Delfiakake

Delfiakake

Tradisjonsrik fettbombe 

Det blir ikke jul uten Delfiakake. Eller forresten, jo – det blir jo det. Det blir jul, selv uten snø, uten ribbe, juletre, julemusikk og Delfiakake. Du må bare se det for deg. For jul er minner. Og i min bunke av juleminner fra barndommens snøfylte juledager ligger en mektig, kjeksfylt Delfiakake med geletopper strødd på toppen.
Og det er dit vi vil, er det ikke? Tilbake til #denfølelsen. Til barndommens jul. Derfor havner denne fettbomba i kjøleskapet mitt hvert eneste år. En smakfull stemnings-skaper som henter minnene frem. Nytes helst i små doser (så varer den kanskje hele julen). 

Syntes selv at jeg er ganske så strukturert, men av en eller grunn ender jeg opp med å lage én siste sort på morgenen eller formiddagen på selveste julaften. Joda, da står jeg, gjerne i morgenkåpa og lager Delfiakake. Jeg tar rett og slett litt lett på det med denne digre konfekt-dingsen. Men ikke misforstå, PER-kjeksen og Delfiafettet har stått i skapet siden slutten av november, i frykt for at det kan bli utsolgt. Det har jo hendt, mener jeg. I år klarte jeg heldigvis å få kaken ferdig før julaften. I år blir det sofaliv og “Tre nøtter til Askepott”, vel vitende om at enda en stemningsskaper allerede står i kjøleskapet :) 

Delfiakake består av eggedosis, kaffe, fett og sjokolade. Noen har marsipanbiter i, noen litt mindre kjeks enn meg, men dette er smak og behag. Det du må tenke på er å jobbe raskt. Derfor har jeg ikke ett eneste bilde av selve tilblivelsen av denne juleklassikeren. Det må gå fort, hvis ikke stivner sjokolademassen før du får lagt på en eneste kjeks. 

Oppskriften er tatt rett fra Delfiafett-pakken:

Delfiakake

250 g sjokolade (jeg bruker mørk)
4 ss sterk kaffe
1 pk kokosfett (Delfiafett)
2 egg
2-3 ss sukker
1/2 pk Per kjeks (eller annen søt kjeks)
Evt marsipan
1 pose Geletopper til pynt

Slik gjør du:
1. Kle en 1 liters brødform med matpapir, alufolie eller gladpack.
2. Smelt sjokolade sammen med kaffe i mikroovn eller over vannbad (ikke rør for mye i sjokoladen)
3. Smelt delfiafett. Det skal være helt smeltet og litt varmt
4. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bruk helst romtempererte egg.
5. Bland sjokolade i eggedosisen.
6. Tilsett smeltet fett litt etter litt. 
7. Fordeles lagvis i formen med kjeks. 
8. Strø på geletopper til slutt og sett kjølig. 

6 Comments
  • Ann Kathrin
    Reply
    Posted at 10:45, 26. December 2013

    Hei. Jeg har sett igjennom en del av juleoppskriftene dine og dette synes jeg er en veldig veldig fin samling oppkrifter! Og vakre bilder også. Kjempegodt jobba 🙂 Har du en julekakebok som kan kjøpes? 🙂
    Du er flink 🙂 Ønsker deg en riktig fin romjul 🙂

  • Konditor-Elin
    Reply
    Posted at 14:30, 26. December 2013

    Tusen, tusen takk for kommentaren Ann Kathrin. Jeg har dessverre ingen kokebok å vise til, men lager gjerne en om et forlag skulle ringe! Takk igjen for skryt – you made my day 🙂

  • Målfrid
    Reply
    Posted at 01:56, 22. December 2014

    Denne oppskriften bruker jeg også, står jo bakpå Delfiapakken. Jeg bruker den helst til risboller. Siden det er barn ( i alle aldre ) i hus og de ikke liker kaffe, bruker jeg halvparten lys kokesjokolade og bytter ut 4 ss kaffe med 2 ss melk og 2 ss appelsinjuice.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 04:11, 22. December 2014

      Ja, jeg bruker også denne til risboller. Veldig gode tips, tusen takk Målfrid!

  • Posted at 19:25, 8. December 2016

    Hei Elin. Har du en bra oppskrift på vørtekake/brød og julekake? Karamell oppskriften var fantastisk😃

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 23:13, 8. December 2016

      Hei Nora! Dårlig med vørtekake…men søker du på julebrød eller julekake øverst på siden får du frem oppskrift. Så bra du likte karamellene 🙂

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits