Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Cookieman-cookies

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget noen søte små julecookies som ikke bare er dekorative, men som også smaker veldig godt. Problemet mitt var at jeg ikke klarte å velge mellom de med pepperkakemenn i midten og de med sjoko-kakemenn i midten, men veit du hva? Jeg lar deg avgjøre selv. Begge deler smaker godt!

Deigen er enkel, en helt vanlig 1-2-3-mørdeig som du godt kan kna sammen med hendene om du ikke har en håndmikser. Den kan godt lages en dag i forveg. Husk at det enkleste er å jobbe med kald deig. Ta derfor ut litt og litt hvis du syntes det er vanskelig å kjevle ut all deigen på en gang. Det du skal tenke på er at figurene i midten skal ha omtrent lik tykkelse som den runde kaka.

Vil du stikke ut små figurer av pepperkakedeig finner du oppskrift på den her.

Cookieman-utstikkersett selger jeg i butikken min.  Du finner dem her. 

Cookiesene er dekorert med hjemmelaget strøssel, laget på sammen måte som jeg lagde det til syttende mai, bare med fargene rød, hvit og grønn. I tillegg har jeg drysset i noen store og små sølvkuler.

Blir ca. 25 -30 stk (avhengig av hvor store du lager dem)

Mørdeig
200 g smør eller margarin
100 g melis
2 ts vaniljesukker
300 g hvetemel
2 ss kaldt vann

1-2 ss kakao til å smaksette/farge en del av deigen

Eventuelt pepperkakedeig

Slik gjør du:
1. Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig.
2. Tilsett vann, vaniljesukker og mel, og kna deigen sammen. Ikke bland for mye.
3. Ta av litt av deigen (ca. 100 gram) og tilsett 1-2 ss kakao. Kna det inn med hendene.
4. Legg deigene kjølig i en halvtimes tid.
5. Kjevle ca. 1.5-2 mm tykt og stikk ut rundinger ca. 6 cm i diameter. Legg på plate med bakepapir eller silikonmatte. Kjevle ut kakao-mørdeig eller pepperkakedeig og stikk ut mini-kakemenn (eller stjerne, eller hjerte eller noe annet..). Stikk ut lik figur i pepperkake eller sjokomørdeig og legg i de runde kakene.
6. Sett gjerne plata kaldt et kvarter før steking (ikke veldig viktig, men gjør at de ikke flyter ut). Stekes på 170 grader (varmluft), midt i ovnen, til de har gyllen farge (10-15 minutter).
7. Pynt som vist på bildene under. Etter at dekoren har stivnet, stryk på eggehviteglasur på kanten av kakene og dypp i julestrøssel. Jeg lager strøsselet selv i fargene rød, grønn og hvit, som vist her.

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 dråper sitronsaft

Sikt melis og rør sammen med eggehviten. Sett inn kun en av vispene i en håndmikser og pisk til du har en hvit seig masse. Du kan også bruke en vanlig tresleiv (da må du røre ekstra kraftig og lenge). Tilsett mer melis (eller eggehvite) for å få rett konsistens. Ha i sitrondråper til slutt (eller en annen form for syre, for eksempel noen dråper eddik). Legg en våt klut over bollen for at det ikke skal dannes skorpe på glasuren. Fordel melis i skåler og farg med (konsentrert) konditorfarge.
Lag en sprøytepose av papir eller bruk en frysepose. Pynt som vist på bildene under.

Start med å piske sammen melis og romtemperert smør/margarin

 

Ha i det tørre + 2 ss kaldt vann. Ta ut vispene og kna..

 

…sammen deigen med hendene.

 

Ta av litt av deigen og kna inn kakao.

 

Pakk inn deigene i plast og legg kjølig i ca. halvtime.

 

Kjevle ut deigen ca. 1.5-2 mm tykk og stikk ut rundinger på ca. 6 cm.

 

Sett over på plate med et bakeunderlag.

 

Stikk ut kakemenn..

 

…og erstatt med kakaodeig eller pepperkakedeig.

 

Settes gjerne kjølig et kvarters tid før steiking.

 

Disse stekte midt i ovnen på 170 grader i nesten 15 minutter (varmluft)

 

Lag eggehviteglasur og farg. Ha i sprøyteposer.

 

De fikk i tillegg til vanlig hvit dekor en sløyfe av rød glasur og knapper av grønn glasur.

 

Det kreves litt ekstra stødig hånd og tålmodighet…

 

Etter at dekoren hadde stivnet brukte jeg en finger og strøk på glasur på kantene. Så dyppet jeg kantene i hjemmelaget strøssel.

 

Veldig søte, om jeg skal si det selv!

 

 

Oppbevares tørt, i romtemperatur.


Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Pepperkaker du kan h..

  Her skal du få noen tips til...

Min første bakebok ..

Reklame. Denne boka er superpopulær om dagen. Hurra!...

Juletrær

Sjakkruter er en populær småkake. Jeg fant ut...

Marsipankonfekt (adv..

Lyst til å lage en eske med marsipankonfekt?...

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...