Din handlekurv er nå tom!
Ingunns gulrotrundstykker
Jeg syntes det er veldig gøy at dere sender meg oppskrifter, og i dag har jeg bakt en sånn innsendt oppskrift. Dette er likevel ekstra spesielt. Jeg baker disse i dag for å hedre minnet av et godt og varmt menneske <3.
Ingunn, som har sendt meg denne oppskriften, gikk bort i påsken. Hun var en kremvenn, og for å hedre hennes minne har jeg i dag bakt oppskriften hun ville jeg skulle teste ut. Hun kalte dem gulrotboller og pleide å bake dem når hun for mange år siden jobbet i barnehage.
Ettersom oppskriften inneholdt kun fint hvetemel har jeg tatt meg den frihet å erstatte litt av det fine med sammalt mel. De er 48% grove. Jeg har også endret litt på gjærmengde, ettersom det var litt mye (veldig vanlig i eldre oppskrifter)
Rundstykkene smaker ikke gulrot, du ser det knapt – og ja, de ble helt nydelige!
I oppskriften står det 3 dl skummet kulturmelk. Jeg vet at mange av dere ikke liker å kjøpe en liter med melk dere ikke får brukt opp, derfor kjøpte jeg en boks Drømmelett (som er konsentrert syrnet lettmelk).
Du bestemmer selv hvor salt du vil ha det. Det var lite salt originalt i oppskrift – jeg har dratt på litt mer for at det skal smake litt mer.
Fred over minnet, Ingunn, og tusen takk <3
Ingunns gulrotrundstykker (ca. 20 stk)
450 g hvetemel
250 g sammalt hvete fint
50 g hvetekli (kruskakli)
150 g finrevet gulrot
1/2 dl smeltet smør/margarin eller olje
2 dl melk eller kaldt vann
3 dl skummelt kulturmelk eller 1 beger Drømmelett
30 g fersk gjær
3-4 ts salt
1 ss sukker
Slik gjør du:
1. Vei opp finrevet gulrot, olje, skummet kultur/drømmelett, melk/kaldt vann, salt og sukker i bakebollen. Rør sammen.
2. Tilsett gjær, hvetemel, sammalt hvete fin og kli.
3. Sett i krok og elt til deigen begynner å bli blank (ca. 10-15 min på halv fart hvis du bruker en kraftig kjøkkenmaskin.)
4. Pakk inn bollen og la den stå på benken en times tid.
5. Bak ut. Del deigen i ca. 20 like store biter (rundt 70g). Trill til boller og sett på et bakebrett med bakepapir.
6. Etterhev i ca. 45 min – 1 time. Spray / pensle med vann så de ikke tørker ut.
7. Sett ovnen på 280 grader. Jeg snittet det første brettet, men det andre brettet uten snitt ble finere..
8. Sett rundstykkene på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 230 grader. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen).
9. Stek i totalt ca. 10-12 minutter på 220-230 grader varmluft.
10. Avkjøl på rist.
Irene
Utrolig gode rundstykker! Baker dem hver uke 😊