Kvæfjordkake – verdens beste

Kvæfjordkake – verdens beste

Tradisjonsfestkaken

 Jeg hadde aldri laget Kvæfjordkake før, ettersom svigermor alltid er en mester på denne.  Men nå har jeg altså prøvd (takk for oppskriften svigermor!) og funnet ut at den ikke er så vanskelig å få til som jeg trodde. Og ja, gjett om den er – verdens beste 🙂

Denne kaken går for å være Norges nasjonalkake og er ofte å finne på et typisk norsk kakebord enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon.Kaken består av knasende sprø marengs og saftig formkake og er fylt med en silkemyk vaniljekrem blandet med bløtpisket krem.Den er ikke vanskelig å lage, men sørg for å ha en helt ren bakebolle og visp når du skal piske eggehvite og sukker. Fett ødelegger all marengs, så sørg for at eggehvitene er uten rester av eggeplomme. For å få en fin og luftig marengs skal sukkeret has i litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig. Begynner mandelflakene på toppen å bli mørke før steketiden er over flytter du bare kaken litt lenger ned i oven.

Verdens beste / Kvæfjordkake 150g margarin/ smør
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk

Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak

Vaniljekrem
Melk 2.5 dl
Fløte 2.5 dl
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

3 dl kremfløte til å blande med vaniljekrem

SLIK GJØR DU

  1. Romtemperert margarin/smør og sukker røres lyst og luftig.
  2. Rør inn eggeplommene én for én.
  3. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselvis med melk.
  4. Stryk ut røren på en bakeplate med kant 40 x 35 cm.
  5. Pisk eggehvite og tilsett sukker litt etter litt. Pisk til marengsen er blank.
  6. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
  7. Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.
  8. Stek kaken i 30–40 minutter på 160 grader varmluft.
  9. Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag kokt vaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander 300-400 g med 3 dl pisket kremfløte.

Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengssiden opp.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Montering:
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300-400 g vaniljekremn med 3 dl pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.
Picture

5 based on 2 reviews
100 Kommentarer
  • Karine
    Svar
    Skrevet på08:50, 21. februar 2017

    Går det an å bruke ferdig vaniljekrem istede for å koke selv? Har mye som skal lages samme dag.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:37, 22. februar 2017

      Selvfølgelig – det går helt fint.

      • Elena Svensson
        Svar
        Skrevet på15:11, 11. april 2020

        Jeg blander vispet fløte med ferdig kjøpt vaniljekrem med romsmak (Piano). Altså ikke lager eggekrem selv…

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på09:53, 3. mars 2017

    Hei, kan denne kaken stekes i runde former (24 cm i dm)? skal oppskriften halvveres eller bruke samme mengde?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:04, 3. mars 2017

      Veldig usikker. Tror du kan halvere mengde.

  • Siegbrit
    Svar
    Skrevet på10:44, 8. mai 2017

    Hei, takk for fin blogg. Ønsker bringebær i kremen. Skal jeg droppe vaniljekrem da? Kun krem? Såg at det var rådet til molter. Takknemlig for svar 😊

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:25, 8. mai 2017

      Jeg tror jeg ville lagt på et lag med friske bringebær på vaniljekremen. Hvis du heller bare vil ha bringebærkrem kan du bruke vanlig kremfløte (ca. 4-5 dl) som piskes og blandes med enten bringebærsyltetøy eller friske bær. Smak deg frem og tilsett sukker etter ønske.

  • Tordis
    Svar
    Skrevet på17:37, 10. november 2017

    En hilsen fra Kvæfjord.Jeg legger alltid marengsbunnen opp og fyller vaniljekrem på og bunn nr 2 opp.Sjekk Kvæfjordkakas venner.no Der står alt om den beste kaka.

  • Lilly
    Svar
    Skrevet på23:49, 30. mars 2018

    Hei! Jeg har prøvd å bake Kvæfjorkaken flere ganger og prøvd ulike oppskrifter uten å lykkes. Det som skjer er at i de første 15 minuttene så hever den veldig mye, men etter det så begynner marengsen å synke. Den blir myk og litt seig. Hva har jeg gjort feil? Kan det være noe med ovnen min ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:08, 31. mars 2018

      At marengsen blir myk og seig tyder på for kort tid i ovnen.Eller at målene på bakeplaten er feil slik at laget ikke blir tynt nok (og dermed faller sammen etter at det kommer ut av ovnen). Eller at kaka blir stående en stund før den blir stekt? Ikke lett å svare her, det kan være flere ting.

      • Berit
        Svar
        Skrevet på10:46, 20. september 2018

        Jeg har samme problem som Lilly, etter at jeg fikk ny komfyr har jeg ikke fått til denne kaken som var lett før. Problemet er at marengsen faller sammen etter å ha hevet høyt, FØR jeg tar den ut av ovnen. Lurer på om jeg må skru ned varmen? Blir sprø av dette. Noen som kan hjelpe?

        • Siv Hellermyr
          Svar
          Skrevet på00:54, 10. desember 2020

          Akkurat det samme skjer meg også, holder nesten på å klikke for meg😂 Lager den etter alle kunstens regler, hever bra de første 15 min, også faller den paddeflat… er såå kjedelig!! Marengsen vispes akkurat lenge nok, åpner ikke døren, smører på et passe lag (ikke for tykt) og allikevel altså… nå har den blitt mislykka gang på gang… kunne det vært en ide og stekt den som pavlova?! ( den er jeg alltid heldig med)

          • Elin Krem.no
            Skrevet på12:50, 10. desember 2020

            Du kan godt lage en tynn marengs og legge på den tynne kakebunnen, om det kan funke for deg? Lykke til!

  • Eva
    Svar
    Skrevet på14:33, 20. april 2018

    Hei:-) har opplevd det samme som Lilly noen ganger og lurer på om det kan være noe med at eggehvitene er for lite pisket etter at sukkeret et tatt i?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:45, 24. april 2018

      Det kan godt være tilfelle..

  • Anne Elisabeth Finstad
    Svar
    Skrevet på11:45, 23. april 2018

    Hei Konditor-Elin. Jeg snublet tilfeldig over siden med firkløverkake. Jeg elsker å bake og vår sønn bare digger sjokoladekake. Titter på oppskriftene dine og tips til pynting. Så tusen millioner takk, denne bloggen skal jeg kose meg med 😀

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:44, 23. april 2018

      Så hyggelig! Kos deg.

  • Monika
    Svar
    Skrevet på22:12, 2. mai 2019

    Hej, jag är inte så bra på norska och har en fråga om «Melk/fløte 1/2l (halvbland)».
    Betyder det 2½ dl mjölk blandat med 2½ dl vispgrädde?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:12, 3. mai 2019

      Ja, det gjør det!

  • Helene Maria Strømnes
    Svar
    Skrevet på20:31, 8. juli 2019

    Hei Elin.
    Jeg prøvde meg på denne i dag og smaken er det ingen ting å si på😍 men da jeg hadde blandet vaniljekremen (for hånd med skje) med fløtekremen så ble den litt kornete. Hva skulle jeg ha gjort annerledes?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:08, 8. juli 2019

      Vaniljekremen røres glatt først, så tilsettes litt av kremfløten, før resten blandes inn. Da bør det gå fint 🙂

  • Elena
    Svar
    Skrevet på16:55, 24. august 2019

    Hei, er det på varmluft eller over-undervarme den skal stekes? 😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på17:17, 24. august 2019

      Begge deler funker, men gjerne varmluft

      • Elena
        Svar
        Skrevet på18:06, 27. august 2019

        Tusen takk for svar! Jeg prøvde det med varmluft, og det gikk veldig fint. Første gang jeg prøvde meg på å lage en kake uten ferdigblanding – den var vellykket, takket være gode beskrivelse og diskusjoner i kommentarfeltet! Flott at du svarer på spørsmålene her, det er til hjelp å lese dette 🙂

  • Elena
    Svar
    Skrevet på18:16, 27. august 2019

    Tusen takk for super oppskrift! Kaken ble knallbra, men under lagingen oppstod det to spørsmål om vaniljekremen:

    1.) Det står bruk melk/fløte 1/2 l (halvbland). Ser ofte i oppskrifter at det står fløte, men ikke spesifisert hvilken type. Er det mat- eller kremfløte som er meningen å bruke? Lenger nede står det bland ca. 300 g vaniljekrem med 1/3 liter pisket kremfløte. Siden det er spesifisert at det er kremfløte der, er det da slik at det er matfløte som er ment dersom det ikke er spesifisert?

    2.) Melk/fløte 1/2 l (halvbland) gir 5 dl, dvs ca 500 g. Brukte derfra 300 g for å blande med 1/3 l pisket kremfløte, men satt igjen med 200 g vaniljekrem. Har jeg misforstått noe her? Er sikkert ikke tenkt at man har vaniljekrem til overs? 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på18:49, 27. august 2019

      Hei Elena, 1. Det er kremfløte som skal benyttes i oppskriften på vaniljekrem. Jeg bruker sjelden matfløte til kremer. 2. Det er riktig at du vil sitte igjen med litt vaniljekrem, ja. Bruk den som fyll i gjærbakst, bland den med krem og lag en dessert eller lag for eksempel linser

  • Ida Haugen
    Svar
    Skrevet på16:54, 1. oktober 2019

    Hei, jeg skal bake denne kaka til dåp på søndag og ønsker selvfølgelig å lage den best mulig. Burde jeg stå opp tidlig og lage den på søndagsmorgenen eller finnes det ett supertriks som gjør at jeg kan lage den feks lørdagkveld? Hvor og hvordan oppbevares den, når skal jeg ta på fyllet (når den er kald eller rett før den skal serveres)? 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:44, 2. oktober 2019

      Det går fint å legge den sammen med krem og gjøres ferdig lørdag kveld. Legg kake-sidene i mot hverandre (ikke marengs mot krem) og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

  • Anne Eggen
    Svar
    Skrevet på09:58, 26. august 2020

    Hei, Denne kan sikkert bakes dagen før? og fylles samme dag?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:30, 26. august 2020

      Ja, det går fint.

  • Sofie
    Svar
    Skrevet på00:03, 20. oktober 2020

    Jeg lager som regel kaka i 2 runde former og det passer akkurat med full oppskrift

  • G Johansen
    Svar
    Skrevet på10:15, 14. mai 2021

    Hei, kan denne fryses?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:03, 14. mai 2021

      Ja, men helst ikke. Marengsen blir fort myk. Men, for all del, den lar seg fryse.

  • Carina wernersen
    Svar
    Skrevet på20:32, 16. mai 2021

    Hei.
    Stekes kaken midt i ovnen eller nederst?
    Har problemer med at marengsen faller i sammen og blir flat etter ca 20 min steking.
    Er det noen tips for dette?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på22:33, 16. mai 2021

      Da må du steke lenger. Midt i er fint.

      • carina Wernersen
        Svar
        Skrevet på07:54, 21. mai 2021

        problemet er at den faller i sammen under steking.
        Noen tips ang dette?

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på13:27, 27. mai 2021

          Da må du steke den lenger.

  • Marthe H
    Svar
    Skrevet på10:14, 22. mai 2021

    Lurer på hvilken konsistens egg, maizena og sukker skal ha når det skal piskes sammen til vaniljekremen? Lett sammen eller en slags eggedosis?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:26, 27. mai 2021

      Ikke eggedosis. Barer røre lett sammen.

  • jennifer mjøs
    Svar
    Skrevet på11:43, 22. september 2021

    jeg skal lage denne til konfirmasjon! hvordan lagrer jeg den hvis jeg vil lage mest mulig en uke i forveien? kan jeg fryse ned bunnen og legge til kremen dagen den skal serveres? Takk for svar på forhånd!!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:33, 22. september 2021

      Det vil jeg ikke anbefale. Verdens beste bør lages samme dag eller dagen før den skal spises.

  • Reidun Barbakken
    Svar
    Skrevet på16:50, 3. desember 2021

    Mange strever med marengsen. Problemet kan være at man pisker eggehvitene for hardt til å begynne med. Begynn forsiktig og øk hastigheten på mixeren varsomt sånn at hvittne ikke slås i stykker, Jeg pisker helt til slutten før jeg har oppi sukkeret og fortsetter bare til det er oppløst. Så tar jeg et par tre dråper hvit matedikk i før jeg stopper maskinen. Marengsen blir fast og holder fasong helt til kaken er ut av ovnen og blitt avkjølt. Jeg har en ovn jeg kan stole på når det gjelder temperatur. Det er kanskje også et poeng. Selv lurer jeg på hvordan kaken blir hvis jeg monterer den med krem dagen før den skal serveres, blir alt mykt da?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:25, 4. desember 2021

      Det blir ikke mykt så lenge du legger kakebunn mot krem.

  • Serife
    Svar
    Skrevet på12:47, 4. januar 2022

    Hei! Maregsen blir sprø og god men bunnen blir ofte seig og litt hard..
    Der bilr vankelig når jeg dele kake og når den spises også , Siste gang jeg bakte kake gjestene brukte kniv for å dele🙈🤣🤣.
    Men dagen etter bunnen var helt fin .
    Jeg steker ikke for lenge heller så jeg kjønner ikke hvor jeg jeg gjør feil. 😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:07, 4. januar 2022

      Du steker nok bunnen litt for lenge, men marengsen trenger tid for å blir sprø. Skru heller ned på temperaturen, så blir ikke bunnen så hard.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...