Kvæfjordkake – verdens beste

Kvæfjordkake – verdens beste

Picture

Tradisjonsfestkaken

 Jeg hadde aldri laget Kvæfjordkake før, ettersom svigermor alltid er en mester på denne.  Men nå har jeg altså prøvd (takk for oppskriften svigermor!) og funnet ut at den ikke er så vanskelig å få til som jeg trodde. Og ja, gjett om den er – verdens beste 🙂

Denne kaken går for å være Norges nasjonalkake og er ofte å finne på et typisk norsk kakebord enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon.Kaken består av knasende sprø marengs og saftig formkake og er fylt med en silkemyk vaniljekrem blandet med bløtpisket krem. 

Den er ikke vanskelig å lage, men sørg for å ha en helt ren bakebolle og visp når du skal piske eggehvite og sukker. Fett ødelegger all marengs, så sørg for at eggehvitene er uten rester av eggeplomme. For å få en fin og luftig marengs skal sukkeret has i litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig. Begynner mandelflakene på toppen å bli mørke før steketiden er over flytter du bare kaken litt lenger ned i oven.   

Verdens beste / Kvæfjordkake 

150g margarin/ smør 
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk

Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak

Forvarm stekeovnen til 160 grader.
Margarin/smør og sukker røres lyst og luftig. Rør inne eggeplommene én for én. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselsvis med melk. Stryk ut røren i form (bakeplate) 40 x35 cm. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen. Dryss hakkede mandler eller mandelflak over. 

Stek kaken i 30-40 minutter på ca.160 grader. 

Picture

Picture

Picture

Picture

1/3 l kremfløte til å blande med vaniljekrem

Vaniljekrem
Melk/fløte 1/2l (halvbland)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.


Picture

Montering:
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300 g med 1/3 liter pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.
Picture

71 Comments
  • Karine
    Reply
    Posted at 08:50, 21. February 2017

    Går det an å bruke ferdig vaniljekrem istede for å koke selv? Har mye som skal lages samme dag.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 18:37, 22. February 2017

      Selvfølgelig – det går helt fint.

      • Elena Svensson
        Reply
        Posted at 15:11, 11. April 2020

        Jeg blander vispet fløte med ferdig kjøpt vaniljekrem med romsmak (Piano). Altså ikke lager eggekrem selv…

  • Hilde
    Reply
    Posted at 09:53, 3. March 2017

    Hei, kan denne kaken stekes i runde former (24 cm i dm)? skal oppskriften halvveres eller bruke samme mengde?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:04, 3. March 2017

      Veldig usikker. Tror du kan halvere mengde.

  • Siegbrit
    Reply
    Posted at 10:44, 8. May 2017

    Hei, takk for fin blogg. Ønsker bringebær i kremen. Skal jeg droppe vaniljekrem da? Kun krem? Såg at det var rådet til molter. Takknemlig for svar 😊

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 14:25, 8. May 2017

      Jeg tror jeg ville lagt på et lag med friske bringebær på vaniljekremen. Hvis du heller bare vil ha bringebærkrem kan du bruke vanlig kremfløte (ca. 4-5 dl) som piskes og blandes med enten bringebærsyltetøy eller friske bær. Smak deg frem og tilsett sukker etter ønske.

  • Tordis
    Reply
    Posted at 17:37, 10. November 2017

    En hilsen fra Kvæfjord.Jeg legger alltid marengsbunnen opp og fyller vaniljekrem på og bunn nr 2 opp.Sjekk Kvæfjordkakas venner.no Der står alt om den beste kaka.

  • Lilly
    Reply
    Posted at 23:49, 30. March 2018

    Hei! Jeg har prøvd å bake Kvæfjorkaken flere ganger og prøvd ulike oppskrifter uten å lykkes. Det som skjer er at i de første 15 minuttene så hever den veldig mye, men etter det så begynner marengsen å synke. Den blir myk og litt seig. Hva har jeg gjort feil? Kan det være noe med ovnen min ?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:08, 31. March 2018

      At marengsen blir myk og seig tyder på for kort tid i ovnen.Eller at målene på bakeplaten er feil slik at laget ikke blir tynt nok (og dermed faller sammen etter at det kommer ut av ovnen). Eller at kaka blir stående en stund før den blir stekt? Ikke lett å svare her, det kan være flere ting.

      • Berit
        Reply
        Posted at 10:46, 20. September 2018

        Jeg har samme problem som Lilly, etter at jeg fikk ny komfyr har jeg ikke fått til denne kaken som var lett før. Problemet er at marengsen faller sammen etter å ha hevet høyt, FØR jeg tar den ut av ovnen. Lurer på om jeg må skru ned varmen? Blir sprø av dette. Noen som kan hjelpe?

  • Eva
    Reply
    Posted at 14:33, 20. April 2018

    Hei:-) har opplevd det samme som Lilly noen ganger og lurer på om det kan være noe med at eggehvitene er for lite pisket etter at sukkeret et tatt i?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:45, 24. April 2018

      Det kan godt være tilfelle..

  • Anne Elisabeth Finstad
    Reply
    Posted at 11:45, 23. April 2018

    Hei Konditor-Elin. Jeg snublet tilfeldig over siden med firkløverkake. Jeg elsker å bake og vår sønn bare digger sjokoladekake. Titter på oppskriftene dine og tips til pynting. Så tusen millioner takk, denne bloggen skal jeg kose meg med 😀

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 15:44, 23. April 2018

      Så hyggelig! Kos deg.

  • Monika
    Reply
    Posted at 22:12, 2. May 2019

    Hej, jag är inte så bra på norska och har en fråga om “Melk/fløte 1/2l (halvbland)”.
    Betyder det 2½ dl mjölk blandat med 2½ dl vispgrädde?

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 12:12, 3. May 2019

      Ja, det gjør det!

  • Helene Maria Strømnes
    Reply
    Posted at 20:31, 8. July 2019

    Hei Elin.
    Jeg prøvde meg på denne i dag og smaken er det ingen ting å si på😍 men da jeg hadde blandet vaniljekremen (for hånd med skje) med fløtekremen så ble den litt kornete. Hva skulle jeg ha gjort annerledes?

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 21:08, 8. July 2019

      Vaniljekremen røres glatt først, så tilsettes litt av kremfløten, før resten blandes inn. Da bør det gå fint 🙂

  • Elena
    Reply
    Posted at 16:55, 24. August 2019

    Hei, er det på varmluft eller over-undervarme den skal stekes? 😊

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 17:17, 24. August 2019

      Begge deler funker, men gjerne varmluft

      • Elena
        Reply
        Posted at 18:06, 27. August 2019

        Tusen takk for svar! Jeg prøvde det med varmluft, og det gikk veldig fint. Første gang jeg prøvde meg på å lage en kake uten ferdigblanding – den var vellykket, takket være gode beskrivelse og diskusjoner i kommentarfeltet! Flott at du svarer på spørsmålene her, det er til hjelp å lese dette 🙂

  • Elena
    Reply
    Posted at 18:16, 27. August 2019

    Tusen takk for super oppskrift! Kaken ble knallbra, men under lagingen oppstod det to spørsmål om vaniljekremen:

    1.) Det står bruk melk/fløte 1/2 l (halvbland). Ser ofte i oppskrifter at det står fløte, men ikke spesifisert hvilken type. Er det mat- eller kremfløte som er meningen å bruke? Lenger nede står det bland ca. 300 g vaniljekrem med 1/3 liter pisket kremfløte. Siden det er spesifisert at det er kremfløte der, er det da slik at det er matfløte som er ment dersom det ikke er spesifisert?

    2.) Melk/fløte 1/2 l (halvbland) gir 5 dl, dvs ca 500 g. Brukte derfra 300 g for å blande med 1/3 l pisket kremfløte, men satt igjen med 200 g vaniljekrem. Har jeg misforstått noe her? Er sikkert ikke tenkt at man har vaniljekrem til overs? 🙂

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 18:49, 27. August 2019

      Hei Elena, 1. Det er kremfløte som skal benyttes i oppskriften på vaniljekrem. Jeg bruker sjelden matfløte til kremer. 2. Det er riktig at du vil sitte igjen med litt vaniljekrem, ja. Bruk den som fyll i gjærbakst, bland den med krem og lag en dessert eller lag for eksempel linser

  • Ida Haugen
    Reply
    Posted at 16:54, 1. October 2019

    Hei, jeg skal bake denne kaka til dåp på søndag og ønsker selvfølgelig å lage den best mulig. Burde jeg stå opp tidlig og lage den på søndagsmorgenen eller finnes det ett supertriks som gjør at jeg kan lage den feks lørdagkveld? Hvor og hvordan oppbevares den, når skal jeg ta på fyllet (når den er kald eller rett før den skal serveres)? 🙂

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 09:44, 2. October 2019

      Det går fint å legge den sammen med krem og gjøres ferdig lørdag kveld. Legg kake-sidene i mot hverandre (ikke marengs mot krem) og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

Sitroncrèmekake med..

Liker du ostekake med gele? Ok, her har...

Havreboller

For et par uker siden fikk jeg et...

Vågå-rundstykker m..

Ferieturen jeg og søstra mi var på forrige...

Mørdeigskaker med s..

Det har vært stille på bloggen ei ukes...

Skolebrødpizza (Fla..

Fredag markeres skolebrødets dag og jeg har vært...