Kvæfjordkake – verdens beste

Kvæfjordkake – verdens beste

Tradisjonsfestkaken

 Jeg hadde aldri laget Kvæfjordkake før, ettersom svigermor alltid er en mester på denne.  Men nå har jeg altså prøvd (takk for oppskriften svigermor!) og funnet ut at den ikke er så vanskelig å få til som jeg trodde. Og ja, gjett om den er – verdens beste 🙂

Denne kaken går for å være Norges nasjonalkake og er ofte å finne på et typisk norsk kakebord enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon.Kaken består av knasende sprø marengs og saftig formkake og er fylt med en silkemyk vaniljekrem blandet med bløtpisket krem.Den er ikke vanskelig å lage, men sørg for å ha en helt ren bakebolle og visp når du skal piske eggehvite og sukker. Fett ødelegger all marengs, så sørg for at eggehvitene er uten rester av eggeplomme. For å få en fin og luftig marengs skal sukkeret has i litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig. Begynner mandelflakene på toppen å bli mørke før steketiden er over flytter du bare kaken litt lenger ned i oven.

Verdens beste / Kvæfjordkake 150g margarin/ smør
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk

Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak

Vaniljekrem
Melk 2.5 dl
Fløte 2.5 dl
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

3 dl kremfløte til å blande med vaniljekrem

SLIK GJØR DU

  1. Romtemperert margarin/smør og sukker røres lyst og luftig.
  2. Rør inn eggeplommene én for én.
  3. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselvis med melk.
  4. Stryk ut røren på en bakeplate med kant 40 x 35 cm.
  5. Pisk eggehvite og tilsett sukker litt etter litt. Pisk til marengsen er blank.
  6. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
  7. Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.
  8. Stek kaken i 30–40 minutter på 160 grader varmluft.
  9. Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag kokt vaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander 300-400 g med 3 dl pisket kremfløte.

Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengssiden opp.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Montering:
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300-400 g vaniljekremn med 3 dl pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.
Picture

97 Kommentarer
  • marianne
    Svar
    Skrevet på14:40, 3. juni 2014

    Den nederste bunnen er snudd feil vei. Etter deling av kaken, skal fyllet legges på marengssiden. Deretter legges neste del slik at marengsen vender opp.

    • Konditor-elin
      Svar
      Skrevet på15:04, 3. juni 2014

      Hei Marianne. Jeg har lagt den nederste bunnen med marengssiden ned helt bevisst. Krem inneholder mye fuktighet og det gjør at marengsen blir bløt ganske så fort. Jeg vil ha en krisp marengs, og får det ved å legge kremen på kakesiden og ikke på marengsen.

      • Jørgen
        Svar
        Skrevet på18:10, 12. mars 2017

        Helt enig! Det var nytt for meg, men nå er det en selvfølge for meg ihvertfall 🙂

      • Skrevet på18:47, 16. mai 2017

        Det er da selvsagt st du ikke vil ha oppbløtt marengs! Slik har jeg også lært å lage den. Marengsen skal vende ned så den holder seg sprø.

      • Birgit Hovdsveen
        Svar
        Skrevet på14:34, 28. oktober 2020

        Hvor ble det av romessensen. Jeg har alltid noe dråper i vaniljekremen. Mener at det var i den opprinnelige oppskriften som som min mor brukte. Det smaker veldig godt, så bare prøv. Mvh Birgit

        • Karen-Marie
          Svar
          Skrevet på12:15, 23. april 2022

          Sååå enig. Den er mye bedre med romfyll. Husker hvor skuffet jeg ble første gang jeg smakte den med vaniljefyll, men har lært meg å like det også etterhvert

    • Morten
      Svar
      Skrevet på10:50, 2. juni 2015

      Hei. Jeg har lært at marengsen alltid skal vende hver sin veg, så jeg vil påstå at dette er rett. Det fordi st kremen ikke skal bløtkegge marengsen.

  • Vibeke
    Svar
    Skrevet på08:28, 22. november 2014

    Hei! Jeg er fra Kvæfjord, og kan samtykke i at den underste delen opprinnelig lå vendt oppover. Disse kakene er derimot litt «slimete» der hvor marengsen treffer vaniljekremen. De beste kakene er etter min familie sin mening, de hvor marengsen er vendt bort fra kremen både oppe og nede, slik som i denne oppskriften.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:33, 22. november 2014

      Ekte Kværfjord-bygding er det jo verd å lytte til 🙂 Takk for kommentar Vibeke!

    • Skrevet på13:39, 6. juli 2015

      Jeg er også fra Kvæfjord. Kaken skal ligge med bunnen mot hverandre, slik som på bildet. Spiste kaken på kafè i Harstad og da var den med marengsen ned på faten og overdelen med marengsen opp. Har laget Kvæfjordkaken i nesten 50 år. Denne oppskriften som ligger inne på krem.no er den som er mest riktig, slik oppskriften var da jeg fikk på den slutten av 60-årene begynnelsen av70-årene.

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på14:23, 6. juli 2015

        Så hyggelig å høre Evelyn! Glad for å høre det 🙂

      • Karine Ersfjord Davidsen
        Svar
        Skrevet på14:25, 11. november 2017

        Hei. Jeg er oppvokst på Senja og har spist en del Kvæfjord kake. Husker mamma og min eldste søster brukte aprikoskompott og krem som fyll. Er det noen som vet om dette er det opprinnelige fyllet man brukte?

        • Birgit Hovdsveen
          Svar
          Skrevet på14:37, 28. oktober 2020

          Nei det kan jeg garantere at det ikke var, men hver sin smak.

  • Thrine
    Svar
    Skrevet på04:25, 13. mai 2015

    Hei,
    Skal prøve meg for første gang på en slik en…. 😮
    Kan jeg lage kaka på fredag og bare la den stå til lørdag før jeg fyller den m vaniljekrem? Den blir vel veldig «soggy» om jeg gjør klar hele kaka på fredag og lar stå til lørdag kveld?
    Lurer også på å putte friske bær i biter mellom lagene sammen m kremen??
    Slår sammen pavlova og verdens beste?? 😉

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:43, 13. mai 2015

      Hei Thrine. Dette er en sånn kake som ikke tåler å stå så lenge, hverken med eller uten krem. Om du baker den på fredag og fyller den på lørdag, la kaka stå i langpanna uten å pakke den inn. (Da vil nemlig marengsen ta opp fuktigheten fra kakebunnen å bli myk). Ikke fyll den med krem før den dagen den skal spises. Grunnen er, at fløte inneholder mye fuktighet, og fuktighet bryter ned marengsen og gjør den rennende. Friske bær mellom lagene blir smaskens! Høres helt nydelig ut 🙂 Lykke til!

      • Thrine
        Svar
        Skrevet på09:25, 13. mai 2015

        Takk skal du ha – da får jeg se om jeg får lagd denne på lørdag i stede for 😉

  • Wenche
    Svar
    Skrevet på11:52, 21. juli 2015

    Hei. Har alltid trodd/ment at man bruker romkrem i en ekte kvæfjordkake. Stemmer ikke det?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:10, 21. juli 2015

      Har ingen fasitsvar der, Wenche, uansett – det passer ypperlig med litt romsmak i kremen 🙂

  • Annebeth
    Svar
    Skrevet på18:30, 19. september 2015

    Jeg fik denne utrolig lækre kage serveret under et ophold i Norge og vil meget gerne forsøge at lave den, men jeg skal lave kage til 15 personer.
    Hvor mange portioner/kagestykker kan der blive ud af denne opskrift?

  • Siv-Elisabeth Grønning
    Svar
    Skrevet på21:37, 3. desember 2015

    Bruker å fryse kaken. Når den er halvtint og ennå ganske kald, smaker den absolutt best !!

  • Birgitte
    Svar
    Skrevet på18:31, 2. april 2016

    Hei!
    Har fulgt oppskriften nøye, men fikk den ikke til i dag, da den ikke hevet og marengsen blei klissete og alt er flat, hva har jeg gjort feil? Vaniljekrem blev veldig stiv og klumpet når jeg bleket kremen sammen. Takker for hjelpen 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:50, 2. april 2016

      Hei Birgitte. Selve kaken skal ikke heve stort, men at marengsen ble klissete og flat kommer kanskje av at den ikke har blitt tørket nok ut, altså at den skulle stått lenger i ovnen. Vaniljekremen blir ofte litt stiv etter at den har stått i kjøleskap, men blir bløt så snart man rører i den. Det smarteste er å røre ut litt krem i den først, før du blander inn resten av den piskede kremen.

  • Randi Margrethe
    Svar
    Skrevet på21:37, 28. april 2016

    Hei. Eg har aldri snudd kaken før eg fyller den med krem inni. og eg lager alltid kaken 2 dager før eg skal ha den, syns den blir best smak når den står ferdig laget i 1-2 dager,

    • Sandra
      Svar
      Skrevet på11:57, 17. juli 2017

      Blir ikke marengsen myk av å stå ferdig montert så lenge som 2 dager? Hvordan oppbevarer du den, i kjøleskap eller i romtemperatur, har du noe deksel over?

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på15:08, 17. juli 2017

        Først: vaniljekrem må aldri stå i romtemperatur. Ikke pisket krem heller. Fuktighet i kremen vil gjøre marengsen bløt. Legg den helst sammen samme dag den skal spises!

  • Henning
    Svar
    Skrevet på17:28, 7. juni 2016

    Hvor stor langpanne passer denne oppskriften til?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:03, 7. juni 2016

      Hei Henning 🙂 Jeg har brukt en dyp bakeplate 40 x35 cm

      • Christine Holmedal
        Svar
        Skrevet på14:07, 26. september 2021

        Hei Hvordan kan jeg unngå rå bunn på denne kaken? Får marengsen fin men bunn ikke ordentlig stekt

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på11:56, 27. september 2021

          Stek lenger, gjerne med ekstra undervarme. Bruk varmluft.

  • Cecilia
    Svar
    Skrevet på17:09, 21. juni 2016

    Har prøvd å finne ut av dette, men stoler ikke 100% på noen andre enn deg, så jeg må spørre her! Kan man fryse verdens beste, eller fungerer ikke det bra for marengsen? Mamma vil så gjerne at jeg skal lage en som hun kan ha i frysen og ta frem på bursdagen sin når jeg ikke er hjemme..

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:39, 21. juni 2016

      Det fungerer ikke særlig bra for marengsen Cecilia. Men, på den annen side – kan mamma’n din leve med en marengs som kanskje ikke blir fullt så sprø som om den hadde vært nylaget, ja da kan du jo bare ta sjansen.

  • Inger
    Svar
    Skrevet på19:23, 26. juni 2016

    Hei,eg har fryst den en gang ,gikk fint det,blir selfølgelig ikke så Crisp,men viss det bare er til seg selv går detbra,smaken er der alikevel😊

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:31, 3. juli 2016

      Takk for kommentar Inger!

  • Skrevet på18:19, 2. september 2016

    Har laget den kake mange ganger. Lager den alltid kvelden før, og får alltid gode tilbakemeldinger. Lager den med bunnen ned. Den kan fryses, og er nesten like god, men den må da spises samme dag.

  • Skrevet på10:02, 30. oktober 2016

    Jeg har bakt «Verdens beste » i mange år. Bunnene kan brukes
    med en gang ;eller fryses både med og uten krem; god i alle tilfeller.
    En ferdig pyntet kake kan deles opp og legges i isbokser for å holde på formen i fryseren.
    Baker jeg til selskaper, lager jeg bunnene dagen før ; lar bunnene
    hvile utildekket i stekepapirene
    Jeg baker 2 kaker-ingen deling.
    Oppskrift :
    250 g farin
    250 g. marg /smør
    8 eggeplommer
    6 ss melk
    250 g hvetemel
    4 ts bakepulver
    2 ts vaniljesukker
    Vaniljekremen lar jeg da hvile i kjøleskapet natta over og pisker
    krem til den neste dag.
    Lykke til !

  • Sara
    Svar
    Skrevet på00:32, 31. oktober 2016

    Skjlnte ikke forholdet i melk/fløte?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:31, 31. oktober 2016

      Tenkte du på vaniljekremen? Det skal være en halv liter til sammen. Bruk 2.5 dl fløte og 2.5 dl. melk. Da halvblander du.

  • Hilde Brekke
    Svar
    Skrevet på22:08, 22. desember 2016

    Lurer på å ha multer i kremen, men da bør det kanskje ikke være vaniljekrem? Eller?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på22:10, 22. desember 2016

      Super ide! Men, ja – dropp vaniljekremen.

  • Hilde Brekke
    Svar
    Skrevet på17:50, 23. desember 2016

    Er det lurt å oppbevare kaka i kjøleskap eller bare i kjelleren. På et fat, men bare et håndkle over? Er vel ikke lurt med folie eller lokk over om marengsen skal holde seg sprø?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på22:35, 23. desember 2016

      Oppbevar den i kjøleskap. Marengsen holder seg sprø ihvertfall et døgn om den ikke har krem på seg.

  • Skrevet på18:18, 13. januar 2017

    Hei. Kvæfjordkaka er min favoritt, Smakte den første gang da jeg bodde i Kvæfjord, for mange år siden. Lærte å fylle den med eplesyltetøy sammen med vaniljekremen
    Sliter med å få av bakepapiret, dvs. den er vel da for lite stekt, selv om marengsen er ferdig. Synes også bunnen blir veldig tynn.. Har du noen tips?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:45, 14. januar 2017

      Sett kaka lenger ned i ovnen, sørg for å ha god farge på kaken (under). Om du vil ha kaken tykkere – bruk en mindre langpanne. Og stek den lenger. Marengsen har ikke vondt av å stå litt lenger i ovnen.

  • Ane haugli
    Svar
    Skrevet på13:01, 25. januar 2017

    Jeg har bare varmluft ovn- hvordan kan jeg justere varmen og tid for å få det til å fungere? Kaka jeg akkurat bakte fikk ikke helt sprø marengs. Jeg satte Ned varmen 5-10 grader, stekte den I 35 min, prøvde å sette den inn igjenn I 10 min på 140 grader.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:14, 25. januar 2017

      Hei Ane – det du har gjort høres riktig ut. Om ikke marengsen er blitt sprø, sett kaken inn igjen på litt lavere varme og la den «tørke ut» litt mer.

  • Skrevet på12:43, 15. februar 2017

    Jeg lurer på hvor mange stykker man får av Kvæfjordkaken. Noen som kan svare? Hilsen Oddrun

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:15, 15. februar 2017

      Det kommer jo an på hvor store stykker man deler den opp i. Jeg vil si at denne kaken rekker til 8-10 personer.

      • Oddrun
        Svar
        Skrevet på15:21, 3. mars 2017

        I praksis ble det tilstrekkelig for 25. Jeg laget to porsjoner, og mer enn halvparten var igjen. Da hadde jeg tre andre (26 cm) kaker ved siden av.

  • Lisbeth
    Svar
    Skrevet på11:43, 20. februar 2017

    Opplever at bunnen blir seig, hva gjør jeg feil?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:37, 22. februar 2017

      Mener du marengsen? Om marengsen blir seig må den stå lenger i ovnen.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sukkerkringler

Sukkerkringler er myke boller penslet med godt smør...

Hindbærsnitter - br..

En gammel, dansk klassiker som aldri går av...

Grove hamburgerbrød

Det er januar og ikke akkurat grillsesong. Likevel...

Tropisk dessert

Årets siste blogginnlegg er som en mild bris...

Thestokker

Thestokker kan best sammenlignes med biscotti før de...