Amaretti cookies

Amaretti cookies

For mange, mange år siden jobbet jeg på et hotell i London. Der brukte vi noen italienske småkjeks til å lage engelskmennenes yndlings-dessert (trifle). Vi kjøpte disse små, sprø kakene i bokser fra Italia, og en av disse flotte, røde boksene står nå på kjøkkenet mitt. Dermed blir jeg ofte minnet på at jeg jo aldri forsøkt å lage disse småkjeksene selv. I dag måtte jeg prøve.

Jeg skal skynde meg å si at det jeg lagde i dag trolig ikke godkjennes av den italienske kvalitetskontrollen, for noe vesentlig mangler: bitre mandler. Amaro betyr bitter på italiensk. De originale mandelkakene har med andre ord litt annerledes mandelsmak fordi de inneholder litt bitre mandler. (Er du i nærheten av en svensk dagligvare får du kjøpt bitre mandler der).

Småkakene er glutenfrie og lages av mandelmel, eggehvite og sukker. Du kan godt lage det selv ved å kjøre mandler i en foodprocessor. Fant noe mandelessens innerst i skapet som jeg hadde i 3 dråper av, men for å være ærlig tror jeg du kan droppe det. Dette smaker veldig godt uten essens (men har du litt amaretto-likør, bruk det!) Blir massen din for bløt, husk at du bare kan justere konsistensen ved å tilsette litt mer malte mandler.

Jeg lagde to varianter. Den ene er sprø og likner på de du får kjøpt på boks eller i pose, de andre er typiske «hjemmelagde», harde utenpå og myke inni. I praksis er det samme oppskrift, man tilsetter bare mer eggehvite for å få en bløtere masse for å lage de små, sprø. Steketemperatur og tid er veldig forskjellig på disse to variantene, og er grunnen til at de blir såpass forskjellige i konsistens etter steking.

Amaretti cookies (myke inni, harde utenpå) ca. 20 stk
100 g mandlemel
32 g (ca. 1) eggehvite
75 g sukker
3 dråper mandelessens (kan sløyfes)
1 ss amaretto mandellikør (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Bland mandelmel og sukker.
2. Pisk eggehviten så den får myke topper (ikke overpisk!) – tilsett evt smak.
3. Bland sammen eggehvite og mandelmel/sukker.
4. Sett kjølig i 30 min i kjøleskap.
5. Del i ca. 20 biter (ca. 8-10 gram), rull til kuler og rull deretter i melis.
6. Sett på plate og stek midt i ovnen på 200 grader over/ undervarme i ca. 10-15 minutter.

Trill kuler av massen, rull i melis.
Sett på plate og stek på 200 grader til de er gylne.

Amaretti cookies (sprø)
135 g mandlemel
50 g eggehvite
75 g sukker
3 dråper mandelessens (kan sløyfes)
1 ss amaretto mandellikør (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Bland eggehvite og sukker.
2. Pisk opp så du få ren myk marengs, tilsett evt smak.
3. Bland sammen marengs og mandelmel.
4. Ha i sprøytepose og sprøyt ut små topper en bakeplate med bakepapir.
5. Stek på 150 grader over/ undervarme i ca. 25-30 minutter.

Sprøyt ut massen på et brett. Dryss gjerne litt perlesukker på noen. Ta litt vann på fingeren og dytt «toppene» på kakene ned.
Stek på 150 grader i ca. en halv time.
To varianter av samme kake.
Nydelige små (glutenfrie) biter av mandelkake som du kan dyppe i en kopp med te eller kaffe…



5 based on 2 reviews
21 Kommentarer
  • Andrine
    Svar
    Skrevet på07:05, 11. oktober 2019

    Jeg liker veldig godt sånne kjeks,, særlig med sitronsmak. Hvor mye sitronsaft (og litt revet skall) burde jeg prøve med for å få noe smak o den første oppskriften? Og når du sier man kan kjøpe bitter mandel i Sverige, er det en annen type mandel, eller er det essens?

  • Liv
    Svar
    Skrevet på19:12, 19. november 2019

    Du nevner at massen kan bli for bløt, men jeg opplevde det motsatte. Den jeg skulle ha i pose og sprute ut måtte jeg grave ut😅 Undres på hva jeg gjorde feil….? Skal jo ikke gå å gjøre feil på en så enkel oppskrift.
    De står i ovnen nå, håper de smaker bra til slutt 😋

  • Mette Syversen Lunder
    Svar
    Skrevet på15:17, 30. august 2020

    Så flott med oppskrift på disse! Elsker Amaretti biscuits og har også kjøpt røde bokser i London. Jeg bruker dem som ingrediens i verdens beste sjokoladekake 😊

  • Benthe Bognar
    Svar
    Skrevet på13:32, 19. november 2020

    Kan disse fryses ?

    • Hildegunn
      Svar
      Skrevet på10:07, 20. desember 2020

      Elsker Elsker Elsker når du skriver hvor mye hver kule ca skal veie!!! 🤩

  • Skrevet på17:33, 15. desember 2020

    Hei!
    Om jeg skal lage mandelmelet selv, skoldes da mandlene eller er det med skall? Det påvirker jo selvsagt fargen på kakene, men kanskje også smaken?

  • Marie Holden Ødegård
    Svar
    Skrevet på14:55, 18. desember 2020

    Når det står mandelmel, betyr det malte mandler? Eller må det kjøpes i butikken?

  • Elisabeth Windvik
    Svar
    Skrevet på22:35, 18. desember 2020

    Går det ann å bytte ut egg med noe?

  • Marthe Thomassen
    Svar
    Skrevet på10:25, 8. september 2022

    Hei! Hva vil «myk marengs» si? Hilsen marengsamatør 🙂

  • Harriet Romsø Karlsen
    Svar
    Skrevet på06:32, 17. november 2022

    Hei! Jeg Har faktisk bitre mandler. Hvor skal de puttes inn? Skal alt mandelmel være av bitre mandler, eller skal bare litt tilsettes?

  • Liv Gangstad
    Svar
    Skrevet på22:05, 2. juli 2023

    Hei😊
    Prøvde meg på typen som er hard utenpå, men myk inni (med mandelmel). Stekte på 200 g. i 13.5 min. midt i ovnen. De ble gode, men noe mørk på undersiden, (litt brentsmak). Bør jeg steke høyere i ovnen, ev. også på litt lavere temperatur?

  • Liv Gangstad
    Svar
    Skrevet på18:45, 3. juli 2023

    Takk for tipset🤗

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...