror jeg skal fikse disse til gubben over helga:)

  • Anne-Christine
    Reply
    Posted at 05:30, 23. January 2018

    Hvor mange gram er det i en pakke kokosfett? Her I USA er det vanskelig a finnes. Thank you for your reply.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 20:44, 23. January 2018

      250 gram 🙂

  • Lone Å Kronstad
    Reply
    Posted at 15:49, 9. December 2018

    Hei elin! Èn pakke delfiafett- det er de pakkene på 250 gr?

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 19:53, 9. December 2018

      ja

  • Inger Lise
    Reply
    Posted at 18:38, 9. December 2018

    Hei. Smart med langpanne 😍 blir disse av den tørre sorten eller er de litt klissete?

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 19:53, 9. December 2018

      Skjønner ikke helt spørsmålet. De stivner.

  • julie fjærestad
    Reply
    Posted at 17:35, 16. December 2018

    100 puffet ris? 100 gram eller? 🙂

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 18:57, 16. December 2018

      haha, det er nok gram, ja..

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits