Kvæfjordkake – verdens beste

Kvæfjordkake – verdens beste

Picture

Tradisjonsfestkaken

 Jeg hadde aldri laget Kvæfjordkake før, ettersom svigermor alltid er en mester på denne.  Men nå har jeg altså prøvd (takk for oppskriften svigermor!) og funnet ut at den ikke er så vanskelig å få til som jeg trodde. Og ja, gjett om den er – verdens beste 🙂

Denne kaken går for å være Norges nasjonalkake og er ofte å finne på et typisk norsk kakebord enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon.Kaken består av knasende sprø marengs og saftig formkake og er fylt med en silkemyk vaniljekrem blandet med bløtpisket krem. 

Den er ikke vanskelig å lage, men sørg for å ha en helt ren bakebolle og visp når du skal piske eggehvite og sukker. Fett ødelegger all marengs, så sørg for at eggehvitene er uten rester av eggeplomme. For å få en fin og luftig marengs skal sukkeret has i litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig. Begynner mandelflakene på toppen å bli mørke før steketiden er over flytter du bare kaken litt lenger ned i oven.   

Verdens beste / Kvæfjordkake 

150g margarin/ smør 
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk

Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak

Forvarm stekeovnen til 160 grader.
Margarin/smør og sukker røres lyst og luftig. Rør inne eggeplommene én for én. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselsvis med melk. Stryk ut røren i form (bakeplate) 40 x35 cm. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen. Dryss hakkede mandler eller mandelflak over. 

Stek kaken i 30-40 minutter på ca.160 grader. 

Picture

Picture

Picture

Picture

1/3 l kremfløte til å blande med vaniljekrem

Vaniljekrem
Melk/fløte 1/2l (halvbland)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.


Picture

Montering:
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300 g med 1/3 liter pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.
Picture

61 Kommentarer
  • Karine
    Svar
    Skrevet på08:50, 21. februar 2017

    Går det an å bruke ferdig vaniljekrem istede for å koke selv? Har mye som skal lages samme dag.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:37, 22. februar 2017

      Selvfølgelig – det går helt fint.

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på09:53, 3. mars 2017

    Hei, kan denne kaken stekes i runde former (24 cm i dm)? skal oppskriften halvveres eller bruke samme mengde?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:04, 3. mars 2017

      Veldig usikker. Tror du kan halvere mengde.

  • Siegbrit
    Svar
    Skrevet på10:44, 8. mai 2017

    Hei, takk for fin blogg. Ønsker bringebær i kremen. Skal jeg droppe vaniljekrem da? Kun krem? Såg at det var rådet til molter. Takknemlig for svar 😊

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:25, 8. mai 2017

      Jeg tror jeg ville lagt på et lag med friske bringebær på vaniljekremen. Hvis du heller bare vil ha bringebærkrem kan du bruke vanlig kremfløte (ca. 4-5 dl) som piskes og blandes med enten bringebærsyltetøy eller friske bær. Smak deg frem og tilsett sukker etter ønske.

  • Tordis
    Svar
    Skrevet på17:37, 10. november 2017

    En hilsen fra Kvæfjord.Jeg legger alltid marengsbunnen opp og fyller vaniljekrem på og bunn nr 2 opp.Sjekk Kvæfjordkakas venner.no Der står alt om den beste kaka.

  • Lilly
    Svar
    Skrevet på23:49, 30. mars 2018

    Hei! Jeg har prøvd å bake Kvæfjorkaken flere ganger og prøvd ulike oppskrifter uten å lykkes. Det som skjer er at i de første 15 minuttene så hever den veldig mye, men etter det så begynner marengsen å synke. Den blir myk og litt seig. Hva har jeg gjort feil? Kan det være noe med ovnen min ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:08, 31. mars 2018

      At marengsen blir myk og seig tyder på for kort tid i ovnen.Eller at målene på bakeplaten er feil slik at laget ikke blir tynt nok (og dermed faller sammen etter at det kommer ut av ovnen). Eller at kaka blir stående en stund før den blir stekt? Ikke lett å svare her, det kan være flere ting.

      • Berit
        Svar
        Skrevet på10:46, 20. september 2018

        Jeg har samme problem som Lilly, etter at jeg fikk ny komfyr har jeg ikke fått til denne kaken som var lett før. Problemet er at marengsen faller sammen etter å ha hevet høyt, FØR jeg tar den ut av ovnen. Lurer på om jeg må skru ned varmen? Blir sprø av dette. Noen som kan hjelpe?

  • Eva
    Svar
    Skrevet på14:33, 20. april 2018

    Hei:-) har opplevd det samme som Lilly noen ganger og lurer på om det kan være noe med at eggehvitene er for lite pisket etter at sukkeret et tatt i?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:45, 24. april 2018

      Det kan godt være tilfelle..

  • Anne Elisabeth Finstad
    Svar
    Skrevet på11:45, 23. april 2018

    Hei Konditor-Elin. Jeg snublet tilfeldig over siden med firkløverkake. Jeg elsker å bake og vår sønn bare digger sjokoladekake. Titter på oppskriftene dine og tips til pynting. Så tusen millioner takk, denne bloggen skal jeg kose meg med 😀

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:44, 23. april 2018

      Så hyggelig! Kos deg.

  • Monika
    Svar
    Skrevet på22:12, 2. mai 2019

    Hej, jag är inte så bra på norska och har en fråga om «Melk/fløte 1/2l (halvbland)».
    Betyder det 2½ dl mjölk blandat med 2½ dl vispgrädde?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:12, 3. mai 2019

      Ja, det gjør det!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits