Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en følger om jeg ikke kunne lage en fondant-dessert med eple? Oi, det hørtes godt ut! Tenkte jeg. Og satte i gang!

Den lagde ikke seg sjøl, haha  – jeg måtte lage den FIRE ganger før jeg fikk det til. Men, nå har jeg testet ut hvordan dette skal gjøres, sånn at du slipper å teste i det uendelige. Når det er sagt, dette kan fort gå galt, for ting må klaffe med steking og temperaturer. Når det er sagt, det gjør INGEN TING om den ikke kommer ut som en hel kake. Da er det bare å spise den ut av formene, eller slurpe i seg vraket av en fondant på tallerkenen.

Selve fondanten er en oppskrift jeg har fra tidligere, da laget med mørk sjokolade. Jeg har byttet ut mørk sjokolade med hvit og puttet frossen eplemos i midten. Full beskrivelse med bilder følger lenger ned på siden.

Eplemosen er frosset i en isbitform fra Rusta. Den lagde akkurat passe store biter med runde, frosne eplemosbiter, men om du ikke har det, bruk den du har. Hvis du vil at eplemosen skal sparke litt ekstra i fra seg smaksmessig, tilsett litt sitronsaft. Smak deg frem!

Kritiske punkter: Smør formene GODT. Og da mener jeg GODT! Det kan hende de sitter litt fast i kanten etter at de er stekt, derfor kan det være lurt å kjøre en kniv langs kanten. Jeg lagde bare halv porsjon av oppgitte oppskrift og stekte på varmluft. Bruker du over/undervarme kan jeg dessverre ikke angi nøyaktig steketid.

Karamellsausen er valgfri, og er av typen jukse-karamellsaus, haha. Det betyr at jeg koker opp en blanding av fløte, sukker og smør til det tykner. Så tilsetter jeg et par dråper sukkerkulør.

Formene er av aluminium og er kjøpt på Biltema.

Eplefondant (6 stk)
2 egg
60 g sukker
115 g smør
100 g hvit sjokolade
70 g hvetemel

Eplemos (fryses i isterningform)
130 g eple
0.75 dl god eplejus eller vann
25 g sukker
3 ts vaniljepasta eller frø fra en halv vaniljestang (valgfritt)

Til å strø formene med:
15 g grovhakkede mandler
15 g hvetemel
4 g kanel (1 toppet teskje)

«Jukse»-karamellsaus
1 dl sukker
1 dl fløte
2 ss smør
2-3 dråper sukkerkulør

Ha alle ingrediensene i en kjele. Massen skal kokes til den får sauskonsistens. Rør mens det koker.
(Jeg kokte min på ca. 5-6 minutter, tiden det tar avhenger av hvor vid kjele du bruker).
Ble karamellsausen for tykk? Tilsett mer fløte.

Slik gjør du:
1. Start med å lage eplemos. Skrell epler, del i små biter. Ha i en kjele sammen med juice, sukker og vanilje. Sett på lokk og la det koke noen minutter til eplebitene er møre. Bruk en stavmikser og bland alt til en glatt mos. Avkjøl litt før du fordeler mosen i en isbitform. Frys i 2-4 timer.
2. Smør formene med mykt smør, bruk rikelig og sørg for at hver eneste krok har et godt lag. Dryss på blandingen med mel, mandler og kanel. Hell av overflødig. Dryss gjerne litt ekstra midt i formen.
3. Lag karamellsaus, så har du det klart.
4. Pisk eggedosis av egg og sukker med en håndmikser.
5. Smelt sjokolade og smør sammen over vannbad eller i mikroovn. Ikke rør i sjokoladen, bare la den ligge i det varme smøret og bli myk.
6. Tilsett sjokolade og smør i eggedosisen. Visp til alt er blandet, fjern vispene. Sikt inn melet og vend inn med en slikkepott.
7. Hell røra i formene så de blir 3/4 del fylt. La det bli igjen litt røre, nok til å helles på toppen etter at eplemos er plassert.
8. Sett formene midt i ovnen på 190 grader varmluft. Stek i 7-8 minutter.
9. Ta formene ut av ovnen (jeg stekte mine på rist og tok hele risten ut av ovnen) og plasser en bit med frossen eplemos i hver form. Dytt nedi og hell på resten av røra, sånn at eplemosen dekkes.
10. Sett formene tilbake i ovnen, ett hakk opp fra midten. Sett på grillelement og pass godt på. Stek fondantene til de har fått en gyllen farge på toppen (3-5 minutter). De blir fort brent, så pass på.
11. La formene stå litt og dra gjerne en kniv langs kanten, så du er sikker å at kaka er løs. Legg tallerkenen over formen. Snu rundt. Ta av formen.
12. Serveres med is og karamellsaus.

Kok eplemos, kjør den sammen med en stavmikser og la den avkjøle litt før du fyller isbitformen.

 

Pensle formene GODT med mykt smør. Ta heller for mye enn for lite. Formene er kjøpt på Biltema. Penselen kan du kjøpe her

 

Strø formene med en blanding av mandler, mel og kanel.

 

Smelt smør og hvit sjokolade i mikro eller over vannbad, pisk sammen egg og sukker i en bolle.

 

Når du har en luftig eggedosis, tilsett smeltet smør og hvit sjokolade.

 

Vend inn siktet mel og hell røra i formene.

 

De skal være ca. 3/4 fulle.

 

Etter ca. 7-8 minutter, tilsett frossen eplemos…

 

…og hell på resten av røra på toppen. Sett inn i ovnen igjen.

Etter at eplemos var puttet oppi sto de nesten fire minutter under grill-elementet på ovnen. Skjær langs kanten for å være sikker på at de løsner.

 

Litt vanskelig å se fordi jeg helte på så mye karamellsaus, men kjernen er myyyk eplemos som renner ut. Nam!

Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...