Din handlekurv er nå tom!
Bringebærboller med sitronkrem
Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er moden og mange spør om jeg kan lage noe friskt. Det har jeg gjort i dag. Angret på at jeg ikke bare lagde denne som en bollefocaccia, for makan til klin det ble!
Det er i grunn ett fett hvordan du baker ut deigen, bare du bruker denne nyyydelige sitronkremen og strør på litt blåbær eller bringebær. Jeg kjøpte frosne, men friske er også gull. Riv gjerne bærene litt opp før du strør dem på deigen, så blir bringebærsmaken fordelt litt bedre.
Oppskriften kjenner du sikkert, jeg har bare putta litt mer mel i deigen sånn at den ikke skal bli for løs. Velger du å lage bollefocaccia kan du fint klare deg med 500 g hvetemel, men når deigen skal kjevles blir den ofte litt vanskelig å jobbe med. I dag satte jeg deigen en time i kjøleskapet før jeg bakte ut. Går helt fint, så er det så mye lettere å jobbe med en kald deig. Den vil heve som normalt forutsatt at du har eltet deigen godt og lenge i en maskin.
Grunnoppskrift søt gjærdeig
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt
100-150 g bringebær (friske eller frosne)
Sitronkrem
2 dl helmelk (evt. halvbland med fløte)
Revet skall av en hel (økologisk) sitron
1/2 dl sitronsaft
80 g sukker
15 g maisenna
2 stk eggeplommer
Vask sitronen godt og riv skallet av med et fint rivjern. Ha i en kjele sammen med melken. Kok opp og la stå ca. en halvtime.
Tilsett eggeplommer, sukker, maisenna og sitronsaft, og kok opp til det tykner. Hell gjennom en sikt i en skål, legg på plastfilm på toppen og avkjøl i kjøleskap.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en kjøkkenmaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken eller i kjøleskapet. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle den ut til et rektangel (ca. 110-120 cm lang)
8. Rør opp sitronkremen og stryk på deigen. Dryss på bringebær og rull sammen. Del i 24 biter og sett i en stor langpanne (min var 30 x 40 cm, bruk gjerne en større om du har).
9. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter.
10. Stekes ett hakk ned fra midten på 225 grader over/undervarme eller 215 grader varmluft i 10-15 min.
11. Dra i bakepapiret sånn at du flytter alt over på rist. Ha på melisglasur før servering.
Lisbeth Severinsen
Stemmer det med 100- 120 cm ???
Lisbeth
Elin Krem.no
Du kan godt kjevle kortere også. Så lenge du får 24 like store biter.