Din handlekurv er nå tom!
Mine maifavoritter
Comments
Begynner du planleggingen nå kan mye være gjort unna før den hektiske dagen! Her får du 30 av mine favoritter.
Kake, dessert og bakst til feiringen både på skole, i barnehage, til frokost og fest
Her kommer mine tips til maifesten! Klikk på bildene for å komme til oppskriftene. Ønsker deg en feiende flott mai, kjære deg!
Bakst til frokost og lunsj
Frokosten starter grytidlig syttende mai. Og da er ingen ting bedre enn å ha gjærbakst i fryseren som du bare kan brøsje opp i ovnen. Så har du fersk bakst til frokost. Eller til lunsjen litt senere på dagen. Bare sett ovnen på varmluft, ca. 100-150 grader. Putt rundstykker eller små landganger inn i ovnen og la de ligge der i ca. 5-10 minutter. Eller lag grove scones i en fei. Smaker som rundstykker.
Luftige rundstykker med kokt potet
Grove scones – ingen heving, bare sett rett i ovnen noen minutter og spis
Kaker til skole og barnehage
Det skal bakes til skole og barnehage, og alle kjenner til kaoset som råder når «alle» skal hente fatet sitt, eller langpanna si. Som ikke er merket, fordi det rakk du jo ikke. Her kommer et tips: Finn en papp-plate. Klipp ut en firkant eller runding, stor nok til kaka di, eller bollene dine. Legg dobbel plate med papp om den er tynn og kle med aluminiumsfolie. 17.mai-komiteen vil takke deg for at du delte opp i passe store biter (ikke FOR store, de skal jo tjene litt penger også) og pakket den inn i plast eller folie når du leverte på skolen/ i barnehagen. Husk å merke bakverket dersom det er glutenfritt. Følger du mitt råd kan pappskiven med folie gå rett i søpla etter festen, og du behøver ikke sørge over tapt fat eller kakeform i etterkant.
Bollefoccacia med blåbær og vaniljekrem
Solskinnsboller. Med eller uten melis…
Tropisk aroma i langpanne
Kaker til festen
Mange skal bake til et selskap eller kanskje ha et selv? Tenkt praktisk! Blir det varmt? Lag en kake som ikke trenger kjøling. Finnes det kjøling? Lag en ostekake eller en kremkake. Som nevnt, god planlegging er viktig. Jeg pleier å bake opp sukkerbrødet i god tid og legge i fryseren. Det kan også fylles med krem og fryses, tas opp kvelden før selskapet (sett i kjøleskap). Så behøver du bare å pynte med litt pisket krem og bær på toppen på selve dagen. Da får du en saftig bløtkake. Eller lag en vannbakkelskringle, da vel. Elsker det! Bare med litt melis på. Så enkelt og så godt. Nei, nå begynner jeg å prate meg bort i alle kakene jeg har her…velg selv!
Verdens beste, eller Kvæfjordkake. En skikkelig klassiker som aldri skuffer
Min bløtkake til syttende mai er pyntet med en sølje…
Vannbakkelskringle
Troikakake
Ostekake med gele
Desserter til festen
Is spiser man mye av på syttende mai. Is er noe alle liker. Derfor lagde jeg i år en pavlova med – nettopp – is. Bruk forskjellig type is, så får du litt farge på den. Og for all del – less på med bær! En annen dessertkake fylt med is finner du lenger ned på siden – det er rett og slett en bløtkakebunn fylt med iskrem. Nam! Men den kanskje mest populære er daimiskaka. Sukk. Nå får jeg nesten vann i munnen. Ha en kjempefin fest og en strålende syttende mai!
Pavlova med iskrem
Jordbærdessert i glass
Is-bløtkake
Æggedosisvise
Før i tiden spiste man alltid eggedosis på syttende mai. Da kan det passe med et vers av Æggedosisvise, skrevet av Henrik Wergeland, sånn på tampen :)
ÆGGEDOSISVISE
17DE MAI 1840.
(Mel. Og kjøre Ved og kjøre Vand etc.)J
Jeg har et Perlehumør idag,
som Æggedosisen ligner,
hvormed Værtinden vort/vor Vært vores Vennelag
paa Festens Morgen velsigner.
Ja jeg har faaet til Sjel og Liv
en Æggedosis og den var stiv.
Ja mit Humør,
bedre end før,
idag min Æggedosis ligner.