Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Ingrids enkle frokostbrød

Ingrids enkle frokostbrød

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde levd vill hun ha fylt 100 år denne sommeren. Det må jo markeres! Ikke med sviskesufflé, som nevø Håkon ville (haha), men med en mer ferievennlig oppskrift hun lagde på fjernsynskjøkkenet i 1998. Da var hun 74 år. Klippet ligger her. Der vil du også finne den originale oppskriften, som jeg har vridd littegranne på. Det som er så sjarmerende å se, er at innslaget er ett opptak. Altså, ikke klipt. Tidene har virkelig forandret seg – i dag klippes alt, for vi klarer ikke se to sekunder død-tid. Det er som å bli ført tilbake til en helt annen tid, så er det «bare» noen og tjue år siden.

Jeg har laget frokostbrødene i to varianter – en grov (grovere enn Ingrid sine) og en helt fin. Hadde en liter Kefir i kjøleskapet som jeg brukte, men har du ikke kefir kan du bruke vann.

Smaker best ferske, men må gjerne fryses. Lunes i ovnen før servering.

 

Ingrids lettvinte, smågrove frokostbrød
450 g hvetemel
250 g sammalt hvete fin/ fiberbakst, eller fullkornsmel
5 dl kefir eller annen væske + 1 dl vann om deigen er fast
20 g fersk blå gjær
1 ss sukker
2 ts salt
2 ss olje

Frøblanding
2 ss solsikkekjerner
1 ss linfrø
1 ss sesamfrø

Ingrids lettvinte fine frokostbrød
750 g hvetemel
5 dl kefir eller annen væske + 1 dl vann om deigen er fast
20 g fersk, blå gjær
1 ss sukker
2 ts salt
2 ss olje

Valmuefrø

Slik gjør du:
1. Vei /mål opp mel, gjær, melk/kaldt vann og sukker i bakebollen.
2. Dersom deigen er fast, tilsett 1 dl vann mens du elter deigen sammen. Ha i olje og salt etter ca. 10 minutter.
3. Elt til deigen begynner å bli blank (ca. 12-15 min på halv fart hvis du bruker en kraftig kjøkkenmaskin.)
4. Pakk inn bollen og la den stå på benken en times tid.
5. Bak ut. Ha litt olje på et bakepapir og klem deigen ut på papiret med hendene. Ha gjerne olje oppå deigen også. Dra deigen over på plate og del opp i passe store biter med en deigskrape.
6. Etterhev i ca. 30-45  min. Spray / pensle med vann så de ikke tørker ut.
7. Sett ovnen på 250 grader varmluft eller over/undervarme. Dryss på frø etter ønske.
​8. Sett inn i ovnen ett hakk ned fra midten.
9. Stek i totalt ca. 15-17 minutter på 240 grader varmluft/ 250 grader over/undervarme.
10. Avkjøl på rist.

 

Vei opp alle ingrediensene

 

Begge deigene etter en time på benken

 

Ta litt olje under og over deigen og klem ut så deigen dekker hele bakepapiret.

 

Er deigen vanskelig å klemme ut? Litt som en strikk? la den hvile noen minutter, før du fortsetter.

 

Etter etterheving, bruk en deigskrape og del i passe store biter.

 

Fukt deigen ved å spray eller pensle med vann. Dryss på frø etter ønske.

 

De grove stekte jeg med pizza-effekt halve steketiden. Gir en god og sprø skorpe.

 

De fine ble veldig høye og luftige!

 

Jeg var så heldig å møte Ingrid. SÅ hyggelig dame. En legende <3

Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...