Din handlekurv er nå tom!
Kobrakake
Okei, jeg tror kanskje jeg har laget din nye favorittkake…holy malony så god denne er!
Jeg spør stadig følgerne mine hva jeg skal lage. Et forslag som datt inn var denne kaka. Kobrakake. Navnet var ukjent, men etter et lite googlesøk fant jeg ut at dette nok er en kake mine kjære kremvenner vil like. Og til søndag er det morsdag – jeg bare nevner det…
Hvor navnet kommer fra aner jeg ikke, og etter å ha sett litt på forskjellige oppskrifter lagde jeg den jeg mener vil smake best. Denne kaka er laget av to marengsbunner tilsatt mandler, en kremsaus som er laget over samme lest som kremen i suksessterten, men her er det tilsatt sjokolade. Den er ikke like mektig som suksesskremen og passer perfekt til topplokket som er bløtpisket krem. Den MÅ ha noe friskt på toppen, så kjør på med bær. Less på som om det var en pavlova.
Kremen/sjokoladesausen er enkel å lage, men som alltid når man skal varme egg, ikke la det boble for lenge, da kan det bli eggerøre. Sjokoladen røres inn etter at kremen er tyknet, så er det bare å røre inn terning for terning med smør. Kremen kan lages en dag i forveg. Min sto bare i to timer i kjøleskapet men ble temmelig stiv. Da er det bare å varme den litt opp igjen så den blir passe rennende.
Bunnen blir ikke veldig høy – det avhenger av hvor tynt du stryker den utover og hvilken form du bruker. Jeg brukte en vanlig plate som hører til ovnen. Ønsker du tykkere bunn, bruk en mindre langpanne. Steketiden må kanskje økes noe.
Vil du lage kaken ferdig og fryse kan du legge den sammen med sjokoladekremen, ta den opp fra fryseren og tine i kjøleskap over natt. Pisk krem før servering og legg på frukt og bær.
Kobrakake
Bunn:
6 stk eggehviter (180 gram)
270 g sukker
180 g malte mandler
Sjokoladekrem:
6 eggeplommer
150 g sukker
75 g mørk sjokolade
0.5 dl fløte
150 g smør i terninger
2.5 dl kremfløte + frukt og bær til toppen.
Slik gjør du:
1. Lag først kremen/ sausen.
2. Skill eggene. Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele.
3. Varm blandingen til den tykner. Ta kjelen av platen og rør inn hakket sjokolade.
4. Rør inn terninger med smør. Oppbevares kjølig.
5. Lag bunnen. Start med å male mandler/ kjøre mandler fint i en foodprocessor.
6. Pisk eggehvite til marengs ved å tilsette sukkeret litt etter litt. Marengsen skal være blant og stiv før du vender inn mandlene. Ikke rør for mye.
7. Stryk marengsmassen ut på en plate eller en i en langpanne. Stek på varmluft 160-170 grader i ca. 30 min. Er den fortsatt mjuk? Skru ned til 150 grader og stek et kvarter til. Legg evt. folie over dersom den er begynt å bli mørk.
8. Avkjøl og del i to. Legg på fat. Ha på krem/ saus på bunnen, legg bunn nummer 2 oppå og hell på resten av sausen.
9. Pisk 2.5 dl kremfløte til en mjuk krem. Stryk på toppen og legg på frukt og bær etter ønske.
Start med å finne frem alle ingrediensene. Lag sjokoladekremen først. Rør inn smør etter at sjokoladen er tilsatt.
Pisk marengs og vend inn malte mandler. Stryk utover en bakeplate/ langpanne. Stek på 170 grader i 20-30 min.
Del bunnen i to og legg på fat. Hell sjokoladekrem/ saus over, legg på andre bunn og hell på resten.
Pisk bløt krem og legg på friske frukt og bær. Server!
Er dette den nye pavlovaen? Gjerne for meg!
Grete
Neste gang jeg skal bake, så skal jeg bake denne – ser kjempegod ut!
Eva Sundbye
Holder på å bake nå
Mona Elisabeth
MÅ bakes,ser smashing ut😋Gøy å se deg på gmn kjøkkenet i går,du gjør deg på Tv asså😃👍
Camilla
Hei Elin 🙂
Vi lager denne nå, Vidunderlig krem. Men: bunnen vår blir ikke stiv. Den har nå stekt i 30 minutter og er helt flatet ut og myk. Har du noen idé om hva som har gått galt. Vi hadde helt stiv marengs, foldet inn finhakkede mandler og spredde ut på bakepapir. Stekt på 170 grader (ikke varmluft)
Mvh
Camilla
Elin Krem.no
Hmm…ikke så lett å svare på, hovedsaken er å bli kvitt fuktighet (derfor varmluft). Er ikke mandlene nok finhakket (altså grovere biter) vil den også kunne falle noe sammen. Et annet element er at mandler inneholder en del fett. Det vil også påvirke marengsen og bryte den ned. Jeg erfarte at jo lenger den sto i ovnen, jo flatere ble bunnen. Løsningen er kanskje å lage en enda mer stabil marengs (altså bruke mer sukker- ca. 300 g).
Marita Olsen
Paddeflat og seig her også, men satser på det smaker godt i bursdag i morgon likevel 🙈🤞 Brukte heller ikkje varmluft, og kunne kanskje kjørt mandlene endå finare. Viss det er viktig med varmluft, kan du skrive det i oppskrift-beskrivelsen så eg ikkje gjer samme feil neste gong også? 😂
Rita Maria
Elsker denne kaken! Hvis jeg må lage bunnen dagen før servering, ville du hatt den i kald ovn, kjøkkenhåndkle eller annet? 🙂
Elin Krem.no
På benken. Uten innpakking.
Karianne
Jeg fikk også en tynn og myk/seig bunn, men jeg hadde ikke mandler og brukte mandelmel. Kan det ha en sammenheng?
Elin Krem.no
Ja, det kan godt være. Er den fortsatt myk etter en halv time – bare stek lenger! Heller for sprø enn seig..
Nina
Hei😊
Jeg må lage bunnen uten mandler, må jeg justere mengden på hviter og sukker?
Kan mandler erstattes med noe annet?
Elin Krem.no
Du kan bruke alle nøtter du veit om og liker. Du behøver ikke justere mengde på eggehvite og sukker – det blir da bare en ren marengsbunn. Senk gjerne temperaturen og stek den lenger for å få den tørrere..
Ingrid Doris
Jeg har lest i flere oppskriffter der de bruker kaffe i sjokoladekremen, hvorfor broker du ikke det?
Elin Krem.no
Fordi jeg heller ville bruke fløte og få en fyldig smak fremfor kaffesmak. Det er bare å bytte ut med kaffe om du heller vil ha det.
Johanne
Hei,
Jeg har som de over også en platt og seig marengs. Prøver nå å steke den litt lenger. Ser at du nevner varmluft, er det det du bruker? Står ikke i oppskriften.
Hadde en flott marengs og rørte inn mandlene forsiktig men alikevel..
Elin Krem.no
Har brukt varmluft, ja. Og skrevet det inn i oppskriften nå. Håper det gikk bra?
Anita S Heldal
Baker denne herlige kaken nå 🙂 jeg bruker varmluft på 170 grader nå, da ikke ble tørr men seig sist. Burde jeg senke temperaturen litt ?
Elin Krem.no
Du kan godt senke temperaturen og steke lenger for å få den tørrere/ sprøere.
Solfrid f pedersen
Kan eg fylle den dagen før bruk? Og ta fløyte på rett før?
Elin Krem.no
Ja, det går fint!
Elisabeth W
Hvor lang tid i forveien tåler den å bli montert? Vil marengsen bli bløt? 🤔
Elin Krem.no
Det går fint å montere den et par dager før, men jeg ville puttet den i fryseren. Da tar ikke marengsen opp fuktighet hverken fra kjøleskapet eller fra kremen. Pisk krem og legg på frukt før servering.
Rita Maria
Kan kaken monteres noen timer før servering? Eller helst rett før? 🙂
Elin Krem.no
Kan godt legges sammen noen timer før servering.
Solveig Bratlie
Hei! Tenkte prøve meg på denne kaka. Planen er å lage den et par dager i forveien så da blir det å fryse den. Spørsmålet mitt er som følger: tar du på sjokoladesausen før du fryser den eller fryser du bunnen og sausen separat?
Elin Krem.no
Bunnene kan fryses, sausen kan bare stå i kjøleskapet. Tar den på etter opptining.
Kristin Hansen
Kan jeg lage bunnen på søndag og la den stå helt til lørdag hvor først skal anrette og bruke kaken? Eller må jeg fryse bunnene.
Elin Krem.no
Du kan pakke dem inn og oppbevare i romtemperatur, men ikke helt tett, for da blir de myke. Frysing er ikke å anbefale.
Ingrid Jensen
Jeg skal lage bunnen noen dager før servering og lurer på hvordan jeg skal oppbevare bunnen. På et svar ovenfor skriver du at bunnen fint kan fryses, men på et annet sted skriver du at frysing av bunnen ikke er å anbefale . Ble litt usikker på hva som er lurt da
Elin Krem.no
Haha, jeg veit jo ikke helt sjøl hva jeg mener! Beklager så masse forvirringen. Å fryse noe som er sprøtt vil kanskje gjøre bunnen myk, derfor har jeg skrevet at frysing ikke er å anbefale- men, det går an å fryse. Særlig hvis du vil gjøre ting ferdig på forhånd, for noe sprøhet blir det jo. Men, for å si hva jeg tror er best: sett på benken uten særlig innpakning, sånn at bunnene får mest mulig knas.
Merete Borge
Hei.
Jeg tenkte å prøv meg på denne, den ser helt nydelig ut 😋 Lurte på om den skal vær I midten eller nederst i ovnen? På forhånd takk.
Mvh Merete Borge.
Elin Krem.no
Hvis ingen ting står: midten. Alltid midten.